to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:07 | 20.04.2021

Διεθνή

Ο Α. Λάσετ υποψήφιος Καγκελάριος της CDU/CSU - Αποσύρεται ο Μ. Ζέντερ

Έπειτα από μια επεισοδιακή συνεδρίαση που διήρκεσε επτά ώρες, 31 από τα μέλη του προεδρείου ψήφισαν υπέρ του κ. Λάσετ ως υποψήφιου Καγκελάριου


Ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και υποψήφιος για το χρίσμα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Μάρκους Ζέντερ σκοπεύει, σύμφωνα με την BILD, να αποδεχθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του προεδρείου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) που έδωσε αργά τη νύχτα την στήριξή του στον αρχηγό του, τον 'Αρμιν Λάσετ.

Έπειτα από μια επεισοδιακή συνεδρίαση που διήρκεσε επτά ώρες, 31 από τα μέλη του προεδρείου ψήφισαν υπέρ του κ. Λάσετ ως υποψήφιου Καγκελάριου, εννέα υπέρ του κ. Ζέντερ και έξι απείχαν. Αν και το αποτέλεσμα δεν είναι τυπικά δεσμευτικό, πριν από τη συνεδρίαση του προεδρείου ο αρχηγός του CSU είχε δηλώσει ότι δίνει στο CDU, «τη μεγάλη μας αδελφή», το προβάδισμα της απόφασης για το χρίσμα, διαβεβαιώνοντας ότι θα σεβαστεί και θα στηρίξει οποιαδήποτε απόφαση.

Αμέτοχη η Μέρκελ

Στη μάχη παρασκηνίου των τελευταίων ημερών η 'Αγγελα Μέρκελ αρνήθκε να πάρει θέση. Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας CDU/CSU μάλιστα, όταν η συζήτηση έφτασε στο θέμα του χρίσματος, «παρακολουθούσε ανέκφραστη ή κοίταζε το κινητό της», έγραψαν τα γερμανικά ΜΜΕ.

Η Μέρκελ που έχει από καιρό ανακοινώσει την αποχώρηση της από την πολιτική δεν θέλησε να τοποθετηθεί διαδραματίζοντας και έναν ενοποιητικό ρόλο στη συμμαχία η οποία υπονομεύθηκε από δηλώσεις στελεχών, τοπικών οργανώσεων αλλά και στενών συνεργατών της.

Στους ηττημένους ο Σόιμπλε

Στους αντιπάλους της υποψηφιότητας Λάσετ συγκαταλέγονταν και ο πρώην υποργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου. Μη ξεχνάμε πως η υποψηφιότητα Ζέντερ βασίστηκε στηνδημοτικότητα του και τις δημοσκοπήσεις που τον αναδεικνύουν ως καταλληλότερο υποψήφιο, πράγμα βέβαια που φαίνεται πως δεν έπεισε τα όργανα των κομμάτων.

Σε κάθε περίπτωση η δημοσκοπική άνοδος των Πρασίνων οδηγεί αντικειμενικά τα δύο κόμματα σε αμοιβαίους συμβιβασμούς και εκδηλώσεις ενότητας.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)