to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:55 | 05.05.2020

Πολιτική

Ο Μητσοτάκης έβαλε «οικολογικό πρόσημο» στο περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο (βίντεο)

Απαξίωση απέναντι σε όσους αντιδρούν, αδιαφορία για την κριτική της αντιπολίτευσης η οποία τονίζει ότι η χώρα γίνεται «ξέφραγο αμπέλι» στα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντων που θα λυμαίνονται τα δάση, την ενέργεια, τους αιγιαλούς και τους ελεύθερους χώρους


Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής (Τρίτη 5/5), υπερασπίστηκε πλήρως τις διατάξεις του αντι-περιβαλλοντικού νομοσχεδίου ισχυριζόμενος πως «θέτουν σαφείς κανόνες για την προστασία (σ.σ. του περιβάλλοντος)», ενώ παράλληλα τόνισε πως «θέτουν τις βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη που θα αμβλύνει τις συνέπειες από την κρίση και θα επαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά προόδου».

Έκλεισε έτσι τα μάτια του στις σφοδρές αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων φορέων, κινημάτων και πολιτών. Μάλιστα, εμφανίστηκε ειρωνικός μιλώντας για τη χθεσινή (Δευτέρα), μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας  έξω από τη Βουλή ενάντια στο νομοσχέδιο, αναφερόμενος σε ανικανότητα να κρατηθούν έστω και οι προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των διαδηλωτών, προκειμένου να την απαξιώσει.

Ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την κριτική που γίνεται θυμίζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις του όπου είχε τονίσει τονίσει ότι «η οικονομική ανάπτυξη του 21ου αιώνα δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει με την προστασία του περιβάλλοντος».

Ανέφερε, ότι η χώρα μας είναι από τις πρώτες στην υπερύθμιση με νόμους και απαγορεύσεις σε θέματα περιβάλλοντος και σημείωσε ότι ο αντίπαλος τόσο της ανάπτυξης όσο και της προστασίας του περιβάλλοντος είναι συχνά ένας και κοινός, η φοβική γραφειοκρατία.

(ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ομιλία Μητσοτάκη, παρακάτω δείτε τη ολόκληρη)

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά «προσπαθώ να καταλάβω αν επί της αρχής υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφωνία για τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση» και ζήτηση όταν γίνεται κριτική «να μην θεωρούμε ότι η Ελλάδα αποτελεί ιδιαιτερότητα» επικαλούμενος άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου δεν γίνεται κάτι διαφορετικό στο κομμάτι των αδειοδοτήσεων.

Απαρίθμησε τις πολιτικές που εφαρμόζονται και λέγοντας ότι οι φορείς διαχείρισης δεν ήταν τελικά αποτελεσματικοί, δεν είχαν τα κατάλληλα μέσα και συντονισμό γι΄αυτό «δρομολογούμε δημιουργία οργανισμού φυσικού περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής».

Natura και εξορύξεις

Σχετικά με τη συζήτηση για τις περιοχές Natura, ο πρωθυπουργός είπε πως «έγινε μεγάλη φασαρία, υπήρχε ένταση από πλευράς αντιπολίτευσης αναντίστοιχη με το κλίμα δημιουργικού διαλόγου που θέλουμε να καλλιεργήσουμε στη Βουλή» και προσέθεσε:

«Τι κάνουμε λοιπόν; Αυτό που γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Τις χωρίζουμε σε 4 ζώνες. Οι χρήσεις γης ανάλογα με το βαθμό προστασίας. Άλλη η περίπτωση του Ολύμπου ή του φαραγγιού της Σαμαριάς που πρέπει να είναι απόλυτη».

Αναφερόμενος στο το ζήτημα των εξορύξεων πετρελαίου, είπε πως αποτελεί μια σημαντική διαφωνία επί της αρχής.

«Φαντάζομαι ότι η κριτική που ασκείται από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τουλάχιστον υποκριτική διότι ο χάρτης που κατέθεσε ο υπουργός στην Ολομέλεια της Βουλής τα λέει όλα. Οικόπεδα που αδειοδοτήσατε ήταν Natura» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και επισήμανε: «Με τις τιμές του πετρελαίου εκεί που βρίσκονται σήμερα είναι αμφίβολο αν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για νέες εξορύξεις πετρελαίου στη χώρα μας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)