to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο μονοκομματισμός της Ν.Δ.

Αυτό είναι το σχέδιο Μητσοτάκη: ο έλεγχος του πολιτικού συστήματος. Όχι ο διπολισμός, ούτε ο νέος δικομματισμός. Η Ν.Δ. είναι ο μοναχοφαγάς του πολιτικού συστήματος


Έχει κάποιο πολιτικό σχέδιο στο μυαλό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Την παντοδυναμία της Ν.Δ. άνευ αντιπάλου. Δηλαδή άνευ αντίπαλης παράταξης. Γι’ αυτό, αν κερδίσει τις εκλογές, θα επιχειρήσει την προσωπική αποδόμηση του Αλέξη Τσίπρα.

Η Ν.Δ. εκτιμά ότι η προοδευτική παράταξη δεν έχει κόμμα να αντιπαρατεθεί μαζί της - το ΠΑΣΟΚ συνθηκολόγησε και είναι φόρου υποτελές στη Ν.Δ., οι διάσπαρτες δυνάμεις και προσωπικότητες του χώρου μένουν κατακερματισμένες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την οργανωτική ισχύ που θα χρειάζεται για να εκφράσει το σύνολο της δημοκρατικής παράταξης.

Ουσιαστικά, λένε στη Ν.Δ., το μόνο που έχουν οι αντίπαλοί μας είναι ο Αλ. Τσίπρας. Και γι’ αυτό θα επιχειρήσουν να τον αποδομήσουν προσωπικά. Το προσπάθησαν ανεπιτυχώς μετά τις ευρωεκλογές. Θα το κάνουν πάλι μετά από νικηφόρες εθνικές εκλογές.

Ποιος είναι ο πολιτικός στόχος της Ν.Δ.; Τα στελέχη που είναι κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη μιλάνε για «νέα Μεταπολίτευση». Στο μυαλό τους έχουν την παντοδυναμία της Ν.Δ. Το 1974 ο Κ. Καραμανλής είχε 54,4% και το επόμενο κόμμα ήταν η Ένωση Κέντρου του Γ. Μαύρου με 20,4%. Και μέσα σε λίγα χρόνια διαλύθηκε... Έτσι, η ΝΔ ήλεγξε πλήρως το πολιτικό σύστημα για οκτώ χρόνια. Από τους κόλπους της προέρχονταν οι τρεις σημαντικότεροι πολιτειακοί θεσμοί: ο πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Βουλής.

Αυτό είναι το σχέδιο Μητσοτάκη: ο έλεγχος του πολιτικού συστήματος. Όχι ο διπολισμός, ούτε ο νέος δικομματισμός. Η Ν.Δ. είναι ο μοναχοφαγάς του πολιτικού συστήματος. Θέλει την ευρεία νίκη στις εθνικές εκλογές για να έχει και τον πρωθυπουργό, και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και τον πρόεδρο της Βουλής.

Σημειώστε πως για να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα χρειάζεται μόνο 151 ψήφους, καθώς το φθινόπωρο θα αλλάξει το σύνταγμα (διαδικασία για την οποία χρειάζονται οι 151 ψήφοι μιας κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς έχουν ήδη δοθεί οι 180) και μετά θα προχωρήσει σε εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας αλλάζοντας σε κάθε περίπτωση τον Προκόπη Παυλόπουλο - ακόμα κι αν ο τελευταίος του κάνει τη χάρη να μην υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για τον διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κ. Μητσοτάκης συζητά με τον Κ. Καραμανλή τη μετακόμισή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας μετά από μια εκλογική διαδικασία χωρίς συναίνεση της αντιπολίτευσης. Έτσι, ο Κ. Μητσοτάκης, εκτός των άλλων, θα γίνει, από αρχηγός του κόμματος, ηγέτης της συντηρητικής παράταξης.

Απλώς, για να πετύχει αυτό το σχέδιο, πρέπει να έχει απέναντί του έναν αποδυναμωμένο ηγέτη και μια διασπασμένη προοδευτική παράταξη. Σε διαφορετική περίπτωση, ο Κ. Μητσοτάκης και ο ενδιαφερόμενος για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα πρέπει να συζητήσουν με τον Αλ. Τσίπρα. Αυτός τους χαλά τα σχέδια.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)