to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:35 | 20.04.2017

Πολιτική

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έταξε τη ΔΕΗ στα συμφέροντα

Χωρίς μισόλογα και περιστροφές - Την... πουλάει όπως είναι επιπλωμένη προσφέροντας: επαναφορά "μικρής ΔΕΗ", πώληση και υδροηλεκτρικών εργοστασίων, 66% ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ, τοποθέτηση στρατηγικού επενδυτή


Όπως αναφέρει σήμερα στο πρωτοσέλιδό της η «Αυγή», το μάτι στους δανειστές και στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας κλείνει ο Κυρ. Μητσοτάκης υποσχόμενος, αν ποτέ αναλάβει τη διακυβέρνηση, να τους εκχωρήσει τη ΔΕΗ με όλα τα υπάρχοντά της. Παρεμβαίνοντας στο παραπέντε της συμφωνίας με τους δανειστές και ενώ η κυβέρνηση έχει επιτύχει να παραμείνουν η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ υπό τον έλεγχο του Δημοσίου και να εξαιρεθούν οι υδροηλεκτρικές μονάδες από την απελευθέρωση της αγοράς, ο Κυρ. Μητσοτάκης ζητάει: Να μπει στρατηγικός επενδυτής στη ΔΕΗ και να εκχωρηθεί το 66% του ΑΔΜΗΕ, να παραχωρηθούν λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες και να επανέλθει το παλαιό σχέδιο (Σαμαρά) για την εκχώρηση της «μικρής ΔΕΗ».

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πέντε ερωτήματα του Π. Σκουρλέτη προς τον Μητσοτάκη για τη ΔΕΗ

Αναλυτικά το ρεπορτάζ του Ν. Λιονάκη:

Την εκχώρηση της ΔΕΗ και της ενεργειακής πολιτικής της χώρας σε ιδιωτικά συμφέροντα έταξε ο Κυρ. Μητσοτάκης από εκδήλωση που πραγματοποίησε στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. παρουσιάζοντας το “ενεργειακό πρόγραμμα του κόμματος”. Με καταστροφολογικό πρόσχημα ότι η ΔΕΗ “καταρρέει”, επιχείρησε να πείσει ότι αυτή θα σωθεί με την υλοποίηση της πρότασής του για πλήρη ιδιωτικοποίησή της.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. α) Επανέφερε το σχέδιο της συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ για “μικρή ΔΕΗ” που ακύρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. β) Αναφέρθηκε ονομαστικά σε παραχώρηση ή πώληση σε ιδιώτες και των υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ, ενώ η κυβέρνηση τα έχει εξαιρέσει από παραχώρηση και έχει περιορίσει τη συζήτηση στη διαπραγμάτευση μόνο για λιγνιτικές μονάδες. γ) Ζητάει να μπει στρατηγικός επενδυτής στη ΔΕΗ και να ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 66%, ενώ η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει εναλλακτική που διατηρεί τα δίκτυα υπό δημόσιο έλεγχο.

Ειδικότερα, σε μια ομιλία με αποκλειστικό αντικείμενο τελικά το σχέδιο της Ν.Δ. για τη ΔΕΗ, ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση “δυστυχώς διαλύει τη ΔΕΗ, αδρανοποιεί τον εθνικό σχεδιασμό στην ενέργεια και καθηλώνει τη χώρα, κάτι που βάζει όλη την Ελλάδα σε κίνδυνο”. “Εμείς ερχόμαστε να ελευθερώσουμε τη δυναμική του κλάδου της ενέργειας” είπε. Μίλησε για δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ και για “αδιέξοδο στο οποίο πάει να παγιδευτεί η ΔΕΗ«. »Η ΔΕΗ σήμερα είναι πραγματικά σε πολύ άσχημη κατάσταση. Οι οφειλές ανεβαίνουν, η μετοχή κατρακυλάει, τα προβλήματα ρευστότητας είναι τεράστια. Και οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα της ΔΕΗ ζημιώνουν τους πολίτες και βλάπτουν τα συμφέροντα της χώρας" συνέχισε στο ίδιο μοτίβο.

