to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:35 | 29.01.2020

Πολιτική

Με 156 ψήφους και τον Σαμαρά απόντα πέρασε η τροπολογία - σκάνδαλο για το ποδόσφαιρο

Αποδεκτή, με ψήφους 156 υπέρ και 90 κατά, η τροπολογία για την πολυϊδιοκτησία στο ποδόσφαιρο, μετά από αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας από 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν παρέστη στη ψηφοφορία και δεν απέστειλε επιστολή για την πρόθεση ψήφου - Το απόγευμα δε, δήλωσε διά συνεργατών του πως «δεν δίνει εξηγήσεις», βαζοντας μπουρλότο στη ΝΔ - «Δεν θα θέλαμε να είμαστε στη θέση του κ. Μητσοτάκη αυτές τις δύσκολες ώρες», τονίζουν δηκτικά πηγές του ΣΥΡΙΖΑ


Με ονομαστική ψηφοφορία (την οποία είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ) αναγκάστηκε η κυβερνητική πλειοψηφία της Ν.Δ. να εγκρίνει (156 «υπέρ» και 90 «κατά» σε σύνολο 246 ψηφισάντων) την τροπολογία Αυγενάκη για την υπόθεση ΠΑΟΚ – Ξάνθη, με φόντο το κυβερνητικό «μπάχαλο» στην υπόθεση των τελευταίων ημερών.

Από την κυβερνητική πλειοψηφία, ο Γιώργος Βαγιωνάς (ήταν άρρωστος και δεν παρέστη) δήλωσε ότι θα υπερψήφιζε, παρότι δεν προσμετρήθηκε η ψήφος του, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς απουσίασε για προσωπικούς λόγους όπως δήλωσε και δεν εκδήλωσε καν πρόθεση ψήφου, κάτι που γεννά ερωτήματα για τη ΝΔ, δεδομένης της «διαρροής» (νωρίτερα) του Μαξίμου, ότι απαιτείται κομματική πειθαρχία στην εν λόγω ψηφοφορία. 

Μπουρλότο στη ΝΔ από τον Σαμαρά

Άνω κάτω έκανε τη Νέα Δημοκρατία ο πρώην πρωθυπουργός, με τις δηλώσεις και τις διαψεύσεις να διαδέχονται από το μεσημέρι η μία την άλλη. Ετσι, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, ισχυρίστηκε ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από τον κ. Σαμαρά ο οποίος του ανέφερε ότι «οι λόγοι της απουσίας του ήταν προσωπικοί». Παράλληλα, «διαρροή» από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, που βρίσκεται στο Παρίσι, έλεγε πως «το θέμα θεωρείται λήξαν μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν. Το απόγευμα όμως, ο Αντ. Σαμαράς έβαλε φωτιά στη ΝΔ λέγοντας πως «ούτε έδωσε εξηγήσεις, ούτε του ζητήθηκαν, ούτε θα μπορούσαν να του έχουν ζητηθεί», ρίχνοντας επί της ουσίας το γάντι στον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Σαμαράς δεν είχε ψηφίσει ούτε την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς απουσίαζε στις ΗΠΑ σε οικογενειακό ταξίδι. Πρόκειται για δεύτερο «κρούσμα» μέσα σε μία εβδομάδα από τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος δεν στηρίζει κορυφαίες επιλογές της κυβέρνησης στη Βουλή.

Την τροπολογία υπερψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, την καταψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ απείχαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο αυτοεξευτελισμός της κυβέρνησης δεν έχει τέλος»

«Ο αυτοεξευτελισμός της κυβέρνησης δεν έχει τέλος», σχολίασαν λίγο μετά την ψηφοφορία κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «σήμερα ο κ. Μητσοτάκης μέσω του εκπροσώπου του, ανακοίνωσε ότι όποιος δεν ψηφίσει την τροπολογία-παρωδία για το ποδόσφαιρο, θα διαγραφεί από τη ΝΔ».

«Προσπάθησε να μαζέψει τους βουλευτές του και να αποφύγει τον κοινοβουλευτικό διασυρμό, αλλά τελικά τα έκανε χειρότερα: Αυτός που αγνόησε την κομματική πειθαρχία ήταν ο κ. Σαμαράς. Δεν θα θέλαμε να είμαστε στη θέση του κ. Μητσοτάκη αυτές τις δύσκολες ώρες», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Νόμιμη η σύνθεση της ΕΕΑ, επιμένει ο Λευτέρης Αυγενάκης - Πυρά από την αντιπολίτευση

Δεν κινδυνεύουν πλέον με υποβιβασμό ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Η τροπολογία της κυβέρνησης θα επιφέρει αλλαγές στις ποινές που επιβάλλει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ). Οι ποινές που θα προβλέπονται είναι αφαίρεση από 5 έως 10 βαθμούς (και όχι υποβιβασμός), κάτι που σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη απειλούνται με τη συγκεκριμένη ποινή (αντί για υποβιβασμό, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα), εφόσον τα αρμόδια όργανα του ποδοσφαίρου κάνουν αποδεκτή την εισήγηση της ΕΕΑ.

