to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:53 | 25.01.2022

Διεθνή

Ενώ ο Μπάιντεν επιχειρεί να ρίξει τους τόνους: 5 χώρες απομακρύνουν μέλη οικογενειών των διπλωματών τους από την Ουκρανία

Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Βρετανία, Γερμανία και Καναδάς απομακρύνουν μέλη των οικογενειών υπαλλήλων τους από τις πρεσβείες τους στην Ουκρανία.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν σκοπεύει να στείλει μονομερώς Αμερικανούς στρατιώτες στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, αφού η Ουάσινγκτον έθεσε περίπου 8.500 στρατιώτες σε επιφυλακή για να καθησυχάσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ενόψει της ρωσικής στρατιωτικής συσσώρευσης στα σύνορα με την Ουκρανία.

"Για να είμαστε ξεκάθαροι: δεν υπάρχει καμία πρόθεση είτε συμφέρον ή επιθυμία από τον πρόεδρο να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ είναι ένα φόρουμ για την υποστήριξη των εταίρων και των χωρών μας στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και αυτό είναι το επίκεντρο".

Στο μεταξύ, Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Βρετανία, Γερμανία και Καναδάς απομακρύνουν μέλη των οικογενειών υπαλλήλων τους από τις πρέσβείες τους στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι από 129 διπλωματικές αντιπροσωπείες που βρίσκονται στην Ουκρανία, μόνο τέσσερις χώρες, οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Βρετανία, και Γερμανία ενημέρωσαν το Κίεβο για την πρόθεση τους να απομακρύνουν μέλη του προσωπικού τους

Αργότερα το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά ενημέρωσε για την απόφαση του να απομακρύνει προσωρινά από την Ουκρανία μέλη των οικογενειών των διπλωματών τους, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

«Λόγω της συνεχιζόμενης αυξημένης ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας και των αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν, αποφασίσαμε να αποσύρουμε προσωρινά τα παιδιά του προσωπικού της καναδικής πρεσβείας κάτω των 18 ετών και τα μέλη των οικογενειών που τα συνοδεύουν», αναφέρει το καναδικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, στην οποία επισημαίνεται ότι «η ασφάλεια των Καναδών, των δικών μας υπαλλήλων και των οικογενειών τους στις καναδικές αντιπροσωπείες στο εξωτερικό αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα». Παράλληλα επισημαίνεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών και η πρεσβεία του Καναδά στην Ουκρανία «θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση».

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει παρόμοια ανακοίνωση την Κυριακή μέσω της οποίας καλούσε τις οικογένειες των Αμερικανών διπλωματών στην Ουκρανία να φύγουν από τη χώρα, εκτιμώντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναλάβει στρατιωτική δράση ανά πάσα στιγμή.

Το πρακτορείο Kyodo επικαλούμενο δικές του πηγές μετέδωσε ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εξετάζει το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης πολιτών της συμπεριλαμβανομένων και διπλωματικών υπαλλήλων.

Το Ukrinform επικαλούμενο τον ειδησεογραφικό ιστότοπο NOS, μεταδίδει ότι ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα δήλωσε ότι «οι υπάλληλοι της ολλανδικής πρεσβείας στην Ουκρανία και οι οικογένειές τους μπορούν να επιστρέψουν στην Ολλανδία εάν το επιθυμούν»

Το Ελσίνκι ενισχύει τη στρατιωτική του ετοιμότητα

Tην ίδια στιγμή, η Φινλανδία δηλώνει ότι έχει ενισχύσει τη στρατιωτική της ετοιμότητα καθώς αυξάνονται οι διεθνείς εντάσεις με τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας.

Η Φινλανδία, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και έχει μακρά σύνορα και δύσκολη ιστορία με τη Ρωσία, δεν έδωσε λεπτομέρειες αναφορικά με την αλλαγή της στρατιωτικής της ετοιμότητας.

«Η ετοιμότητα (των φινλανδικών αμυντικών δυνάμεων) έχει ενισχυθεί λόγω του γεγονότος ότι η κατάσταση στις κοντινές περιοχές έχει γίνει περισσότερο ασταθής», δήλωσε ο συνταγματάρχης Πέτερι Καζάνμα, αρχηγός του τμήματος πολέμου στο Φινλανδικό Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, αναφερόμενος στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.

