to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:25 | 20.12.2017

left.gr

Πολιτική

#fake_αποφθεγματα: Ο Μητσοτάκης, ο Αϊνστάιν και ο «ορισμός της παράνοιας» (βίντεο)

«Ο ορισμός της παράνοιας είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε τη φράση προκειμένου να περιγράψει τον τρόπο που λειτουργεί η κυβέρνηση, αναφέροντας ότι ανήκει στον Άλμπερτ Αϊνστάιν. 

Δυστυχώς για την... αριστεία του, ο Μητσοτάκης αναπαρήγαγε ένα από τα πιο διαδεδομένα hoaxes του ελληνικού ίντερνετ, καθώς η εν λόγω φράση είναι ένα «κατασκευασμένο» ρητό που έχει αποδοθεί στον Αϊνστάιν.

Στην πραγματικότητα, ο Αϊνστάιν δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο, ούτε και ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, στον οποίο επίσης συχνά αποδίδεται η εν λόγω φράση. Ο πρωθυπουργός απάντησε στον Κυρ. Μητσοτάκη, συμβουλεύοντάς τον να ενημερώνεται από τα... Ελληνικά Hoaxes πριν υποπίπτει στις κατά καιρούς γκάφες του στη Βουλή:

Καυστικό ήταν και το σχόλιο του Χρ. Βερναρδάκη στο facebook:

Όπως αναμενόταν, στα social media ξεκίνησε το σχετικό «πάρτι», με το hashtag «#fake_αποφθεγματα» να πλημμυρίζει μέσα σε ελάχιστα λεπτά από σατιρικά σχόλια για τη νέα γκάφα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ενδεικτικά μερικά από τα πιο εύστοχα tweets:

Αυτή, βέβαια, δεν ήταν η πρώτη γκάφα του προέδρου της ΝΔ στηΒουλή. Ανάλογα σχόλια προκάλεσε όταν μπέρδεψε τον Ζαν Ζακ Ρουσσώ με τον Μοντεσκιέ, περίπου έναν χρόνο πριν εώ δεν έχει περάσει μεγάλο διάστημα από τον… εξωγήινο του Υμηττού
 

Για την ιστορία, η ατάκα που ο Κυρ. Μητσοτάκης απέδωσε στον Αϊνστάιν, διατυπώθηκε γραπτώς για πρώτη φορά το 1983 στο βιβλίο Sudden Death της Rita Mae Brown. Συγκεκριμένα αναφερόταν στο εν λόγω βιβλίο: “Unfortunately, Susan didn’t remember what Jane Fulton once said, ‘Insanity is doing the same thing, over and over again, but expecting different results”. Από τότε έγινε ένα κλισέ στο οποίο αρέσκονται οι πολιτικοί, ενώ κανείς δεν ξέρει πώς και πότε ξεκίνησε η στρεβλή σύνδεσή της με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)