to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:12 | 04.03.2019

Αυτοδιοίκηση

Ο Μαρξ στις δυτικές συνοικίες

Εκδήλωση με την Κ. Κούνεβα και τους υποψήφιους δημάρχους Πετρούπολης, Μανώλη Μπουσούνη, και Ιλίου, Κώστα Κάβουρα, με θέμα τον Μαρξ, την Ευρώπη και τις γειτονιές της αλληλεγγύης


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα και τους υποψήφιους δημάρχους Πετρούπολης Μανώλη Μπουσούνη και Ιλίου Κώστα Κάβουρα στο «Πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης», με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ. Η εκδήλωση βασίστηκε στην έκθεση MARX200 που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Σύνταγμα στις 13-15 Δεκέμβριου 2018.  

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν δεκάδες πολίτες από τις δυτικές συνοικίες της Αττικής, συμμετέχοντας με μεγάλο ενδιαφέρον στη συζήτηση με την Κ. Κούνεβα και τους δύο υποψήφιους δημάρχους για την επικαιρότητα του Μαρξ και της θεωρίας του. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι παρουσίασαν το κοινωνικό τους όραμα και το δημοτικό τους πρόγραμμα, για πόλεις και γειτονιές πιο ανθρώπινες, πιο αλληλέγγυες και πιο δημοκρατικές. Στην εκδήλωση συμμετείχε, επίσης, απευθύνοντας χαιρετισμό ο υποψήφιος δήμαρχος Χαϊδαρίου, Θεόδωρος Σπηλιόπουλος.

 «Ο Μαρξ υποστήριζε ότι “η τελική αιτία όλων των πραγματικών κρίσεων παραμένει πάντα η φτώχεια και ο περιορισμός της κατανάλωσης των μαζών”, κι αυτό είναι που λέμε με άλλα λόγια ως Αριστερά, ότι η λιτότητα, που επιβάλλουν οι νεοφιλελεύθεροι ως φάρμακο για την κρίση, δεν είναι το φάρμακο, αλλά η αιτία της κρίσης. Κι όσο συνεχίζεται θα την κάνει χειρότερη», ανέφερε η Κ.Κούνεβα ανοίγοντας την εκδήλωση.

 «Η φτώχεια, η υψηλή ανεργία, η ανισότητα εκτός από οικονομική κρίση προκαλούν κι άλλα, χειρότερα πράγματα. Τρέφουν τον εθνικισμό,  στρέφουν κάποιους ανθρώπους στον  ρατσισμό, δίνουν στην ακροδεξιά ευκαιρία να παραπλανήσει τους ανθρώπους, να διοχετεύσει τη δυσφορία τους στον φασισμό», τόνισε η Κ. Κούνεβα.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Πετρούπολης, Μανώλης Μπουσούνης, στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της επικαιρότητας του Μαρξ στην εποχή μας.

Στο πλαίσιο του μαρξισμού εντάσσεται κατά τον ίδιο και ο αγώνας που έχει δώσει η K. Κούνεβα για να εκδιωχθούν οι εργολάβοι από τα δημόσια νοσοκομεία με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να εξοικονομεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ οι ίδιες εργάζονται κάτω από πιο αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις  επίδραση που είχε ασκήσει ο  Επίκουρος με τη θεωρία του  για το πώς οι  άνθρωποι μπορούν να είναι ευτυχισμένοι, στην κοσμοθεωρία του Μαρξ. Αυτό ακριβώς, τόνισε ο Μ. Μπουσούνης, αναζήτησε κι ο Μαρξ: τα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να φτάσουμε στην κοινωνική ευτυχία.

Αναφέρθηκε ακόμη στο όραμά του για μια πραγματικά ανθρώπινη πόλη που θα περιλαμβάνει ασφαλή και προσβάσιμα πεζοδρόμια, ασφαλείς κοινόχρηστους χώρους, πολιτιστικά δρώμενα, σύγχρονες υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πολιτικής και περιβαλλοντικές δράσεις. Σε όλα αυτά οι γειτονιές της Αττικής μπορούν να δώσουν απάντηση.

Στη συνέχεια ο υποψήφιος Δήμαρχος Ιλίου, Κώστας Κάβουρας μίλησε για  τον καθοριστικό αγώνα και τη συμβολή της Κ.Κούνεβα στο να έρθουν στο προσκήνιο οι αόρατοι εργαζόμενοι που εργάζονταν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες εργασίες σε εργολαβικές εταιρείες.

Αναφερόμενος  στους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε η έκθεση MARX200 να γίνει στο Πάρκο Τρίτση, σημείωσε ότι το πάρκο είχε αφεθεί τελείως στη τύχη του, καταγγέλοντας μια αμαρτωλή διαχείριση πολλών ετών.  «Ο λόγος που κάναμε την έκθεση στο Πάρκο Τρίτση ήταν διττός: πρώτον για να δείτε την προσπάθεια που έχουμε κάνει για να ζωντανέψουμε ξανά το πάρκο και τους χώρους του, και ο δεύτερος λόγος είναι ότι για εμάς δεν είναι απλώς ένα πάρκο, αλλά αποτελεί ένα εργαστήρι που μπολιάζει μέσα του τον πολιτισμό, τον αθλητισμό ακόμη και την πολιτική», υποστήριξε ο κ. Κάβουρας.

Μίλησε, επίσης, για τις κοινές ανησυχίες που τον δένουν με τον έτερο υποψήφιο δήμαρχο, Μ. Μπουσούνη, καθώς και οι δύο συμμετείχαν από κοινού στο κίνημα για την υπεράσπιση του πάρκου Τρίτση όπως και στο κίνημα κατά του ΧΥΤΑ της Φυλής.

Τέλος, ο Κ. Κάβουρας τόνισε ότι κορυφαίας σημασίας ζήτημα για τον ίδιο και την παράταξή του είναι η κοινωνική πολιτική. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το Ίλιον έχει πολλές κοινωνικές δομές που όμως δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες των πολιτών. «Για παράδειγμα, δεν έχει νόημα να περηφανευόμαστε για το κοινωνικό φροντιστήριο, όταν σε αυτό συμμετέχουν μόνο 100 μαθητές, ενώ η πόλη μας αριθμεί 140.000 κατοίκους». Παράλληλα, έκανε σαφές ότι το δικαίωμα στην κοινωνική πολιτική είναι αναφαίρετο δικαίωμα για κάθε πολίτη και όχι υπόθεση φιλανθρωπικού show από τις αρχές.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο υποψήφιος δήμαρχος Χαϊδαρίου,  Θεόδωρος Σπηλιόπουλος, απηύθυνε έκκληση προς την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Κούνεβα να συμβάλει, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κοινοτικών εργαλείων με στόχο την αντιμετώπιση του brain drain.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)