to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:21 | 08.07.2022

Διεθνή

Ο Λαβρόφ αποχώρησε από τη συνεδρίαση της G20

Ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας στη συνεδρίαση της G20. Αμέσως μετά την ομιλία του αποχώρησε ο Σεργκέι Λαβρόφ.


Η σύνοδος των ΥΠΕΞ των κρατών-μελών της G20 στη Ινδονησία με τη συμμετοχή (μεταξύ άλλων) του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ. Στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, το κλίμα που επικρατεί μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ είναι ψυχροπολεμικό. Η Δύση συνεχίζει να έχει στο στόχαστρό της την Ρωσία και η Μόσχα συνεχίζει να «καρφώνει» την Ουάσινγκτον για τη στάση που έχει τηρήσει.

Η κόντρα άρχισε με το «καλημέρα» της συνόδου με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας να απορρίπτει την «φρενήρη» κριτική της Δύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία, επιπλήττοντας τους αντιπάλους της Ρωσίας ότι χάνουν την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν παγκόσμια οικονομικά ζητήματα.

«Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, δυτικοί εταίροι απέφυγαν να ακολουθήσουν την εντολή της G20, να ασχοληθούν με ζητήματα της παγκόσμιας οικονομίας», σημείωσε ο Λαβρόφ και μπαίνοντας κατ΄ ευθείαν «στο ζουμί» διεμήνυσε ότι η Ρωσία «δεν θα τρέξει» πίσω από τις ΗΠΑ για μια συνάντηση στην G20.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ υπερασπίστηκε την πολιτική που έχει χαράξει η χώρα του και είπε «δεν είμαστε εμείς αυτοί που έχουν εγκαταλείψει τις επαφές, οι ΗΠΑ είναι» αφήνοντας αιχμές για τον Αμερικανό ομόλογό του, που αρνήθηκε να τον συναντήσει στο περιθώριο της συνόδου.

Με το κλίμα να μην είναι καθόλου καλό, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ο Λαβρόφ θα αποχωρήσει νωρίς από την σύνοδο των υπουργών της G20 στο Μπαλί, παραλείποντας τις συνεδριάσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα, όπως και το επίσημο δείπνο απόψε.

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διπραγματευτεί με την Ουκρανία και την Τουρκία για τα σιτηρά, αλλά προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί πότε θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν συνομιλίες γι'αυτό.

Η αποχώρηση του Λαβρόφ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αποχώρησε από τη συνεδρίαση της ομάδας G20 αμέσως μετά την ομιλία του, σύμφωνα με πηγές της αντιπροσωπείας. Απέφυγε επίσης να ακούσει την απάντηση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, που ήταν η επόμενη ομιλήτρια μετά τον Λαβρόφ. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είχε καθήσει στην αίθουσα μεταξύ των εκπροσώπων της Σαουδικής Αραβίας και του Μεξικού.  «Ο Λαβρόφ εξακολουθεί να πραγματοποιεί διμερείς συνομιλίες, μετά θα κάνει δηλώσεις στον Τύπο και θα αναχωρήσει», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων και πρόσθεσε ότι δεν θα συμμετάσχει στο επίσημο γεύμα και στην απογευματινή συνεδρίαση.

Ο Ρώσος πρόεδρος

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε για την επεκτατική πολιτική του ΝΑΤΟ και επιτέθηκε στις δυτικές χώρες καταλογίζοντας τους ευθύνες καθώς οδηγούν «ολόκληρο τον ουκρανικό λαό» σε μια «τραγωδία». Μιλώντας χθες σε στελέχη της Δούμα υποστήριξε ότι η Μόσχα «δεν αρνείται τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αλλά αυτοί που τις αρνούνται θα πρέπει να ξέρουν ότι όσο το καθυστερούν, τόσο πιο δύσκολο θα είναι γι αυτούς να διαπραγματευτούν μαζί μας».

«Να τερματίσουμε τον πόλεμο»


Η Ινδονησία φιλοξενεί την ομάδα των «20 μεγάλων οικονομιών του πλανήτη» και επιδιώκει να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ρέτνο Μαρσούντι, η υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε την ευθύνη να τερματίσουμε τον πόλεμο το συντομότερο δυνατόν και να ρυθμίσουμε τις διαφωνίες μας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, όχι στο πεδίο της μάχης».

Σήμερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της G20 θα πραγματοποιήσουν μια κλειστή συνεδρίαση, ενώ στο περιθώριο θα διεξαχθούν διμερείς συναντήσεις. Η Λιζ Τρας του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα λάβει μέρος στις συνομιλίες, καθώς αναγκάστηκε να πετάξει νωρίτερα στην πατρίδα της μετά το σίριαλ της παραίτησης του Μπόρις Τζόνσον. Ο Ουκρανός Ντμίτρο Κούλεμπα αναμένεται να μιλήσει στη συνάντηση με βίντεο-κλήση, σύμφωνα με το AFP.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα έχει διμερή συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι το Σάββατο και αναμένεται να επαναλάβει τις προειδοποιήσεις προς το Πεκίνο για την υποστήριξή του προς τη Μόσχα. Ο Γουάνγκ συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Πέμπτη.

Με πληροφορίες από: Εφημερίδα των Συντακτών, Ναυτεμπορική, ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)