Ο Καζάνμα, ο οποίος μιλούσε εκ μέρους των ενόπλων δυνάμεων, είπε ότι η αστάθεια στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας προήλθε από την απρόβλεπτη συμπεριφορά της Ρωσίας. «Αυτοί (οι Ρώσοι) έχουν εκφράσει ξεκάθαρα τους στόχους τους, αλλά δεν γνωρίζουμε ποιες ενέργειες είναι έτοιμοι να κάνουν», είπε.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στην Ουκρανία, αλλά αρνείται ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στη γείτονά της. Το ΝΑΤΟ απάντησε αναπτύσσοντας περίπου 4.000 στρατιώτες σε πολυεθνικά τάγματα στη Βαλτική και στην Πολωνία και εξετάζει το ενδεχόμενο να προσθέσει περισσότερα.

Ο Καζάνμα αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιες ενέργειες κάνει το Ελσίνκι, αλλά είπε ότι η ενίσχυση της στρατιωτικής ετοιμότητας συνήθως σημαίνει συλλογή περισσότερων πληροφοριών, συχνότερη ενημέρωση της κρατικής ηγεσίας και μεταφορά πόρων όπως αεροπλάνα και πλοία σε νέες θέσεις.

«Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να παρακολουθούν πιο αποτελεσματικά και να έχουν μικρότερο χρόνο αντίδρασης», είπε ο Καζάνμα.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Φινλανδίας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα εκτεταμένα γυμνάσια που θα πραγματοποιηθούν στο Ελσίνκι και στην περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα αυτήν και την επόμενη εβδομάδα.

Να κλείσει τις στρόφιγγες προς την Ευρώπη απειλεί η Μόσχα

Να κλείσει τις στρόφιγγες προμήθειας πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ευρώπη απειλεί η Μόσχα σε περίπτωση που αποσυνδεθεί η Ρωσική Ομοσπονδία από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT. Αυτό δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Νικολάι Ζουραβλιόφ.

Η δήλωση αυτή μόνο τυχαία δεν είναι καθώς, νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε δηλώσει ότι η βρετανική κυβέρνηση συζητά με τις Ηνωμένες Πολιτείες το ενδεχόμενο της αποσύνδεσης της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, σε περίπτωση που εισβάλλουν ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία.

«Το SWIFT είναι ένα σύστημα πληρωμών, είναι μια υπηρεσία. Γι’ αυτό αν αποσυνδέσουν τη Ρωσία από το SWIFT, τότε εμείς δεν θα παίρνουμε συνάλλαγμα, αλλά οι αγοραστές, οι χώρες της Ευρώπης πρωτίστως, δεν θα προμηθεύονται τα δικά μας εμπορεύματα, όπως είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα μέταλλα και άλλα σημαντικά προϊόντα που εισάγουν. Χρειάζονται κάτι τέτοιο; Δεν νομίζω», δήλωσε ο Ζουραβλιόφ.
Θορυβημένες με τις εξελίξεις, οι ΗΠΑ, διεξάγουν συνομιλίες με μεγάλες χώρες και εταιρείες παραγωγής ενέργειας σε όλο τον κόσμο, ώστε, εάν διακοπούν οι προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη να διασφαλιστεί η ροή φυσικού αερίου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δεν κατονόμασε τις συγκεκριμένες χώρες ή εταιρείες με τις οποίες διεξάγονται συνομιλίες αλλά δήλωσε ότι πρόκειται για ένα ευρύ φάσμα προμηθευτών, συμπεριλαμβανομένων των πωλητών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

«Εργαζόμαστε για να εντοπίσουμε πρόσθετες ποσότητες μη ρωσικού φυσικού αερίου από διάφορες περιοχές του κόσμου, από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή έως την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η Ουάσιγκτον μαζί με τους Ευρωπαίους συμμάχους της προσπαθεί «να εντοπίσει εκείνους τους τομείς, στους οποίους η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο στην επιθετική της στρατηγική κατά της Ουκρανίας».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από τη Ρωσία καθώς προμηθεύεται το περίπου 30% των αναγκών της σε φυσικό αέριο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)