to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο μεσάζων που βρισκόταν πάντα στους διαδρόμους της εξουσίας

Ποιος είναι ο Γιώργος Αποστολόπουλος που φέρεται να υπήρξε συνομιλητής των κ.κ. Παπανδρέου, Σαμαρά και Καμμένου


Προσβάσεις στα κλειστά δωμάτια της εξουσίας είχε επί σειρά δεκαετιών ο Γιώργος Αποστολόπουλος, το πρόσωπο που φέρεται να προσέγγισε τον Παύλο Χαϊκάλη(σύμφωνα με τις καταγγελίες του ιδίου) με πρόθεση να τον δωροδοκήσει ώστε να ψηφίσει Πρόεδρο της  Δημοκρατίας. Ποιος είναι όμως ο φερόμενος ως μεσάζων; Είναι ένα πρόσωπο που για τους μυημένους στα «κλειστά» συστήματα εξουσίας σε ΠαΣοΚ και ΝΔ ήταν πολύ γνωστό και κυκλοφορούσε μονίμως στο παρασκήνιο και στους διαδρόμους της πολιτικής.


Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε δράση και παρασκηνιακό ρόλο στον χώρο του ΠαΣοΚ ήδη από τη δεκαετία του 1970. Την περίοδο πριν από την εκλογική νίκη του 1981 υπήρξε συνεργάτης του Πέτρου Λάμπρου, με τον οποίο διατηρούσε επαφές ως και πριν από μερικά χρόνια.


Οταν γυρνούσε στην Ιπποκράτους

Πριν από τις εκλογές του 2009 διατηρούσε γραφείο στη Χαριλάου Τρικούπη και αργότερα στην Ιπποκράτους και είχε αναφορά απευθείας στον Γιώργο Παπανδρέου και στον Νίκο Αθανασάκη. Την περίοδο εκείνη ασχολούνταν με τη μελέτη γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και ήταν ειδικός στην εκπόνηση σεναρίων και κατ' άλλους θεωριών συνωμοσίας.


Πρόσωπα με τα οποία έχει έλθει κατά καιρούς σε επαφή και επικοινωνία θυμούνται ότι κατά την περίοδο εκείνη, όταν είχε άτυπο μεν αλλά καθοριστικό ρόλο στο επιτελείο του ΠαΣοΚ, είχε διαβλέψει και είχε προειδοποιήσει το επιτελείο του Γ. Παπανδρέου για το πρόβλημα που θα αντιμετώπιζε η Ελλάδα  προτού καν προκηρυχθούν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου 2009. Παράλληλα υποστήριζε με ιδιαίτερη έμφαση την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης (π.χ., Ρωσία, Κίνα κ.ά.).


Με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Γ. Παπανδρέου και ενώ διατηρούσε πάντοτε γραφείο στον 5ο όροφο του κτιρίου της Ιπποκράτους, ο Αποστολόπουλος, έχοντας γνώση των όρων με τους οποίους διεξάγεται το παιχνίδι των αγορών, είχε επιχειρήσει να προωθήσει «λύσεις» προς αποφυγήν του Μνημονίου· αρχικά με την περίφημη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με την Goldman Sachs τον Νοέμβριο του 2009 και εν συνεχεία με τη συνάντηση του τότε πρωθυπουργού με την Deutsche Bank.


Εκείνη την περίοδο είχε επιχειρήσει να υποστηρίξει τη λύση που πρότεινε ο Γιόζεφ Ακερμαν και προέβλεπε την ενεργό εμπλοκή της τράπεζας στη διαχείριση του ελληνικού χρέους και κυρίως του προβλήματος με τα CDS, με όρους όμως που ο Παπανδρέου και ο Γ. Παπακωνσταντίνου αρνήθηκαν και να συζητήσουν. Εξ ου και η σύγκρουσή του με τον τότε υπουργό Οικονομικών ήταν σφοδρή - ο Αποστολόπουλος ως τότε συμμετείχε ακόμη και σε συσκέψεις.


Από το σημείο εκείνο και έπειτα οι σχέσεις του με το ΠαΣοΚ διαρρηγνύονται, αν και συνεχίζει να διατηρεί διαύλους επικοινωνίας και να γνωρίζει πολύ καλά τα όσα συμβαίνουν πίσω (και) από κλειστές πόρτες στο Μέγαρο Μαξίμου. Κάποιοι εκτιμούν ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Παπανδρέου είχε επιχειρήσει να κρατήσει σε απόσταση τον Αθανασάκη τις πρώτες εβδομάδες της διακυβέρνησής του ήταν και η σχέση του με τον Αποστολόπουλο.


Στο διάστημα που ακολούθησε και όσο ήταν στο επιτελείο του Π. Καμμένου ο Αποστολόπουλος είχε μεταξύ των άλλων εμπνευστεί και τη θεωρία περί εγκατάλειψης του ευρώ και στροφής στο δολάριο.


