to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:08 | 17.09.2017

Διεθνή

Το δημοψήφισμα στο Ιρακινό Κουρδιστάν ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την Τουρκία λέει ο Γκιλντιρίμ (όλες οι εξελίξεις)

Αντίδραση των ΗΠΑ και της Τουρκίας στην έγκριση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος από το κοινοβούλιο της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, για την ανεξαρτησία της περιοχής από το Ιράκ - Δεν θα αναβληθεί λέει ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ


Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι το σχέδιο για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος στην αυτόνομη περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν αποσπά την προσοχή από τις προσπάθειες συντριβής του Ισλαμικού Κράτους και κάλεσε τους Κούρδους ηγέτες να ακυρώσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

«Για τον λόγο αυτό, καλούμε την κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση να ακυρώσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και να εισέλθει σε ένα σοβαρό και διαρκή διάλογο με τη Βαγδάτη, τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως επισημάνει ότι είναι έτοιμες να διευκολύνουν», υπογράμμισε η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Το κοινοβούλιο της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν ενέκρινε νωρίτερα χθες τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής από το Ιράκ στις 25 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά:

Στην πρώτη συνεδρίασή του μετά από δύο χρόνια, το κοινοβούλιο του Ιρακινού Κουρδιστάν ενέκρινε ομόφωνα, όπως ήταν αναμενόμενο, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής από το Ιράκ στις 25 Σεπεμβρίου.

Απόντων των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, που είχαν καλέσει σε μποϊκοτάζ, οι βουλευτές ψήφισαν δι' ανατάσεως της χειρός την πρόταση. Ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Τζαφάρ Αϊμένκι, που προήδρευε στη συνεδρίαση αυτή, ανακοίνωσε αμέσως μετά ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί την προκαθορισμένη ημερομηνία μετά "την ομόφωνη ψήφο των 65 παρόντων βουλευτών".

Ο Αϊμένκι προήδρευσε στη συνεδρίαση αυτή διότι ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, που είναι μέλος του κόμματος Γκοράν ("Κίνημα για την Αλλαγή"), είχε αποφασίσει να μην μετάσχει στην ψηφοφορία όπως και το κόμμα Τζαμάα Ισλαμίγια που πρόσκειται στο Ιράν.

Το ιρακινό κοινοβούλιο έχει 111 βουλευτές.

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας οι παρόντες βουλευτές σηκώθηκαν όρθιοι και έψαλαν τον κουρδικό ύμνο. Πολλοί κρατούσαν κουρδικές σημαίες ή χειροκροτούσαν.


Το κοινοβούλιο της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν συνεδρίασε σήμερα, για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, προκειμένου να ψηφίσει το σχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής, στις 25 Σεπτεμβρίου.

Η ιρακινή κυβέρνηση έχει αντιταχθεί στο σχέδιο αυτό που ανακοινώθηκε από τον Μασούντ Μπαρζανί, τον πρόεδρο της κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Οι γειτονικές χώρες, όπως το Ιράν και η Τουρκία, έχεουν επίσης εκφράσει την αντίθεσή του καθώς φοβούνται ότι ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος θα μπορούσε να αναθερμάνει τις αυτονομιστικές ελπίδες και μεταξύ των δικών τους κουρδικών πληθυσμών.

Το κοινοβούλιο συνεδρίασε στην πόλη Αρμπίλ, στο βόρειο Ιράκ.



Ερντογάν: «Πολύ λανθασμένη» η απόφαση των Κούρδων του Ιράκ να μην αναβάλουν το δημοψήφισμα

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, ο Τούρκος ηγέτης διευκρίνισε ότι η Τουρκία θα ανακοινώσει την επίσημη θέση της σχετικά με το δημοψήφισμα μετά τη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και του υπουργικού συμβουλίου την 22α Σεπτεμβρίου (περισσότερα εδώ...)Επίσης, Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε σήμερα πως θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Χάιντερ αλ-Αμπάντι, κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την εβδομάδα και θα συζητήσει το δημοψήφισμα που σχεδιάζει να διεξαγάγει το βόρειο Ιράκ.
 

Γιλντιρίμ: Έχουμε σχέδιο για το πώς θα αντιδράσουμε

Η Τουρκία έχει εκπονήσει ένα σαφές σχέδιο βάσει του οποίου θα αντιδράσει σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, τις δηλώσεις του οποίου μετέδωσε ζωντανά το τουρκικό κανάλι NTV, μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

"Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε τις οποιεσδήποτε κυρώσεις. Ωστόσο παρόλα αυτά αν κάτι τέτοιο συμβεί και το Ιρακινό Κουρδιστάν εγκρίνει κατά την ψηφοφορία την πρόταση περί ανεξαρτησίας τότε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουμε εκπονήσει ένα σαφές αναλυτικό σχέδιο με το οποίο θα αντιδράσουμε σ' αυτό» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, απαντώντας στο ερώτημα αν η Άγκυρα θα επιβάλλει κυρώσεις στο Αρμπίλ.

«Η ηγεσία του Ιρακινού Κουρδιστάν πήρε την κατηγορηματικά λαθεμένη απόφαση να διεξάγει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του. Η Βαγδάτη είναι κατά της απόφασης αυτής, το Ιράν , η Τουρκία , οι ΗΠΑ είναι κατά, όπως και πολλές άλλες χώρες. Δεν θα λάβουμε κανένα μέτρο, το οποίο θα διαταράξει την ομοσπονδιακή δομή του Ιράκ. Νομίζω ότι ο ΟΗΕ θα εκφράσει την αντίθεσή του (σε περίπτωση που αποφασίσουν να ανεξαρτητοποιηθούν) και θα δούμε την αντίδραση του οργανισμού αυτού», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ «κάλεσε μάλιστα φιλικά τον ηγέτη του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί να διορθώσει το λάθος που διέπραξε» διότι διαφορετικά οι ενέργειες του Ιρμπίλ «θα δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες στην περιοχή, κάτι που θα είναι αδικία για μια περιοχή στην οποία υπάρχουν ήδη τόσα πολλά προβλήματα».

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)