to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο Μητσοτάκης σε βέρτιγκο και οι όροι απαλλαγής της χώρας από τη Δεξιά

Δεν αρκεί η δυσαρέσκεια και η οργή που αγκαλιάζει αυτή τη στιγμή την κοινωνία.


Απελπισμένος για την πανδημία ο Μωυσής: Αφού έδειρε τους νέους, αφού τους έδειξε από το βήμα της βουλής ως υπεύθυνους για τη διασπορά του κορονοιού στο δεύτερο κύμα, αφού άφησε εκτός ΑΕΙ πάνω από 20 χιλιάδες μαθητές στέλνοντάς τους πελατεία στα κολέγια , τώρα προσπαθεί να τους εξαγοράσει δείχνοντας πόσο απελπισμένος είναι με τα «κατορθώματα» του στη πανδημία. Νομίζει ότι με τα 150 ευρώ οι νέοι θα ξεχάσουν την αστυνομία στα πανεπιστήμια, το αντεργατικό νομοσχέδιο, το ξύλο της ΕΛΑΣ κατά των νέων. Αφήνει στην άκρη την πειθώ και πιστεύει ότι με τον χρηματισμό θα τα καταφέρει. Μέγιστο δείγμα απελπισίας.  Αλλά γενικότερα με κάθε μέτρο της κυβέρνησης πάμε από το κακό  στο χειρότερο.  Το τείχος ανοσίας φαντάζει ανέφικτο( 44% έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις ενώ απαιτείται το 80%). Η κυβέρνηση καταφεύγει στον κοινωνικό αυτοματισμό διαχωρίζοντας τους πολίτες σε εμβολιασμένους και μη για να καλύψει τις αποτυχίες της,  μετατρέπει τους καταστηματάρχες εστίασης σε επιτηρητές , τους απειλεί και τους εκβιάζει. Οι «άριστοι» προσπαθούν με την υπεροπλία που διαθέτουν στα μέσα ενημέρωσης να καθησυχάσουν την κοινωνία με την επιχείρηση «ελευθερίας» την ώρα που ο ΠΟΥ και οι επιστήμονες  στέλνουν  νέο σήμα κινδύνου για την μετάλλαξη  Δέλτα. 

Όμως ο Μωυσής είναι απελπισμένος και για την οικονομία. Μπορεί βέβαια να διαφημίζει τα  κονδύλια δις που θα πάρουμε από το ταμείο ανάκαμψης την ίδια ώρα όμως κρύβει  την κύρια επιλογή του που είναι  τα ποσά αυτά να πάνε  στα χέρια κάποιων κολλητών και ισχυρών επιχειρηματικών ελίτ. Φοβάται την σύνθλιψη που έρχεται για τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και τρέμει για την αποδοχή από τους εργαζόμενους της πρότασης Τσίπρα για 800 ευρώ κατώτατο μισθό, καθιέρωση 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών όπως στην Ισπανία. Και τρέμει γιατί αντιλαμβάνεται ότι οι προτάσεις αυτές δημιουργούν  προϋποθέσεις για μία ισχυρή κοινωνική συμμαχία. 

Εκτός από την τεράστια αναδιανομή εισοδημάτων υπέρ των ισχυρών ελίτ και σε βάρος των πολλών, εκτός από την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, ο Μητσοτάκης ανοίγει και τον «πυλώνα» των μεγάλων μπίζνες. Θα δώσει στα golden boys που θα διαχειρίζονται τις εισφορές των εργαζομένων 49 έως 78 δις να παίξουν στο χρηματιστήριο εξασφαλίζοντάς τους το ακαταδίωκτο όπως έκανε και με τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών. Παράλληλα αναγκάζει τους εργαζόμενους να υπογράψουν ότι για ενδεχόμενη απώλεια των εισφορών τους θα είναι υπεύθυνοι οι ίδιοι 

Σε κάθε περίπτωση τώρα ξεδιπλώνεται η βαριά ατζέντα της κυβέρνησης Μητσοτάκη όπως επεσήμανε ο Α. Τσίπρας. Μία ατζέντα που θα  φορτώνει νέα βάρη στη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας και νέα «δώρα» στη μεγάλη εργοδοσία.

Για την   απαλλαγή της χώρας από τον Μωυσή και τη κυβέρνηση των  «αρίστων» δεν αρκεί η δυσαρέσκεια και η οργή που αγκαλιάζει την κοινωνία. 

Απαιτείται αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών , ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα φέρει πιο κοντά το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης στις εκλογές με απλή αναλογική  και  με συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων όπως έγινε και σε Ισπανία και Πορτογαλία.

ΥΓ: Στη Πορτογαλία το Σοσιαλιστικό κόμμα του Α. Κόστα  στις εκλογές του 2015 ήρθε δεύτερο με 32,5%. Η Δεξιά αν και πρώτη με 38,5%  δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση. Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων επέτρεψε το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης Κόστα με τη ανοχή του ΚΚ. Πορτογαλίας και του «Αριστερού Μπλοκ». Οι προοδευτικές αλλαγές που επιφέρει η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι πασιφανείς στην Ευρώπη κινούμενες στον αντίποδα του ακραίου νεοφιλελευθερισμού.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)