to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:00 | 11.02.2019

Διεθνή

Ο Μαδούρο ζητάει βοήθεια από τον ΟΠΕΚ εναντίον των αμερικανικών κυρώσεων

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ζήτησε την υποστήριξη του ΟΠΕΚ εναντίον των αμερικανικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας του, επικαλούμενος τις επιπτώσεις τους στις τιμές του πετρελαίου και δυνητικούς κινδύνους για άλλα μέλη του πετρελαιοεξαγωγικού οργανισμού.


Όμως πηγή που γνωρίζει το θέμα δήλωσε πως ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, ιδρυτικό μέλος του οποίου είναι η Βενεζουέλα, αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε επίσημη δήλωση. Ο ΟΠΕΚ λέει πως ενδιαφέρεται για την πετρελαϊκή πολιτική, όχι για την πολιτική.

Περισσότερες από 40 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, ευρωπαϊκές δυνάμεις και οι περισσότερες χώρες της λατινικής Αμερικής, έχουν αναγνωρίσει ως νόμιμο ηγέτη της Βενεζουέλας τον αντίπαλο του Μαδούρο Χουάν Γκουαϊδό.

Ο Μαδούρο διατύπωσε το αίτημά του σε επιστολή με ημερομηνία 29 Ιανουαρίου που εστάλη στον Γενικό Γραμματέα του ΟΠΕΚ Μοχάμαντ Μπαρκίντο και την οποία είδε το Ρόιτερ.

«Η χώρα μας ελπίζει να λάβει την αλληλεγγύη και την πλήρη υποστήριξη των χωρών μελών του ΟΠΕΚ και της υπουργικής διάσκεψής του, στη μάχη που δίνουμε τώρα εναντίον της παράνομης και αυθαίρετης παρείσφρησης των Ηνωμένων Πολιτειών στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας», έγραψε ο Μαδούρο.

Ζητώ «τη σταθερή υποστήριξη και συνεργασία σας για να καταγγείλουμε από κοινού και να αντιμετωπίσουμε αυτή την αναίσχυντη αφαίρεση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων από ένα από τα μέλη του ΟΠΕΚ», αναφέρεται στην επιστολή.

Ο Μαδούρο προσθέτει πως ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να βοηθήσει να προσδιορισθούν δυνητικές λύσεις με βάση «τον αντίκτυπο που έχει αυτή η δράση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει για τις άλλες χώρες ... αυτού του οργανισμού».

Ο ΟΠΕΚ τείνει να αποφεύγει τις πολιτικές διενέξεις που εμπλέκουν μεμονωμένα μέλη του. Πέρυσι είχε αρνηθεί αίτημα του Ιράν να συζητήσει τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

Έρευνα για παράνομη χρηματοδότηση του Γκουαϊδό

Διοικητική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης χρηματοδότησης, κυρίως από το εξωτερικό, ξεκίνησε σήμερα στη Βενεζουέλα σε βάρος του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αναγνωριστεί ως μεταβατικός πρόεδρος της χώρας ή στηρίζεται από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας φέρεται ότι "δέχτηκε χρήματα προερχόμενα από διεθνείς και εθνικούς οργανισμός, χωρίς καμία αιτιολογία" είπε ο Έλβις Αμορόσο, ο επικεφαλής του Γραφείου του Οικονομικού Ελεγκτή που ανέλαβε την έρευνα. Επίσης, φέρεται ότι απέκρυψε ή δήλωσε ψευδή στοιχεία στο πόθεν έσχες του, πρόσθεσε ο Αμορόσο, που θεωρείται πιστός σύμμαχος του Νικολάς Μαδούρο.

Στη Βενεζουέλα, το Γραφείο του Οικονομικού Ελεγκτή έχει τη δυνατότητα να επιβάλει πρόστιμα στους δημοσίους υπαλλήλους ή να κρίνει ακατάλληλους να αναλάβουν δημόσιο αξίωμα.

Σύμφωνα με τον Έλβις Αμορόσο, η έρευνα σε βάρος του Γκουαϊδό ξεκίνησε μετά από πολλές καταγγελίες.

"Το Σύνταγμα (...) ορίζει ότι οι βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης δεν μπορούν να λαμβάνουν καμία αμοιβή για άλλες δημόσιες ή ιδιωτικές υπηρεσίες" που ενδεχομένως προσφέρουν, είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ένας νομικός εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αν διαπιστωθεί ότι ο Χουάν Γκουαϊδό διέπραξε κάποιο αδίκημα το Γραφείο μπορεί να μεταβιβάσει τον φάκελο στη γενική εισαγγελία προκειμένου να ξεκινήσει ποινική έρευνα.

Σε νέα διαδήλωση καλεί ο Γκουαϊδό

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ετοιμάζεται για άλλη μια κινητοποίηση αύριο, ανταποκρινόμενη στην έκκληση του ηγέτη της, του Χουάν Γκουαϊδό, προκειμένου να εντείνει τις πιέσεις στους στρατιωτικούς και να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Ο Γκουαϊδό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει ως προσωρινό πρόεδρο περίπου 50 χώρες, ζήτησε να γίνουν διαδηλώσεις σε όλη τη Βενεζουέλα, με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Νεολαίας και για "να σταλεί ένα μήνυμα" στον στρατό.

"Θα κινητοποιηθούμε σε όλη τη χώρα για να πετύχουμε την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε την κρίση", είπε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, το οποίο ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Η αντιπολίτευση θέλει επίσης με την αυριανή κινητοποίηση να τιμήσει τη μνήμη των περίπου 40 ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, στις 21 Ιανουαρίου.

"Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις για να σώσουμε ζωές χάρη στην ανθρωπιστική βοήθεια" είπε ο 35χρονος Γκουαϊδό ο οποίος βασίζεται στη στήριξη των ΗΠΑ και πολλών χωρών στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, που αρνείται ότι υπάρχει "ανθρωπιστική κρίση" στη χώρα του, δεν δέχεται τη βοήθεια θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα "πολιτικό σόου" και ένα πρώτο βήμα που θα οδηγήσει στη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ. Υποστηρίζει ότι οι αμερικανικές κυρώσεις ευθύνονται για τις ελλείψεις σε φάρμακα και τρόφιμα. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)