to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο Μητσοτάκης είναι το βαθύ το κράτος - Θα συγκρουστεί με τον εαυτό του;

Σήμερα, το μόνο που έχει μείνει στον κ. Μητσοτάκη είναι η προσπάθεια να πλασάρει και πάλι τον προ τετραετίας Μητσοτάκη. Μόνο που δεν πείθει κανέναν πλέον.


Τον τελευταίο καιρό μετά την τραγωδία των Τεμπών, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να εμφανιστεί ως σημαιοφόρος της μάχης απέναντι στο βαθύ κράτος. Τέσσερα χρόνια μετά και λίγο πριν τις εκλογές, προσπαθεί να πείσει την Ελληνική κοινωνία ότι θα κάνει ό,τι δεν έκανε όσο κυβερνά. Βέβαια, το θέμα δεν είναι απλώς τι δεν έκανε, αλλά τι έκανε προκειμένου να διογκώσει το βαθύ κράτος. Ο κ. Μητσοτάκης είναι αρχηγός της ΝΔ που κυβέρνησε τη χώρα σχεδόν τα μισά χρόνια από τη μεταπολίτευση και μετά και εκπρόσωπος μιας πολιτικής οικογένειας που βρίσκεται σε θέσεις εξουσίας για πάνω από εξήντα χρόνια. Με απλά λόγια, ο κ. Μητσοτάκης είναι το βαθύ κράτος. Μπορεί να συγκρουστεί με τον εαυτό του;

Θα ήταν πιο χρήσιμο να θυμηθούμε μερικά παραδείγματα:

Διοικητές νοσοκομείων: Πριν εκλεγεί πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι θα βάλει μάνατζερ στα νοσοκομεία και όχι αποτυχημένους πολιτευτές. Λίγο μετά την νίκη της ΝΔ «σκάει» η περίπτωση του κ. Πατέρα, ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση του νοσοκομείου Καρδίτσας με αντάλλαγμα την επιστροφή του στη ΝΔ. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι τοποθετήθηκαν διοικητές στα νοσοκομεία γυμναστές, αγρονόμοι, ακόμη και αλουμινάδες. Αυτοί ήταν οι «μάνατζερ» του κ. Μητσοτάκη.

Μετακλητοί: Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, η διόγκωση του αριθμού των μετακλητών σε επίπεδα ιστορικού ρεκόρ. Οι μετακλητοί αυτά τα τέσσερα χρόνια τριπλασιάστηκαν, οι αποδοχές τους αυξήθηκαν και την ίδια ώρα ελαχιστοποιήθηκαν τα προσόντα για τον διορισμό τους.

Απευθείας αναθέσεις: Από τον κατάλογο δεν θα μπορούσε να λείπει το πάρτι με το δημόσιο χρήμα. Τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ έχουν μοιραστεί σε ημέτερους με απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της κας Νικολάου που απομακρύνθηκε εν τέλει από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ μετά την ζημιά 2 εκατ. ευρώ που προκάλεσε στο Δημόσιο την περίοδο της θητείας της ως Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Υποκλοπές: Στο σκάνδαλο των υποκλοπών δεν μιλάμε απλά για βαθύ κομματικό κράτος, αλλά για παρακράτος. Ο κ. Μητσοτάκης πήρε την ΕΥΠ υπό την ευθύνη του, διόρισε διοικητή της τον εκλεκτό του χωρίς καν να διαθέτει τα τυπικά προσόντα αλλάζοντας τον σχετικό νόμο και έβαλε τον ανιψιό του να λύνει και να δένει από το πρωθυπουργικό γραφείο. Υπουργοί της κυβέρνησης, πολιτικοί αντίπαλοι, δημοσιογράφοι, ακόμη και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων έγιναν στόχοι παράνομης παρακολούθησης από την ΕΥΠ και πολλοί από αυτούς και από το παράνομο λογισμικό Predator. Προτού μιλήσει για «βαθύ κράτος», ο κ. Μητσοτάκης οφείλει απαντήσεις για τις τελευταίες αποκαλύψεις σχετικά με την προσπάθεια απομάκρυνσης των επικεφαλής των Ανεξάρτητων Αρχών και την παρακολούθηση της Άρτεμις Σίφορντ μέσω μολυσμένου μηνύματος που αντέγραφε τα στοιχεία του εμβολιασμού της από την επίσημη πλατφόρμα της κυβέρνησης.

Και στον σιδηρόδρομο συναντά κανείς το βαθύ κράτος Μητσοτάκη. Ο μοιραίος σταθμάρχης Λάρισας μετατάχθηκε παράνομα σε αυτή την κρίσιμη θέση και η μετάταξη νομιμοποιήθηκε εκ των υστερών με υπουργική απόφαση του κ. Καραμανλή. Αλλά και στο Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ δεν θα βρούμε κάποιους «άριστους μάνατζερ» αλλά στελέχη και πολιτευτές της Ν.Δ.

Ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές το 2019 φιλοτεχνώντας το προφίλ του φιλελεύθερου, ευρωπαϊστή, τεχνοκράτη, που έρχεται με αέρα «αναμορφωτή» της χώρας. Το παραμύθι βαφτίστηκε «επιτελικό κράτος» και μετά από τέσσερα χρόνια έχουμε ρουσφέτια, κομματικούς στρατούς, διασπάθιση του δημόσιου χρήματος από ημέτερους, υπονόμευση του κράτους δικαίου, ανασφάλεια για τον πολίτη. Σήμερα, το μόνο που έχει μείνει στον κ. Μητσοτάκη είναι η προσπάθεια να πλασάρει και πάλι τον προ τετραετίας Μητσοτάκη. Μόνο που δεν πείθει κανέναν πλέον. Και μόνο αυτή η παντελής έλλειψη νέων ιδεών δείχνει το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται.

Η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή και μια προοδευτική κυβέρνηση που θα συγκρουστεί με όσα μας κρατούν πίσω και μας πληγώνουν. Ο πολίτης χρειάζεται ένα κράτος το οποίο θα είναι αξιοκρατικό, δημοσιονομικά βιώσιμο, αποτελεσματικό, δημοκρατικό, που θα εγγυάται την ασφάλεια του πολίτη παντού, στις μετακινήσεις, στην εργασία, στην γειτονιά, στην υγεία. Αυτή είναι η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και αυτή τη δέσμευση έχουμε την εμπειρία και το σχέδιο να την κάνουμε πράξη.

(Ο Στέργιος Καλπάκης είναι Αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία)

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)