to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:43 | 23.05.2022

πηγή: avgi

Πολιτική

Ο Μητσοτάκης αντέγραψε συνέντευξη Ισπανού για την κατοικία και παρουσίασε τα μέτρα ως δική του ιδέα

Στις 17 Μαΐου η συνέντευξη στην «Καθημερινή» του Ζουσέπ Μποΐγας για το «μοντέλο Βαρκελώνης», στις 19 Μαΐου το παρουσίασε ο πρωθυπουργός ως δική του ιδέα


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ελλείψει σχεδίου και ιδεών, διαβάζει εφημερίδες και στη συνέχεια κοπιάρει συνεντεύξεις παρουσιάζοντας μέτρα που αναλύονται και έχουν ληφθεί σε άλλες χώρες ως δικές του ιδέες.

Έτσι ακριβώς έκανε και με το μέγα θέμα της στέγης που αποτελεί, πλέον, με την έκρηξη των ενοικίων ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που εν μέσω εκρηκτικής ακρίβειας αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ- ΜΠΕ είχε στις 19 Μαΐου συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με μια ομάδα από φοιτητές και νεαρούς εργαζόμενους σε εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίοι συμμετέχουν στο 12ο Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας, που πραγματοποιείται αύριο Τρίτη.                

Στη συνάντηση αυτή ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ιδέες για την εξασφάλιση προσιτής στέγης. Μόνο που οι «ιδέες» που παρουσίασε, περιγράφονταν αναλυτικά από τον Ζουσέπ Μποΐγας γενικό διευθυντή του Οργανισμού Αστικής Ανάπτυξης της Βαρκελώνης, δυο ημέρες πριν  σε συνέντευξη που έδωσε στην «Καθημερινή» και τον Γιώργο Λιάλιο. Και μάλιστα δεν είναι ιδέες αλλά τα μέτρα που έχει πάρει η Βαρκελώνη για να βοηθήσει τους πολίτες στην αντιμετώπιση του μέγα προβλήματος της απλησίαστης στέγης.

Για του λόγου το αληθές παρουσιάζουμε τα σχετικά αποσπάσματα
-Ζουσέπ Μποΐγας (17 Μαΐου): Βοηθήσαμε να θεσπιστεί ο «νόμος του 30%». Υποχρεώνουμε όποιον αποκαθιστά ένα ολόκληρο κτίριο να δίνει το 30% του κτιρίου για οικονομικά προσιτή κατοικία.

-Κυριάκος Μητσοτάκης (19 Μαΐου): Εμείς κοιτάμε μία σειρά από επιλογές σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα και παράλληλα αξιοποίησης της ανεκμετάλλευτης περιουσίας που έχει το δημόσιο. Μπορείς να πάρεις, παραδείγματος χάριν, ένα οικόπεδο και στη λογική της παραδοσιακής αντιπαροχής να προσφέρεις σε κάποιον, ο οποίος θα έλθει να το αναπτύξει, τη δυνατότητα να κρατήσει ο ίδιος ένα κομμάτι της ακίνητης περιουσίας που δημιουργεί και ένα άλλο κομμάτι να το νοικιάζει, να το μισθώνει με ελεγχόμενα ενοίκια τα οποία να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν τα ενοίκια της αγοράς.

-Ζουσέπ Μποΐγας (17 Μαΐου): Υπάρχουν και πολλές πρωτοβουλίες από κοινού με τον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα, η εταιρεία 3rd Sector αναλαμβάνει (με τη συναίνεση των ιδιοκτητών) το κόστος ανακαίνισης άδειων παλαιών διαμερισμάτων και ως αντάλλαγμα τα μισθώνει για πέντε έτη σε προσιτή τιμή.

-Κυριάκος Μητσοτάκης (19 Μαΐου): Δεύτερη ιδέα, έχουμε ένα πολύ μεγάλο απόθεμα διαμερισμάτων τα οποία είναι κλειστά αυτή τη στιγμή και παντελώς αναξιοποίητα. Ας δώσουμε κίνητρα, λοιπόν, στους ιδιοκτήτες ή στους μελλοντικούς ιδιοκτήτες, ή στους μελλοντικούς ενοικιαστές, να τα φτιάξουν, να τα εκσυγχρονίσουν και να μειώσουν και το ενεργειακό τους αποτύπωμα, έτσι ώστε όλα αυτά τα κλειστά διαμερίσματα, τα οποία ουσιαστικά είναι κεφάλαιο που δεν αποδίδει τίποτα και σε κανέναν ούτε στον ιδιοκτήτη, ούτε στον πιθανό ενοικιαστή, να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε αυτό το απόθεμα το σημαντικό, να το εντάξουμε πάλι στην αγορά ακινήτων.

Το να αντιγράφεις μέτρα και λύσεις που έχουν δοκιμαστεί αλλού είναι ορθό και αναγκαίο, ειδικά εάν δεν έχεις πρόγραμμα και σχέδιο για ορισμένα πολύ κρίσιμα ζητήματα για τους πολίτες. Να μην αναφέρεις, όμως, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την πηγή των μέτρων είναι φάουλ.

Βέβαια, οι σύμβουλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν κόπιαραν όλα τα μέτρα του μοντέλου Βαρκελώνη γιατί υπάρχουν και κάποια που είναι εκτός της νεοφιλελεύθερης λογικής τους.
Όπως αυτό: «Στραφήκαμε κατά των εταιρειών που συγκέντρωναν διαμερίσματα και τα κρατούσαν κενά περιμένοντας άνοδο τιμών. Φυσικά, δίπλα σε όλα αυτά υπάρχει το πρόγραμμα κατασκευής νέων κοινωνικών κατοικιών του δήμου, καθώς και η αγορά από τον δήμο παλαιών κτιρίων για τη μετατροπή τους σε κοινωνική κατοικία, ενώ βοηθάμε όσους έχουν χάσει το σπίτι τους λόγω έξωσης».

tags: undefined

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)