to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο... λογαριασμός για παράλληλη απασχόληση

Τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές του 2021


Στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου θα λάβουν τα ειδοποιητήρια για τις ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου έτους οι περίπου 265.000 μη μισθωτοί που έχουν παράλληλη απασχόληση.

Οι αρμόδιες  υπηρεσίες του ΕΦΚΑ «τρέχουν» ταυτόχρονα και το λογισμικό για τους τίτλους κτήσης, που επίσης την ίδια περίοδο πρόκειται να ενεργοποιηθεί. Ήδη έχει υπολογιστεί ότι χρεωστικό είναι περίπου των 30% αυτών των μη μισθωτών ασφαλισμένων, δηλαδή περίπου 75.000 - 80.000 περιπτώσεις.

Πιστωτικό υπόλοιπο

Οι υπόλοιποι είτε δεν έχουν καθόλου υποχρέωση καταβολής εισφορών είτε προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο για την περσινή χρονιά.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσθετη εισφορά προκύπτει για τις περιπτώσεις εκείνες όπου οι εισφορές από μισθωτή εργασία δεν καλύπτουν την ασφαλιστική κατηγορία που έχει επιλεχθεί από τον παράλληλα απασχολούμενο. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων η ασφαλιστική κατηγορία ισοδυναμεί με ένα ποσό της τάξης των 252 ευρώ τον μήνα. Όσοι θα λάβουν χρεωστικά ειδοποιητήρια θα πρέπει να καταβάλουν τη διαφορά που προκύπτεανάμεσα στην ασφαλιστική κατηγορία που έχουν επιλέξει για τις μη μισθωτές υπηρεσίες που προσφέρουν και στις αποδοχές που λαμβάνουν για τις μισθωτές υπηρεσίες τους.

Το πλαφόν για τις εισφορές από μισθωτή απασχόληση αντιστοιχεί σε μηνιαίες αποδοχές τουλάχιστον 930 ευρώ. Ουσιαστικά, για αποδοχές από αυτό το ποσό και πάνω οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι δεν θα λάβουν καθόλου ειδοποιητήριο.

Για παράδειγμα, αν κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας έχει επιλέξει τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία των 252 ευρώ για να καλύψει τις εισφορές από μη μισθωτή εργασία, δεν θα πληρώσει το παραμικρό για τη χρονική περίοδο που λάμβανε μισθό 930 ευρώ από την εργασία του ως μισθωτός. Αν όμως για κάποιο διάστημα έλαβε από τη μισθωτή του απασχόληση μόνο τον κατώτατο μισθό, δηλαδή 713 ευρώ μικτά, τότε οφείλει ένα ποσό ύψους 75 ευρώ. Το ποσό αυτό ισχύει για όσους μήνες δεν εισέπραττε αμοιβές από 930 ευρώ και άνω.

Ας δούμε τι λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της μηνιαίας εισφοράς ενός μη μισθωτού ασφαλισμένου, ανά περίπτωση:

- Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενοι και Αγρότες: Όσοι έχουν παράλληλη μισθωτή απασχόληση, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ποσό εισφοράς, ανά κλάδο ασφάλισης, από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας, ή της όποιας άλλης ανώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας έχουν επιλέξει.

- Νέοι Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενοι: Πρόκειται για όσους έχουν έως 5 έτη ασφάλισης. Εάν εργάζονται με παράλληλη μισθωτή απασχόληση, θα πρέπει να ξέρουν ότι το ποσό εισφοράς ανά κλάδο ασφάλισης από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας, ή της όποιας άλλης ανώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας, έχουν επιλέξει.

- Επικουρική ασφάλιση - Εφάπαξ παροχές: Για Ελεύθερους Επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενους με παράλληλη μισθωτή απασχόληση, το ποσό εισφοράς δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας.

- Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών: Για τους ασφαλισμένους που αμείβονται με ΔΠΥ μέχρι και δύο εργοδότες, το ποσό της εισφοράς, ανά κλάδο ασφάλισης, από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)