to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:37 | 13.03.2020

Οικονομία

Ο Μαρινάκης απέσυρε το ενδιαφέρον του για εξαγορά της Forthnet

Aπέσυρε το ενδιαφέρον της για εξαγορά της Forthnet η Alter Ego του ομίλου Μαρινάκη - Τα επόμενα βήματά τους καλούνται να χαράξουν οι πιστώτριες τράπεζες


Αρκετά ακόμη επεισόδια δείχνει ότι θα έχει το "σίριαλ" της υπόθεσης Forthnet. Έπειτα από την αποκάλυψη του Capital.gr για την απόσυρση του ενδιαφέροντος της Alter Ego του ομίλου Μαρινάκη για την απόκτηση της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, οι πιστώτριες τράπεζες καλούνται να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματά τους, προσπαθώντας παράλληλα να διαχειριστούν και το… blame game που ξέσπασε για τις ευθύνες του ναυαγίου, όπως γράφει ο Νίκος Χρυσικόπουλος στο capital.gr

Έτσι, σχεδόν 24 ώρες μετά την επιστολή αποχώρησης της Alter Ego από τη διαγωνιστική διαδικασία, οι πιστώτριες τράπεζες έλαβαν νέα επιστολή από την Duet Private Equity Limited (DPEL), μέλος του επενδυτικού ομίλου Duet Group.

Στέλεχος της Duet στο Λονδίνο με το οποίο επικοινώνησε το Capital.gr και ο οποίος ζήτησε να μην αναφερθεί ονομαστικά, επιβεβαίωσε την αποστολή της σχετικής ηλεκτρονικής επιστολής προς τις πιστώτριες τράπεζες με την οποία εκδηλώνεται εκ νέου το ενδιαφέρον για την απόκτηση της Forthnet.

Την αποστολή νέας επιστολής από πλευράς Duet επιβεβαιώνουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη. Κατά πληροφορίες, η πρόταση του fund ανέρχεται στα 41 εκατ. ευρώ, πλην πηγές πολύ κοντά στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη αναφέρουν πως "χρειάζονται ακόμη αρκετές διευκρινίσεις" που θα ζητηθούν κατά την επικοινωνία που έχει ξεκινήσει με το fund για τους όρους που περιλαμβάνει η πρόταση του.

Διεργασίες


Την ίδια στιγμή, προσθέτει σε άλλο σημείο το δημοσίευμα του capital.gr, μεταξύ των τραπεζών εμφανίζεται να πραγματοποιούνται διεργασίες με στόχο την απεμπλοκή από την κατάσταση στην οποία περιήλθαν έπειτα από την άρνηση της Alpha Bank να συναινέσει σε μια σειρά προϋποθέσεων για την υλοποίηση της συμφωνίας με την Alter Ego.

Η πλευρά της Alpha Bank εμφανίζεται μέσω κύκλων να αποποιείται του συνόλου των ευθυνών, υποστηρίζοντας πως και άλλες τράπεζες "δεν κινήθηκαν θεσμικά". Επιπρόσθετα, γίνεται λόγος για ανησυχία που διατυπώθηκε από τις νομικές υπηρεσίες της τράπεζας αναφορικά με ρήτρα που φέρεται να ζητήθηκε από την πλευρά Μαρινάκη για την περίπτωση στην οποία επέλθουν σημαντικά γεγονότα στη Nova, όπως η απώλεια συμβολαίων με ΠΑΕ για την τηλεοπτική μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων.

Οι υπόλοιπες τράπεζες βεβαίως αλλά και η πλευρά του επενδυτή απορρίπτουν αυτές τις αιτιάσεις, κάνοντας λόγο για "αδιαλλαξία" στελεχών της Alpha Bank. Πέραν όλων των άλλων, γίνεται λόγος ακόμη και για άρνηση της ίδιας τράπεζας να διευκολύνει, με την έκδοση εγγυητικών επιστολών, τη συμμετοχή της Forthnet σε σημαντικό έργο πληροφορικής (ΣΥΖΕΥΞΙΣ II).

Βεβαίως, πολλοί ισχυρίζονται πλέον ανοικτά πως η εξέλιξη αυτή τελικώς δεν δυσαρέστησε την πλευρά Μαρινάκη καθώς φέρεται να αναζητούσε δίοδο διαφυγής από το deal. Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός όχι μόνον απορρίπτεται από την Alter Ego, αλλά εσχάτως αποδίδονται και πολιτικές σκοπιμότητες στις αιτίες του "ναυαγίου" της εξαγοράς.

Σε κάθε περίπτωση, τις αληθινές αιτίες γνωρίζουν οι λαμβάνοντες τις αποφάσεις, πλην πραγματικότητα αποτελεί ότι η Forthnet βρίσκεται για άλλη μια φορά στην απαρχή μιας νέας διαδικασίας εξεύρεσης λύσης για την εξυγίανση και αναδιάρθρωσή της.

Όπως ανέφερε το Capital.gr., οι πιστώτριες τράπεζες αναζητούν ήδη λύση προκειμένου δεσμευμένοι λογαριασμοί στους οποίους κατατίθενται έσοδα από μεγάλους πελάτες της εταιρείας  να απελευθερωθούν, τουλάχιστον μέρος των κεφαλαίων αυτών, προκειμένου να αξιοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης για την εξυπηρέτηση υποχρεώσεων της εταιρείας, μεταξύ των οποίων και σε ΠΑΕ. Η ανησυχία είναι πόσος καιρός θα απαιτηθεί έως ότου θα μπορέσει να ειπωθεί πως βρίσκεται λύση για την επόμενη ημέρα της Forthnet και ποιες θα είναι οι κεφαλαιακές της αντοχές, οι οποίες μέχρι σήμερα αποδεικνύονται μεγάλες.

Και αυτό, τη στιγμή που κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν υπάρξει συζητήσεις που επιδιώκεται να εκκινήσουν εκ νέου για την πώληση των δανείων που έχει η Alpha Bank στη Forthnet (σ.σ. σε μια από τις άλλες τράπεζες) ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες ακόμη και να επιστρέψει η πλευρά Μαρινάκη ξανά στο deal...

(διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα)

tags: Forthnet

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)