to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:16 | 14.07.2012

Πολιτική

Ο μνημονιακός στόχος μείωσης κατά 30% των υπηρεσιών του Δημοσίου

Πιστή στον μνημονιακό στόχο για τη δραστική μείωση κατά 30% των δομών του κράτους αποδεικνύεται η νέα κυβέρνηση, όπως προέκυψε μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη, Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, και Επικρατείας, Δ. Σταμάτη.


Η σύσκεψη είχε ως θέμα τους στόχους και την εξέλιξη της διοικητικής μεταρρύθμισης. Τη διαδικασία αυτή θα επιβλέπει προσωπικά, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ο κ. Σαμαράς. 


Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, μιλώντας βέβαια για μεταρρυθμίσεις και ισοδύναμα μέτρα, κρύβει όσα ήδη έχει συμφωνήσει με την τρόικα και όσα από τα προβλεπόμενα στη δανειακή σύμβαση ετοιμάζεται να επιβάλει, δεδομένου ότι καμία επαναδιαπραγμάτευση δεν πρόκειται να γίνει. Αυτό ήταν ένα προεκλογικό ψέμα που τώρα παραπέμπεται στις καλένδες. 


Βασικός στόχος της νέας κυβέρνησης είναι η μείωση κατά 30% των υπηρεσιών του Δημοσίου. Αυτή είναι άλλωστε η βασική επιδίωξη που είχε τεθεί εξ αρχής από την τρόικα. Σύμφωνα με τον Αντ. Μανιτάκη, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, η συρρίκνωση αυτή θα αποφέρει αντίστοιχη μείωση στις λειτουργικές δαπάνες του κράτους, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσά που θα εξοικονομηθούν. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, "το να υπολογίσουμε το όφελος είναι πάρα πολύ δύσκολο".

Με δεδομένο όμως ότι το συμπαγέστερο μέρος του στενού δημόσιου τομέα αποτελείται από τις ένοπλες δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας, τους δικαστές και άλλους μηχανισμούς του "σκληρού κράτους", από κοντά και οι ιερείς δημόσιοι υπάλληλοι, τι απομένει για να επιχειρηθεί αξιοκρατικά "ψαλίδι" στο Δημόσιο;

Προφανώς, το "καλό κράτος", οι κοινωφελείς υπηρεσίες, η εκπαίδευση, η Υγεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, οι συγκοινωνίες και η αυτοδιοίκηση. Και ακόμη οι 50.000 συμβασιούχοι, κατά τεκμήριο νέοι άνθρωποι με υψηλά τυπικά προσόντα και όρεξη για δουλειά, που θα απομακρυνθούν, δηλαδή θα απολυθούν, μόλις λήξει η σύμβασή τους, αφήνοντας πίσω τους ερειπωμένες δημόσιες λειτουργίες. Σχολεία χωρίς αναπληρωτές, πανεπιστήμια χωρίς "407", νοσοκομεία χωρίς νοσηλευτές ή και γιατρούς, αδειανά ΚΕΠ, ασφαλιστικά ταμεία χωρίς εισπρακτικό δίκτυο κ.λπ. κ.λπ.

 

Τι προβλέπουν οι συμφωνίες


Για το προσωπικό των υπηρεσιών που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν μετά την αξιολόγηση, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπήρξε κατηγορηματικός ότι δεν θα γίνουν απολύσεις αλλά μετατάξεις... 

Οι συμφωνίες, όμως, που επαναλαμβάνουμε δεν επαναδιαπραγματεύτηκαν, προβλέπουν ότι σχεδόν εξ ολοκλήρου το πακέτο των 11,5 δισ. αφορά δραστικές περικοπές σε συντάξεις, κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα. Επίσης οι μνημονιακές δεσμεύσεις μιλούν για 15.000 απολύσεις ως το τέλος του 2012 και 150.000 ως το 2015. 

Να θυμίσουμε ότι ο Αντ. Σαμαράς στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει "νούμερο ένα εχθρό του τόπου" το δημόσιο τομέα. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι επέλεξε να ξεκινήσει τις επισκέψεις του στα υπουργεία, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι υπ' αριθμόν ένα στόχος είναι η δραστική μείωση του κράτους.
 
Η κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει με τον τρόπο αυτό την εικόνα ότι τάχα τα μέτρα αυτά αφορούν κατ' εξοχήν το (επάρατο) δημόσιο τομέα. Προσπαθεί έτσι να υψώσει ένα προπέτασμα καπνού για τις επιδιώξεις της που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις, τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Δεν είναι τυχαία η προκλητική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου ότι: "Πρώτο μας μέλημα είναι να μην υποστούν άλλες θυσίες οι Ελληνες" (!!!).


Η συγχώνευση/κατάργηση των 60 οργανισμών


Σε ερώτηση για τη λεγόμενη "λίστα Πάγκαλου" με τους 60 οργανισμούς που θα συγχωνευτούν ή θα καταργηθούν άμεσα, ο κ. Μανιτάκης απάντησε ότι είναι "θέμα του επείγει", μετά και την εντολή Σαμαρά να "προχωρούμε ταχύτατα". Παρ' όλα αυτά απέφυγε να κάνει συγκεκριμένες ανακοινώσεις, μιας και, όπως σημείωσε, το ζήτημα "μελετάται" και τις προσεχείς βδομάδες θα ανακοινωθεί "τι θα γίνει με αυτούς τους οργανισμούς. Θα μελετήσουμε όλες αυτές τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, τις έχουμε στα χέρια μας, θέλουμε να τις αξιοποιήσουμε, να δούμε ό,τι είναι δυνατόν να γίνει, και φυσικά θα πρέπει να τηρήσουμε όλες τις τυπικές εκείνες διαδικασίες που επιβάλλουν η νομοθεσία και το Σύνταγμά μας", κατέληξε ο κ. Μανιτάκης.

Η μείωση της γραφειοκρατίας 


Ψηλά στη λίστα των στόχων της νέας κυβέρνησης είναι ακόμη η μείωση της γραφειοκρατίας και η κατάργηση των λεγόμενων διοικητικών βαρών στον τομέα της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, επίκειται και η κύρωση από τη νέα Βουλή της σχετικής συμφωνίας που υπεγράφη με τον ΟΟΣΑ, εμπειρογνώμονες του οποίου θα αναλάβουν έναντι του ποσού των 1,2 εκατ. ευρώ να προτείνουν μέτρα μείωσης των γραφειοκρατικών βαρών σε 13 τομείς της οικονομίας ως το 2013.


Προετοιμασία για τον ερχομό της τρόικας


Την Τετάρτη 18 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί η επόμενη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι, λοιπόν, να έχουν συγκεκριμενοποιηθεί τόσο τα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ που είχαν ψηφιστεί τον περασμένο Μάρτιο και αφορούν το 2012, όσο και το πακέτο των νέων μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ που αφορούν τη διετία 2013-2014, ώστε να παρουσιαστούν στους επικεφαλής της τρόικας που έρχονται στην Αθήνα στις 24 του μήνα.


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)