to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο Μητσοτάκης, το ΕΣΡ και το κίνημα για την δημοκρατία στην ενημέρωση

Άκουσα ένα σύντροφο να μου λέει : «Μην ανησυχείς που ο Μητσοτάκης ελέγχει τα κανάλια και δεν περνάνε τις απόψεις μας ή μας συκοφαντούν και διαστρεβλώνουν τις θέσεις μας. Υπάρχουν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».


Νομίζω ότι αυτή η προσέγγιση, που είναι αρκετά διαδεδομένη, είναι σοβαρό λάθος. Και θα γίνει σοβαρότερο αν αφήσουμε να παγιωθεί η παθητική αντίληψη ότι τα ΜΜΕ ανήκουν στην εξουσία του Μητσοτάκη και των φίλων του βαρόνων και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει την μάχη της πληροφόρησης από τα social media.
Θα είναι σοβαρό λάθος γιατί αφήνει στο απυρόβλητο το μέγα θέμα που ανακύπτει από τον πλήρη έλεγχο  της πληροφορίας  από την κυβέρνησης και τους καναλάρχες. Την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Με την έννοια αυτή δεν αρκεί να διεκδικούμε να ακούγεται και η φωνή του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Πρέπει να διεκδικήσουμε την δημοκρατία. Ισονομία για όλα τα κόμματα. Γίνεται; Γίνεται αρκεί να μην υπάρχουν αυταπάτες. Όπως αυτή για το ρόλο του ΕΣΡ. Ένα ΕΣΡ που συγκροτήθηκε επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μετά από παλινωδίες , καθυστερήσεις και μπλοκάρισμα των διαδικασιών από την ΝΔ και όχι μόνο. Ένα ΕΣΡ που δηλώνει «ανίκανο» να επιβάλει και αυτό ακόμα τον νόμο περί «αναλογικής ισότητας» όσον αφορά την προβολή των κομμάτων.  Δεν μπορεί άραγε όπως δηλώνει ο Πρόεδρός του; ‘Η μήπως δεν θέλει;  Δεν θέλει για αυτό  κάνει τον τροχονόμο στις διαστρεβλώσεις, την συκοφαντία , την αποσιώπηση που καθημερινά κάνουν τα ηλεκτρονικά κυρίως μέσα ενημέρωσης. Ένα ΕΣΡ που η πλειοψηφία των μελών του και ο Πρόεδρος του, ακούν ΣΥΡΙΖΑ και βγάζουν φλύκταινες. Αυτή είναι η αλήθεια. Όσον αφορά την περιπέτεια για την συγκρότηση του ΕΣΡ ας ανατρέξει κάποιος στα δημοσιεύματα της εποχής που είναι πολύ διδακτικά για τον ρόλο όλων των κομμάτων.
 

Ας μην υπάρχουν λοιπόν αυταπάτες 
Η  πληροφορία είναι δημόσιο αγαθό, όπως και οι συχνότητες που εκπέμπουν οι βαρόνοι.  Ένα αγαθό  που φροντίζουν να ελέγχουν  κάθε λογής αυταρχικά και αντιλαϊκά  καθεστώτα. Είναι το μεγάλο τους όπλο. Τα παραδείγματα του Ερντογάν, του Ορμπαν, αλλά και τελευταία του Τραμπ με την προσπάθειά του να ελέγχει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λένε πολλά.  Θα ήταν  πολύ περίεργο ο Μητσοτάκης να μην σπεύσει ακόμα και όταν ήταν αντιπολίτευση να χειραγωγήσει τα μέσα και την πληροφορία.  Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι τα κατάφερε. Με την βοήθεια των «θεσμών». Έβαλε και την ΕΡΤ, που καθοδηγεί ο ίδιος,  στο μαντρί της παραπληροφόρησης και «έδεσε το γλυκό». Αποτέλεσμα να μην περνά στην κοινωνία τίποτα που να τον ενοχλεί. Οι εναλλακτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, οι γκάφες των υπουργών του, τα δωράκια στις ελίτ και μία σειρά άλλα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ζωή των πολιτών. 
Στο τι κάνουμε μπροστά σε αυτήν την κατάσταση που πλήττει βάναυσα την πολυφωνία, τον πλουραλισμό , την ισονομία και την δημοκρατία, η απάντηση είναι μία. Συγκρότηση ενός ρωμαλέου , μαζικού κινήματος που θα διεκδικήσει δημοκρατία στην πληροφόρηση. Τα social media, κάποιοι περιφερειακοί σταθμοί μπορούν να αξιοποιηθούν. Το κύριο όμως είναι το κίνημα. Ένα κίνημα που δεν θα αφορά μόνο τις χιλιάδες μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που πρέπει να εντάξουν στην πάλη τους την δημοκρατία στην πληροφόρηση,  αλλά  και τους χιλιάδες δημοκράτες που ήδη αντιλαμβάνονται το στημένο παιχνίδι της συμπαιγνίας Μητσοτάκη και Βαρόνων. Τα συγκροτήματα όπως αυτά του Μαρινάκη και του Αλαφούζου, μπορούν να νικηθούν μόνο από ένα ισχυρό κίνημα . Και θα νικηθούν αν τολμήσουμε παρά τις δυσκολίες να διεκδικήσουμε την δημοκρατία.

*Ο Μάκης Κοψίδης είναι πρώην τακτικό μέλος του ΕΣΡ

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)