to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:07 | 11.05.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτισμός

Ο Μάης του 1968 ήταν μια ακόμα προσπάθεια να ξυπνήσει ο λαός…

O Σταύρος Κωνστανταράκος, σκηνοθέτης και πρόεδρος της επιτροπής κατάληψης στο Fondation Hellenique της Cité Universitaire στο Παρίσι και ο Θεόδωρος Παρασκευόπουλος, οικονομολόγος, πρώην επιστημονικός σύμβουλος της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και μεταφραστής γερμανικής λογοτεχνίας ήταν καλεσμένοι στο στούντιο του 105,5 Στο Κόκκινο και μίλησαν για το Μάη του 1968 στην Τζούλυ Τσίγκα και τον Χρυσόστομο Λουκά.


Στ. Κωνστανταράκος: Στη γαλλική κοινωνία δεν υπήρχε μαζικός φορέας επανάστασης

«Σήμερα πάμε όπου είμαστε ικανοί να οδηγήσουμε τα βήματά μας λαμβάνοντας υπόψη μας και την αδράνεια του υλικού» λέει ο σκηνοθέτης Σταύρος Κωνστανταράκος, πενήντα χρόνια μετά τον Παρισινό Μάη του '68.
Γνώριζε τη γαλλική κοινωνία καθώς είχε σπουδάσει στο Παρίσι κινηματογράφο, και επέστρεψε εκεί μετά τον Αύγουστο του '67 για να γλιτώσει από τη χούντα. Όταν άρχισε η εξέγερση, δούλευε στο γαλλικό σινεμά, βοηθώντας και έλληνες συναδέλφους που είχαν φυγαδευθεί στη Γαλλία. «Ο Γκοντάρ, μετά το γύρισμα έβγαινε στους δρόμους και κατέγραφε με την κάμερα την εξέγερση» λέει ο Σταύρος Κωνστανταράκος.

Με ενεργό δράση και ο ίδιος αλλά και πολλοί ακόμα σκηνοθέτες, ο Σταύρος Κωνστανταράκος εξελέγη μετά από θυελλώδεις συνελεύσεις πρόεδρος της Επιτροπής Κατάληψης στο Fondation Hellenique της Cite Universitaire στο Παρίσι. «Είμασταν σε διαρκή συνέλευση επί ένα μήνα, 6 στα 10 μέλη της ομάδας περιφρούρησης είμασταν σκηνοθέτες, συμμετείχαν σύντροφοι από 16 αριστερά γκρουπούσκουλα» θυμάται ο σκηνοθέτης του «Εν πλω». «Είμασταν σε διαρκή συντονισμό και με τους εξεγερμένους εργάτες» λέει αλλά σημειώνει πως στη γαλλική κοινωνία δεν υπήρχε μαζικός φορέας επανάστασης.

Δίνει όμως και μια διαφορετική διάσταση στον παρισινό Μάη, επικαλούμενος και μαρτυρία του Ντε Γκολ στον γάλλο στρατηγό Μασύ, ότι η CIA ήθελε να τον ρίξει γιατί ο ίδιος διεκδικούσε μεγαλύτερο κομμάτι της γεωπολιτικής πίτας.  «Δεν είναι τυχαίο ότι ένα μήνα μετά την επανεκλογή του Ντε Γκολ άρχισαν να φεύγουν λεφτά από τις τράπεζες», προσθέτει.

Θ. Παρασκευόπουλος: Ο γερμανικός Μάης ήταν πολύ διαφορετικός από τον γαλλικό

Ο Μάης του 1968 βρίσκει τον Θόδωρο Παρασκευόπουλο φοιτητή στο Κίελο. Οι γαλλικές φοιτητικές διαδηλώσεις τον «τράβηξαν» αμέσως στο Παρίσι για να συμμετάσχει και ο ίδιος πριν επιστρέψει στη Γερμανία.
 
Εξήγησε μιλώντας Στο Κόκκινο πως ο γερμανικός Μάης ήταν πολύ διαφορετικός από τον γαλλικό. Στη Γερμανία δεν κατάφερε το φοιτητικό κίνημα να συναντηθεί με το εργατικό. Παρά το γεγονός ότι το κίνημα είχε το σύμβολο του, τον Ρούντι Ντούτσκε, με τον πύρινο επαναστατικό λόγο του, που δέχτηκε δολοφονική επίθεση στις 11 Απριλίου, ούτε αυτή η σπίθα έδωσε έκρηξη μέσα στον εξεγερμένο φοιτητόκοσμο που θα έφερνε ενδεχομένως και άλλες κοινωνικές ομάδες στο προσκήνιο.
 
Τα εργατικά συνδικάτα, πανίσχυρα και συντηρητικά, όπως άλλωστε είναι και σήμερα, δεν είχαν ποτέ σκοπό την κατάληψη της εξουσίας ή την ανατροπή της κυβέρνησης. Το δε γερμανικό κομουνιστικό κόμμα εξηγεί ο κ. Παρασκευόπουλος έβλεπε το μαζικό φοιτητικό κίνημα ως τα παιδιά της μικροαστικής τάξης.
 
Τα αδιέξοδα του φοιτητικού Μάη που φορτίστηκε περισσότερο μάλλον στη Γερμανία  από την εναντίωση στον πόλεμο του Βιετνάμ, οδήγησε στους Μπάαντερ - Μάινχοφ λίγο αργότερα ως μια αντίδραση ενάντια στο δυτικογερμανικό κατεστημένο. 
 
Τι άφησε ο Μάης του ’68 στη Γερμανία; Ο κ. Παρασκευόπουλος είναι βέβαιος για το ότι οδήγησε στην άνθιση των ανθρωπιστικών και φυσικών επιστημών. Σε μια αριστερή οπτική μέσω των Επιστημών που φάνηκε ιδιαίτερα μέσα από τον κλάδο της Ψυχολογίας που προέκρινε την μέθοδο της αποασυλοποίησης. 
tags: Μάης '68

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)