Υπεραμύνθηκε του μοντέλου της “μικρής ΔΕΗ” που “πολέμησε ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ και εγκατέλειψε ως κυβέρνηση” και εντελώς ανυπόστατα είπε ότι η κυβέρνηση “συμφώνησε να χαρίσει το πελατολόγιο της μισής ΔΕΗ, χωρίς να αλλάξει ουσιαστικά τη δομή της« και πως »τώρα ψάχνει η κυβέρνηση να βρει τι θα πουλήσει, διότι ξέρει ότι, χωρίς ιδιωτικοποίηση τμήματος της ΔΕΗ, η εταιρεία θα καταρρεύσει".

Το σχέδιό του για τη ΔΕΗ, όπως το παρουσίασε, αφορά συγκεκριμένα στα εξής:

* «Θα ιδιωτικοποιήσουμε τον ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 66%. Και έτσι θα βρεθεί ένα τμήμα των αναγκαίων κεφαλαίων για την αποκατάσταση της ρευστότητας της ΔΕΗ, αλλά και για να γίνουν επενδύσεις, που απαιτεί το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

* “Να συναφθεί σύμβαση παραχώρησης ή πώλησης με διεθνή διαγωνισμό ορισμένων λιγνιτικών μονάδων και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ, μέσα από τη δημιουργία μίας ή και περισσότερων καθετοποιημένων θυγατρικών. Και αυτό αποτελεί μια αναγκαστική κίνηση, λόγω των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για βίαιη μείωση του μεριδίου αγοράς της”.

* “Η Δ.Ε.Η. πρέπει να συμμαχήσει με στρατηγικό επενδυτή, που θα τη βοηθήσει να ξεπεράσει μια δύσκολη καμπή, να δυναμώσει και να αναπτυχθεί”.

* “Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας της εταιρείας. Ένα από αυτά είναι η επανεξέταση της εκπτωτικής πολιτικής και η αυστηρή διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών".

* «Οι άνθρωποι της ΔΕΗ δεν αξιοποιούνται όπως πρέπει. Αυτό θα αλλάξει μέσα από μια νέα διοικητική δομή και με αποδέσμευση της επιχείρησης από τις σφικτές απαιτήσεις που διέπουν τις δημόσιες επιχειρήσεις».

Είπε ακόμη ότι “επείγει η ολοκλήρωση των διαδικασιών υπογραφής και κύρωσης όλων των σχετικών συμβάσεων, προχωρώντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να προκηρυχθεί νέος γύρος παραχωρήσεων, ειδικά στις θαλάσσιες περιοχές".


Ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματος ανέπτυξε την πρότασή του για το ξεπούλημα της ΔΕΗ:

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι επείγον και αναγκαίο να γίνει συζήτηση για την ενεργειακή πολιτική, «καθώς η χώρα δεν έχει κατεύθυνση για τα θέματα ενέργειας» και αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που θα κάνει η ΝΔ, δίνοντας έμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις και στη μείωση του ενεργειακού κόστους.

«Θα ιδιωτικοποιήσουμε τον ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 66% για να βρεθεί ένα τμήμα των πόρων που χρειάζεται η ΔΕΗ. Ο ιδιωτικοποιημένος ΑΔΜΗΕ θα δρομολογήσει δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης», ανέφερε. 

Στον τομέα της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ο ΔΕΔΗΕ θα αποκτήσει την ιδιοκτησία όλων των υποδομών, διευκρίνισε και τόνισε πως στο σκέλος της παραγωγής θα γίνει η ανασχεδίαση του διοικητικού μοντέλου της ΔΕΗ. Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι «οι οφειλές ανεβαίνουν η μετοχή κατρακυλά».

Συνεχίζοντας, είπε ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας: Ένα είναι η επανεξέταση της εκπτωτικής πολιτικής και της είσπραξης των οφειλομένων. Πέραν αυτού, είναι η συμβάσεις παραχώρησης, ή η πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων. 

«Η ΔΕΗ και οι άνθρωποί της δεν αξιοποιούνται - και αυτό θα αλλάξει με ένα νέο διοικητικό μοντέλο», ανέφερε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «η ΔΕΗ πρέπει να συμμαχήσει με στρατηγικό επενδυτή που θα την βοηθήσει να ενδυναμώσει. Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί ένα νέο περιβάλλον με καλύτερες τιμές για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)