to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:30 | 17.05.2016

Πολιτισμός

Ο μαέστρος Γκεργκίεφ και οι μουσικοί του θεάτρου Μαριίνσκι παρασημοφορήθηκαν για τη συναυλία που έδωσαν στην Παλμύρα

Ο Ρώσος μαέστρος Βαλέρι Γκεργκίεφ και οι μουσικοί του θεάτρου Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης παρασημοφορήθηκαν σήμερα με το ειδικό μετάλλιο "Για την απελευθέρωση της Παλμύρας" επειδή έδωσαν πρόσφατα μια συναυλία στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη, αμέσως μετά την απελευθέρωσή της από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.


Μια εκπρόσωπος του θεάτρου είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Γκεργκίεφ και όλοι οι μουσικοί που συμμετείχαν στη συναυλία τιμήθηκαν με το παράσημο. Μεταξύ των μουσικών ήταν και ο βιολοντσελίστας Σεργκέι Ρολντούγκιν, που θεωρείται φίλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Το όνομα του Ρολντούγκιν είχε εμπλακεί πρόσφατα στο σκάνδαλο των λεγόμενων "Εγγράφων του Παναμά", των εταιρειών ή των προσώπων που φοροδιέφευγαν ιδρύοντα εξωχώριες εταιρείες με τη βοήθεια ενός παναμέζικου νομικού γραφείου.

Η συναυλία της συμφωνικής ορχήστρας του Μαριίνσκι "Προσευχή για την Παλμύρα" δόθηκε στις 5 Μαΐου στο ρωμαϊκό αμφιθέατρο της αρχαίας πόλης η οποία απελευθερώηκε τον περασμένο Μάρτιο με τη βοήθεια και των ρωσικών δυνάμεων. Ο πρόεδρος Πούτιν την είχε χαρακτηρίσει "ασυνήθιστη πράξη ανθρωπιάς".

Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ είπε ότι η πρωτοβουλία του ρωσικού θεάτρου ήταν "κακόγουστη" δεδομένου ότι συνεχίζονταν οι συγκρούσεις στη Συρία και ιδίως στο Χαλέπι.

Ο διάσημος μαέστρος Γκεργκίεφ, που διευθύνει το Μαριίνσκι από το 1996, είχε παίξει με την ορχήστρα του το 2008 στο Τσκινβάλι, την πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας της φιλορωσικής επαρχίας που έχει αποσχισθεί από τη Γεωργία, μετά τον πόλεμο-αστραπή της Ρωσίας με τη Γεωργία. Το 2012 διεύθυνε στο Τόκιο μια συναυλία στη μνήμη των θυμάτων του τσουνάμι και του πυρηνικού δυστυχημάτος που είχε σημειωθεί στη Φουκουσίμα έναν χρόνο νωρίτερα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)