Η σχέση με τη ΝΔ

Ο Αποστολόπουλος όμως διατηρούσε επί πολλά χρόνια και σχέση με το σημερινό σύστημα εξουσίας της ΝΔ, ενώ είχε επικοινωνία για ένα διάστημα, κυρίως από το 2009 ως και το 2011, με τον Αντώνη Σαμαρά. Από τον Μάιο του 2010 ο Αποστολόπουλος εμφανίζεται όλο και πιο τακτικά στα γραφεία της ΝΔ. Η επαφή υπήρχε με το περιβάλλον του κ. Σαμαρά, αν και αυτή διαψεύδεται από το Μαξίμου.


Οι γνωρίζοντες το «γαλάζιο» παρασκήνιο θυμούνται τον Αποστολόπουλο, με καταγωγή από τη Μεσσηνία, την περίοδο που η ΝΔ ήταν αντιπολίτευση να έχει επισκεφθεί αρκετές φορές τον τρίτο όροφο των γραφείων του κόμματος, όπου για να ανεβεί κανείς θέλει ειδική άδεια.


Κατά καιρούς έστελνε e-mail με προτάσεις και ιδέες αλλά και SMS με διάφορες πληροφορίες στην ηγετική ομάδα της ΝΔ και πάντα μιλούσε με πολύ θετικά λόγια για τον κ. Σαμαρά.


Πολλοί τον θυμούνται να στηρίζει τον Πρωθυπουργό την περίοδο του αντιμνημονιακού αγώνα της ΝΔ στις συζητήσεις που είχε στα κεντρικά καφέ της Αθήνας (κυρίως στην οδό Βαλαωρίτου) με διάφορους «παίκτες» της πολιτικής και της οικονομίας.  


Ενα από τα δυνατά του «όπλα» ήταν η άριστη πληροφόρηση που είχε για την οικονομία και για το οικονομικό παρασκήνιο, τόσο το ελληνικό όσο και το παγκόσμιο.  Αυτές τις πληροφορίες κατά καιρούς τις μοιραζόταν με στελέχη της ΝΔ, ενώ φέρεται να είχε επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, χωρίς όμως να είναι, όπως επιμένουν με ένταση κυβερνητικά στελέχη, σύμβουλός του. Πηγές από την Κεντροδεξιά λένε ότι είχε και κατά διαστήματα επικοινωνία με τον νυν διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού και τότε επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ Γιώργο Μουρούτη. Καλά πληροφορημένες πηγές από τη ΝΔ αναφέρουν ότι ο Αποστολόπουλος είχε συνδράμει την ηγεσία του κόμματος με στοιχεία για το θέμα των CDS (ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας) και τότε γίνεται η πρώτη γνωριμία με τον κ. Καμμένο. Στα γραφεία της ΝΔ έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις και ο Δημήτρης Σταμάτης (ο ίδιος το διαψεύδει) φέρεται να είπε στον κ. Καμμένο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΝΕΛ,  ο οποίος ήταν τότε στη ΝΔ, «αυτός είναι ο άνθρωπος που θα σε βοηθήσει στην υπόθεση των CDS». Από τότε υπήρχε μια στενή συνεργασία των Αποστολόπουλου και Καμμένου, με τον πρώτο μάλιστα να καταθέτει ως βασικός μάρτυρας και στην Εισαγγελία για το θέμα.
 


ΑΝΑΖΗΤΟΥΣΕ ΣΤΕΓΗ
Από το ΠαΣοΚ στη ΝΔ και μετά στους ΑΝΕΛ

Η στροφή του κ. Σαμαρά τον Νοέμβριο του 2011 και η απόφασή του να στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου απομάκρυναν τον Γιώργο Αποστολόπουλο οριστικά από τη ΝΔ προς αναζήτηση άλλης «στέγης». Ο Αποστολόπουλος μετακινείται στους Ανεξάρτητους Ελληνες και, όπως παραδέχθηκε ο Καμμένος, τους συμβούλευε για θέματα οικονομικής πολιτικής, και μάλιστα του είχαν εμπιστοσύνη.


Με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ είχε στενή συνεργασία, ενώ στις 22 Μαρτίου 2013 συμμετείχε μαζί με τον ευρωβουλευτή Νότη Μαριά στη συνάντηση του Π. Καμμένου με τον Αλέξη Τσίπρα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, όπου ήταν επίσης παρόντες οι Νίκος Παππάς και Πάνος Σκουρλέτης. Επίσης συνόδευσε τον Π. Καμμένο στην Κύπρο την Πρωταπριλιά του 2013.


Ο Καμμένος αποκάλυψε προχθές, αν και οι πιο μυημένοι το γνώριζαν, ότι ο Αποστολόπουλος αναρτούσε στο Διαδίκτυο (στο blog Στοχασμός Πολιτική) άρθρα πολιτικού και οικονομικού περιεχομένου, με άκρως αντιμνημονιακή κατεύθυνση, με το ψευδώνυμο «Δευκαλίων».


Το τελευταίο διάστημα είχαν χαθεί τα ίχνη του από τους ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με τον Π. Καμμένο «την άνοιξη του 2013 μού είπε ότι θα πάρει δουλειά στην Τράπεζα Πειραιώς, από όπου, όπως έμαθα, απελύθη εφέτος τον Ιούλιο».

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)