Για να φτάσουμε στη στη σημερινή διαδικασία, προηγήθηκε η ανακοίνωση του πορίσματος της ΕΕΑ, βάσει του οποίου οι δύο σύλλογοι (ΠΑΟΚ και Ξάνθη) έχουν τελέσει παραβάσεις του άρθρου 69 παρ. 9, 12 του ν.2725/1999, οι οποίες, κατά πλειοψηφία (4/1), χαρακτηρίζονται ως "Βαρείες", με την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού να γνωμοδοτεί ότι οι δύο ΠΑΕ θα έπρεπε να αποβληθούν από το τρέχον πρωτάθλημα της Super League 1.

ΠΑΟΚ: «Νομοθετική ρύθμιση που εξασφαλίζει το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό»

H πρώτη αντίδραση μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας ήρθε από τον ΠΑΟΚ ο οποίος κάνει λόγο για «φωτογραφική νομοθετική ρύθμιση» η οποία «εξασφαλίζει το πρωτάθλημα στον ΟΣΦΠ». Ο «δικέφαλος του Βορρά» δηλώνει ότι «θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα μέχρι το CAS και απαιτει νόμιμη διερεύνηση της υπόθεσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ι. Σαββίδης: Δεν θέλουμε καμία ρύθμιση

Παρέμβαση οπαδών του ΠΑΟΚ στα γραφεία των βουλευτών της ΝΔ Καλαφάτη και Ράπτη

Προτίμησε το Μέγαρο Μουσικής χθες ο υφυπουργός Αθλητισμού

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας εκ υπαιτίων όλης αυτής της κατάστασης, Λ. Αυγενάκης δεν είχε το θάρρος να είναι την Τρίτη στη Βουλή, να δώσει εξηγήσεις και να στηρίξει ο ίδιος την τροπολογία την οποία κατέθεσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.Ο υφυπουργός Αθλητισμούς την ίδια ώρα βρέθηκε σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, κάτι που καυτηρίσε ο ΣΥΡΙΖΑ (βλέπε παρακάτω αναλυτικά). Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, κάλεσε  την Τρίτη τον «υπεύθυνο του χάους», κ. Αυγενάκη, να παραιτηθεί και την κυβέρνηση «να αναλάβει τις ευθύνες της για το χάος που έχει επιφέρει στον αθλητισμό και για τις συνθήκες διχασμού στις οποίες οδηγεί την ελληνική κοινωνία».

Όπως ανέφερε η Κουμουνδούρου: «Οι χειρισμοί του κ. Αυγενάκη, λοιπόν, είναι αυτοί που οδήγησαν στο απόλυτο αδιέξοδο που βρισκόμαστε σήμερα. Οφείλει να εξηγήσει λοιπόν ποια η σκοπιμότητα της παράκαμψης του νόμου, ποια η σκοπιμότητα των αντικαταστάσεων των μελών της ΕΕΑ χωρίς την έγκριση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία σήμερα, που παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου δεν μπορεί να διορθώσει τη ζημιά που έχει ήδη γίνει».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αιχμηρή ανακοίνωση του ΑΡΗ με πολλούς αποδέκτες

Έχασε τη μπάλα η κυβέρνηση

Αναφερόμενος την Τρίτη 28/1 στους λόγους κατάθεσης του αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ονομαστική ψηφοφορία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλ. Τσακαλώτος είπε ότι η τροπολογία είναι διόρθωση λάθους με ένα άλλο λάθος. Ο κ. Τσακαλώτος ρώτησε εάν είναι αλήθεια ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού, Ελευθέριος Αυγενάκης "έβαλε δύο ανθρώπους του στην επιτροπή", ότι μετά "δεν του "άρεσε το πόρισμα" και ότι "για να διορθώσετε τα λάθη φέρατε τροπολογία που παρεμβαίνει ευθέως στο αυτοδιοίκητο ποδοσφαίρου με αναδρομική ισχύ"; Να ξέρετε ότι τον διαιτητή που διορθώνει ένα λάθος με ένα άλλο, τον βρίζουν οι πάντες είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με τον Ευκλ. Τσακαλώτο, "εάν δεν σας άρεσε η επιτροπή θα μπορούσατε να είχατε εφαρμόσει νόμο Βασιλειάδη και να είχατε βάλει μια νέα επιτροπή, που να έχει την κάλυψη της (κοινοβουλευτικής) επιτροπής Μορφωτικών υποθέσεων. Δεν σας αρέσει η Βουλή και η λογοδοσία γιαυτό φτάσατε εδώ" είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Ένα επεισόδιο ακόμα στο σίριαλ που απασχολεί τα τελευταία 24ωρα το ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός κατά της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για αλλαγή της ποινής, με την οποία οι "ερυθρόλευκοι" απεύθυναν κάλεσμα "στον Πρόεδρο της Κυβέρνησης, στον Πρόεδρο της Βουλής, στους Αρχηγούς των Κομμάτων και στους βουλευτές όλων των κομμάτων για να προλάβουμε, έστω και την τελευταία στιγμή, την ψήφιση και εφαρμογή ενός νόμου έκτρωμα ο οποίος θα νομιμοποιήσει την παράνομη εξαγορά και έλεγχο ομάδων από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τον Ιβάν Σαββίδη και θα μεταβάλει το τρέχων πρωτάθλημα, αλλά και τα επόμενα, σε μια στημένη διαδικασία όπου ο πρωταθλητής θα είναι γνωστός εκ των προτέρων".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)