to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο Μητσοτάκης επενδύει στον φόβο για να περάσει το μνημόνιο που ετοιμάζει

Όσο στο τιμόνι βρίσκονται νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, θα αποδεικνύεται συνεχώς ότι η κρίση της πανδημίας είναι μία τεράστια ευκαιρία για τον καπιταλισμό να ανασυνταχθεί


«Μέχρι τον Μάιο δεν προβλέπεται μείωση των μισθών στο Δημόσιο και μείωση των συντάξεων», δήλωσε ο Πέτσας. Και όμως είναι σαφέστατος μέσα από την «ασάφειά» του. Τι άλλο να σου πει ο χριστιανός. Μαζί με τον Σταϊκούρα στο έφεραν από δω στο έφεραν από κει, αλλά τελικά την ουσία  σου την  πλάσαραν:   Νέες περικοπές   που μαζί με τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα  και τα 800άρια  φτιάχνουν  το   νέο «κοστούμι»  που ετοιμάζει η κυβέρνηση. «Κοστούμι»  για τους πολλούς. Για τους λίγους ήδη έχει δώσει  πολλά και θα τους δώσει κι άλλα.
Και μη νομίζεις ότι  στη ΝΔ  σκέπτονται για αυτό  το κατ ' ουσία νέο μνημόνιο. Ο Κυριάκος το έχει καθαρό.  Το έχει αποφασίσει. Άλλο τον απασχολεί. Πώς θα το «περάσει» στους πολλούς. Πώς θα χειραγωγήσει τον λαό ώστε να έχει την ελάχιστη  δυνατή αντίδραση. Εντάξει, έχει τα κανάλια που τον λιβανίζουν όλη μέρα. Και θα συνεχίσουν να τον λιβανίζουν. Άλλωστε δίνει και «δωράκια» στους καναλάρχες, όπως αυτό με την αναστολή των δόσεων του τιμήματος για τις άδειες. Όμως το λιβανιστήρι δεν φτάνει. Η απίστευτη στήριξη που του παρέχουν οι βαρόνοι της ενημέρωσης πρέπει να «δέσει» και με ένα άλλο σημαντικό  εργαλείο. Τον φόβο. Τότε μόνο η χειραγώγηση των πολλών μπορεί να είναι αποτελεσματική.
Επενδύει λοιπόν ο Μητσοτάκης στον φόβο. Φόβος  που καθημερινά αναπαράγεται τηλεοπτικά. Βάλε λίγο το κλάμα του Τσιόδρα, τα «δεν πρέπει» του Χαρδαλιά και την απίστευτη παραπληροφόρηση του υφυπουργού Υγείας για τη δήθεν ενίσχυση της κυβέρνησης στα δημόσια νοσοκομεία,   στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό και έχουμε την καθημερινή εικόνα.
Με άλλα λόγια η επόμενη μέρα της πανδημίας δεν θα είναι ούτε ίδια ούτε καλύτερη από το παρελθόν. Στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο η κατάσταση των λαών θα χειροτερεύει.
Όσο στο τιμόνι βρίσκονται νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, θα αποδεικνύεται συνεχώς ότι η κρίση της πανδημίας είναι μία τεράστια ευκαιρία για τον καπιταλισμό να ανασυνταχθεί.  Μόνο η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, και μάλιστα η ριζική αλλαγή , μπορεί να αντιστρέψει αυτήν τη ζοφερή κατάσταση. Η Αριστερά μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή συσχετισμών. Αρκεί να προχωρήσει πιο θαρραλέα,  πιο αποφασιστικά στη δημιουργία των πιο πλατιών συμμαχιών. Να αγκαλιάσει ακόμα και συντηρητικούς πολίτες που μέσα στην πανδημία  μπορούν να δουν το απάνθρωπο πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)