to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:09 | 14.02.2019

Διεθνή

Ο κύριος κατηγορούμενος στη δίκη των καταλανών αυτονομιστών αρνείται να απαντήσει στους κατηγόρους του

Ο κύριος κατηγορούμενος στη δίκη των καταλανών αυτονομιστών, ο πρώην αντιπρόεδρος της περιφέρειας της Καταλονίας Οριόλ Ζουνκέρας, ανακοίνωσε σήμερα ότι αρνείται να απαντήσει στις ερωτήσεις των κατηγόρων του.


«Με διώκουν για τις ιδέες μου και όχι για τις πράξεις μου και με δεδομένο ότι είμαι σε μια πολιτική δίκη (...) δεν θα απαντήσω στις ερωτήσεις των κατηγόρων», δήλωσε στην αρχή της ακροαματικής συνεδρίασης.

«Δεν θα απαρνηθώ τις δημοκρατικές πεποιθήσεις μου και οι κατήγοροι δεν θα σταματήσουν να με διώκουν γι' αυτές, βρίσκομαι συνεπώς σε αδυναμία να υπερασπιστώ τον εαυτό μου», δήλωσε στον δικαστή. Στη συνέχεια απάντησε στις ερωτήσεις του συνηγόρου του.

Ο Ζουνκέρας και ένδεκα άλλοι καταλανοί αυτονομιστές δικάζονται επειδή την 1η Οκτωβρίου 2017 οργάνωσαν ένα δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης που είχε απαγορευθεί από τη δικαιοσύνη και στις 27 Οκτωβρίου κήρυξαν την ανεξαρτησία της Καταλονίας, προκαλώντας τη σοβαρότερη πολιτική κρίση που έχει γνωρίσει η Ισπανία μετά το τέλος του φρανκισμού.

«Τίποτε απ' ό,τι κάναμε δεν αποτελεί αδίκημα. Τίποτε, απολύτως τίποτε. Το να ψηφίζεις σε δημοψήφισμα δεν είναι αδίκημα. Το να εργάζεσαι ειρηνικά για την ανεξαρτησία δεν είναι αδίκημα», επέμεινε ο Ζουνκέρας.

Πρώην αντιπρόεδρος της αυτονομιστικής κυβέρνησης της Καταλονίας, ο Ζουνκέρας είναι ο κύριος κατηγορούμενος σ' αυτή την ιστορική δίκη που άρχισε την Τρίτη στη Μαδρίτη απουσία του Κάρλες Πουτζντεμόν, του πρώην περιφερειακού προέδρου ο οποίος διέφυγε στο Βέλγιο για να μην υποστεί διώξεις.

Η εισαγγελία έχει ζητήσει ποινή κάθειρξης 25 ετών σε βάρος του Οριόλ Ζουνκέρας για εξέγερση και υπεξαίρεση κεφαλαίων. Ο Ζουνκέρας είναι προφυλακισμένος εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο και θεωρεί τον εαυτό του «πολιτικό κρατούμενο».

AΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)