to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:16 | 18.02.2013

Κοινωνία

Ο Μέργος είπε τα αυτονόητα… Εμείς τι κάνουμε;

Του Κώστα Ζαχαριάδη*


Η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών ήρθε για να αναστατώσει για άλλη μια φορά τα νερά της πολυτάραχης οικονομικής κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας. Όσες επικοινωνιακές πιρουέτες και να κάνει η κυβέρνηση και τα επιτελεία των κομμάτων που την στηρίζουν η πραγματικότητα είναι εδώ και είναι αμείλικτη.

Αυτά που είπε ο κ. Μέργος περιέχονται στο μνημόνιο που ψηφίστηκε. Η κυβέρνηση που κατάργησε τις συλλογικές συμβάσεις και μείωσε κατά 22% τον κατώτατο μισθό για όλους τους εργαζόμενος και κατά 32% για τους νέους μπορεί, μέχρι τις αρχές του 2014, να προσαρμόσει ακόμη χαμηλότερα τον κατώτατο μισθό, προς την κατεύθυνση της Κροατίας και στη συνέχεια της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει ότι οι τριετίες και η ωρίμανση στον ιδιωτικό τομέα παγώνουν μέχρι να πέσει η ανεργία στο 10%… Πρακτικά ποτέ…

  Η δήλωση του κ. Μέργου δεν ήταν ούτε γκάφα, ούτε κατά λάθος, στρώνει το έδαφος για νέα μέτρα. Οι αποκλίσεις 7% στον προϋπολογισμό των εσόδων του Ιανουαρίου του 2013, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Η Κριστίν Λαγκάρντ είχε πει πριν από λίγους μόλις μήνες ότι “θα γίνουμε Κροατία”, τότε είχε προκληθεί θύελλα αντιδράσεων κυρίως από τα στελέχη της τότε κυβέρνησης. Είπε κάτι άλλο ο κ. Μέργος; Ομολόγησαν και οι δύο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή της κρίσης είχε πει, ότι τα μνημόνια δεν έρχονται για να βάλουν τάξη στα προβληματικά δημόσια οικονομικά αλλά για να αποδιαρθρώσουν τις εργασιακές σχέσεις, να διαλύσουν το κοινωνικό κράτος, να ξεπουλήσουν την δημόσια περιουσία… Αυτή είναι η διεθνής εμπειρία από το ΔΝΤ… Γιατί ξαφνιάζονται τόσο πολλοί μερικοί; Πόσες φορές έχουμε ακούσει το “δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα” στο παρά πέντε πριν τεθεί; Ένας νέος κύκλος υποκρισίας ξεκινά…

Την ώρα που ο κ. Μέργος δηλώνει όλα αυτά η βρετανική εφημερίδα Guardian με κύριο θέμα της αναδεικνύει το αδιέξοδο του προγράμματος λιτότητας που εξοντώνει την κοινωνία και οδηγεί την οικονομία στον γκρεμό. Φαίνεται ότι δεν τους απασχολεί στην κυβέρνηση πως θα αναδείξουν τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τέτοια δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο και σε οικονομικές εκθέσεις.  Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη μαζέψει ούτε ένα ευρώ από τη λίστα Λαγκάρντ και καλπάζουν φοροδιαφυγή – παραοικονομία, την ίδια ώρα λέει στον μισθωτό «586 μικτά είναι πολλά» ενώ το θέμα του λάθος πολλαπλασιαστή της ύφεσης τίθεται εμμέσως και όχι με ένταση που απαιτούν οι συνθήκες εξαθλίωσης του ελληνικού λαού.

Ας αφήσουμε όμως τους προνομιούχους μισθωτούς να πάμε στους ανέργους… Θυμάται κανείς την φοβερή δήλωση Παπαδήμου “αλήθεια ποιός σκέπτεται τους 1.000.000 ανέργους”;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat  τον Δεκέμβριο του 2012 το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη άγγιξε το 11,7% .Τα ποσοστά της ανεργίας έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2011, όπου τα ποσοστά της ανεργίας ήταν 10,7%.

Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ελλάδα (26,8% τον Οκτώβριο του 2012) και στην Ισπανία (26,1%).Οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Ελλάδα (από 19,7% σε 26,8% μεταξύ Οκτωβρίου 2011 και Οκτωβρίου 2012), στη Κύπρο (από 9,7% σε 14,7%) και στην Ισπανία (από 23,2% έως 26,1%).Τον Δεκέμβριο του 2012, το ποσοστό ανεργίας των νέων ήταν 23,4% στην ΕΕ οπου παρατηρήθηκε αύξηση  σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2011 όπου το ποσοστό ανεργίας 21,7%. Τον Δεκέμβριο του 2012, τα υψηλότερα στην Ελλάδα (57,6% τον Οκτώβριο του 2012) και στην Ισπανία (55,6%).

Το κείμενο δεν πάσχει από αριθμολαγνεία, θέλει όμως να πει ότι η κρίση συνθλίβει τις κοινωνίες και τις οικονομίες ιδίως του νότου και κυρίως τους νέους ανθρώπους. Η κρίση θα βαθαίνει όσο δεν σταματά η πολιτική της βάρβαρης λιτότητας και δεν αναπροσαρμόζεται η αρχιτεκτονική του ευρώ και της ευρωζώνης.

Οι οικονομικοί δείκτες και στη χώρα μας δείχνουν το απόλυτο μέγεθος της καταστροφής, η πραγματικότητα δυστυχώς είναι χειρότερη και από τους ήδη τραγικούς δείκτες. Η κοινωνία δεν μπορεί να βγει από το τέλμα και την καταστροφή με συνταγές σωτηρίας αν δεν είναι η ίδια στο προσκήνιο. Η μαζική συμμετοχή στην γενική απεργία τις 20/2 μπορεί να είναι το εφαλτήριο για την ειρηνική, δημοκρατική ανατροπή της βαρβαρότητας σε όλα τα επίπεδα και τις  πτυχές  της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής ζωής της χώρας.

twitter: @CΖachariadis

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Πηγή:  avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)