to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:19 | 11.06.2019

Διεθνή

Ο Μασρούρ Μπαρζανί, ξάδελφος του προέδρου, εξελέγη πρωθυπουργός του Ιρακινού Κουρδιστάν

Το κοινοβούλιο του Ιρακινού Κουρδιστάν εξέλεξε σήμερα τον Μασρούρ Μπαρζανί στη θέση του πρωθυπουργού, μία ημέρα αφού ο ξάδελφός του Νετσιρβάν Μπαρζανί ορκίστηκε πρόεδρος της ημιαυτόνομης περιοχής του βόρειου Ιράκ.


Ο Μασρούρ Μπαρζανί, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιρακινού Κουρδιστάν, είναι γιος του ιστορικού Κούρδου ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί, ο οποίος παραιτήθηκε το 2017 έπειτα από μια αποτυχημένη απόπειρα ανεξαρτητοποίησης της περιοχής αυτής.

Η προεδρία παρέμενε κενή επί περισσότερους από 18 μήνες μέχρις ότου ο ανιψιός του Μασούντ Μπαρζανί, ο Νετσιρβάν, προήχθη από πρωθυπουργός σε πρόεδρος. Ο Νετσιρβάν Μπαρζανί έγινε ο δεύτερος πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας μετά τον Μασούντ, ο οποίος κατείχε το αξίωμα αυτό από τη δημιουργία του, το 2005, μέχρι το τέλος του 2017.

Η οικογένεια των Μπαρζανί και το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PDK), επικεφαλής του οποίου είναι ο Μασούντ και ο Νετσιρβάν, είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο Ιρακινό Κουρδιστάν και κυβερνούν την περιοχή από το 2003 οπότε ανετράπη ο Σαντάμ Χουσέιν.

Ο μεγάλος αντίπαλός του, η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (UPK) του εκλιπόντος προέδρου του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί, μποϊκόταρε τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου στη διάρκεια της οποίας έγινε η εκλογή του Νετσιρβάν, αλλά οι βουλευτές του κόμματος ήταν παρόντες στη σημερινή συνεδρίαση.

Ο Μασρούρ Μπαρζανί είναι από το 2012 σύμβουλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Κουρδιστάν. Αυτό το όργανο είναι αρμόδιο για το σύνολο των δυνάμεων ασφαλείας της ημιαυτόνομης περιοχής και διαδραμάτισε ζωτικής σημασίας ρόλο στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Γεννημένος στην Αρμπίλ το 1967 αυτός ο πατέρας τεσσάρων παιδιών εντάχθηκε στους πεσμεργκά, τους Κούρδους μαχητές, σε ηλικία 16 ετών, και συγκρούστηκε με τα στρατεύματα του Χουσέιν.

Σήμερα «η οικογένεια Μπαρζανί ενισχύεται περισσότερο», εκτιμά ο Καμάλ Σομανί του Tahrir Institute for Middle East Policy.

«Γνωρίζουν ότι είναι αδύνατον να επιβάλουν νόμιμα μια μοναρχία στο Ιράκ ή το Κουρδιστάν, όμως τα γεγονότα δημιούργησαν μία», πρόσθεσε.

Εξαιτίας του γεγονότος ότι ο θεσμός του προέδρου έχει αποδυναμωθεί «θα είναι δύσκολο για τον Νετσιρβάν Μπαρζανί να βγει από τη σκιά του Μασούντ Μπαρζανί», ο οποίος παραμένει επικεφαλής του PDK, σημειώνει η Μέγκαν Κόνελι ειδική για το Ιρακινό Κουρδιστάν που έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη.

Τον Μάρτιο σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή εφημερίδα al Monitor ο Νετσιρβάν είχε δηλώσει πως ο Μασούντ Μπαρζανί παραμένει «ο πραγματικός ηγέτης» και «ο μοναδικός άνθρωπος που δεν μπορεί να αποχωρήσει από την κουρδική πολιτική σκηνή».

Πέρα από τη σκιά του Μασούντ τα δύο ξαδέλφια θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τις εσωτερικές τους διαμάχες.

«Ο Νετσιρβάν και ο Μασρούρ Μπαρζανί θα παραμείνουν ενωμένοι απέναντι στις εξωτερικές προκλήσεις, όμως οι εσωτερικές τους διαμάχες για την εξουσία και τους πόρους θα μεγαλώνουν» στην πλούσια σε πετρέλαιο αυτή περιοχή, εκτιμά ο Σομανί.

Και ο Μασούντ Μπαρζανί ενδέχεται να επιβληθεί ως διαιτητής, σημειώνει η Κόνελι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)