to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο Κυριάκος που έγινε... Άδωνις

Εκλογές και όποιον πάρει ο χάρος. Εξουσία και... γαία πυρί μειχθήτω. Τόσο απλά, τόσο κυνικά και τόσο αστόχαστα. Ωστόσο, αν ήταν μόνο οι «γαλάζιοι» ευρωβουλευτές με αυτή την εμμονή, το κακό θα ήταν μικρό


Γνωρίζει κανείς τον Γερμανό συντηρητικό Χανς Όλαφ Χένκελ; Τον Ολλανδό Άχνες Γιονχέριους; Έχετε ακουστά τον Ισπανό «πράσινο» Ερνστ Ούρτασουν, τους σοσιαλιστές Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι από την Ιταλία, Ιζαμπέλ Τομά από τη Γαλλία, Πέδρο Σίλβα Περέιρα από την Πορτογαλία; Σας λένε τίποτα τα ονόματα Ούντο Μπούλμαν, Σιλβί Γκουλάρ και Μπάρμπαρα Κάπελ; Γνωρίζει κανείς τον Άγγλο συντηρητικό Γουίλιαμ Ντάρτμουθ, που προσφωνείται μάλιστα και λόρδος;

Πιθανότατα όχι και, για να είμαστε δίκαιοι, ούτε εγώ τους γνώριζα, μέχρι που τους είδα και τους άκουσα στο κανάλι της Βουλής, που μετέδωσε ολόκληρη τη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου για την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Είναι μόνο κάποιοι από τους δεκάδες Ευρωπαίους ευρωβουλευτές, οι οποίοι μαζί με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βλ. Ντομπρόβσκις ζήτησαν από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, ο καθείς με τον τρόπο του, το εξής απλό: να γίνουν επιτέλους σεβαστές οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών, να σταματήσουν επιτέλους τα παιχνίδια των θεσμών στις πλάτες της χώρας μας και να κλείσει επιτέλους η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Τόσο απλά και αυτονόητα.

Κι όμως. Αυτό που είναι τόσο αυτονόητο μεταξύ των Ευρωπαίων ευρωβουλευτών, όλων των κομμάτων και όλων των δογμάτων, δεν είναι το ίδιο αυτονόητο και για τους «γαλάζιους» Έλληνες συναδέλφους τους. Κεφαλογιάννης - Κύρτσος και Σπυράκη, αντί να στηρίξουν μια εθνική γραμμή, επέλεξαν να ρίξουν την ευθύνη για την καθυστέρηση της αξιολόγησης στην κυβέρνηση, ζητώντας από το Στρασβούργο να γίνουν εκλογές στην Αθήνα, αδιαφορώντας για την τύχη της αξιολόγησης, την οικονομία και τις ανάγκες της κοινωνίας.

Εκλογές ή... θάνατος

Εκλογές και όποιον πάρει ο χάρος. Εξουσία και... γαία πυρί μειχθήτω. Τόσο απλά, τόσο κυνικά και τόσο αστόχαστα. Ωστόσο, αν ήταν μόνο οι «γαλάζιοι» ευρωβουλευτές με αυτή την εμμονή, το κακό θα ήταν μικρό. Το μεγάλο κακό είναι ότι αυτή η εμμονή είναι πλέον επίσημη πολιτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ότι τον «χορό» αυτής της παράλογης, αδιέξοδης και επικίνδυνης για τη χώρα πολιτικής τον σέρνει εδώ και καιρό ο ίδιος ο αρχηγός της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τελευταία «στροφή» σε αυτόν τον χορό ήταν το πρόσφατο ταξίδι του στο Βερολίνο και οι επαφές του με Μέρκελ και Σόιμπλε. Η κυβέρνηση τον κατηγορεί ότι δεν είπε λέξη για τις παράλογες και ακραίες απαιτήσεις κάποιων από τους δανειστές αλλά είπε πολλά για τις ευθύνες της Αθήνας στη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση. Και ότι, αντί να υπερασπιστεί τις ελληνικές απόψεις, επέλεξε την πιο κρίσιμη στιγμή να κάνει αντιπολίτευση από το Βερολίνο. Ο ίδιος απαντά ότι στη γερμανική πρωτεύουσα απλώς παρουσίασε τις προτάσεις της Ν.Δ. για την έξοδο από την κρίση.

Η... μετάλλαξη του Κυριάκου

Θα μου πείτε: Γνωστά όλα αυτά, αλλά καλό είναι να βλέπουμε και την αιτία και την εξήγησή τους. Γιατί κάτι αλήθεια συμβαίνει εδώ, που θα έλεγε και ο Σαββόπουλος. Και αυτό που συμβαίνει είναι απλό. Πολλοί, ακόμα και στο εσωτερικό της Ν.Δ., άλλοι σιωπηλά και άλλοι υπαινικτικά, παρατηρούν ότι ολοκληρώνεται πλέον η ταχύτατη μετάλλαξη του προέδρου του κόμματος. Ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αντι-Τσίπρας του αστικού συστήματος, ο φέρελπις μεταρρυθμιστής για αλλού ξεκίνησε και αλλού ο Άδωνις τον πάει. Για την ακρίβεια, τον πήγε ήδη. Ότι ο επίδοξος πρωθυπουργός της χώρας δίνει πλέον την εντύπωση ότι άγεται και φέρεται από τις επιλογές του πολυπράγμονος αντιπροέδρου του, ο οποίος με τη σειρά του δίνει την εντύπωση ότι θεωρεί τον εαυτό του κάτι σαν... σκιώδη αρχηγό της Ν.Δ. Με τη θορυβώδη και αέναη παρουσία του στα κανάλια και στα social media ο Άδωνις είναι αυτός που δίνει το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής της Ν.Δ. Αυτός διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα, αυτός δίνει τον τόνο στην επικοινωνιακή τακτική, αυτός επιλέγει ποιο θέμα θα βρεθεί στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Και όλα αυτά με κριτήρια προσωπικά και πολλές φορές κόντρα στις επιλογές και στις προτεραιότητες του αρχηγού, ο οποίος θέλοντας και μη ακολουθεί ασθμαίνοντας.

Γκρίνια στη Ν.Δ. για τον... σκιώδη αρχηγό

«Κορυφαία» στιγμή του αντιπροέδρου η άποψη ότι αυτό που τον ενδιαφέρει δεν είναι να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά να ανατραπεί η κυβέρνηση. Μια άποψη που τείνει να κατοχυρωθεί ως επίσημη θέση της Ν.Δ., γεγονός που προκαλεί αμηχανία αλλά και αντιδράσεις μεταξύ των βουλευτών. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα, όπως ο Γ. Βλάχος και ο Νικήτας Κακλαμάνης, παρότρυναν άμεσα ή έμμεσα και πάντως δημόσια τον πρόεδρο να «μαζέψει» τον αντιπρόεδρο πριν προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο κόμμα.

Το τι θα κάνει τελικά ο Κυριάκος με τον Άδωνι μένει να το δούμε. Ωστόσο προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα, που χρήζουν απαντήσεων. Αντιλαμβάνεται πού ακριβώς οδηγεί τη Ν.Δ. η πολιτική συμπεριφορά και η ακραία ρητορική του λαλίστατου αντιπροέδρου. Θεωρεί ότι με τον Άδωνι σε «πρώτο ρόλο» προστίθεται κύρος, σοβαρότητα και νέο ακροατήριο στη Ν.Δ.; Αντιλαμβάνεται την «παγίδα» στην οποία τον οδηγεί ο πολυπράγμων Άδωνις; Αν συμφωνεί μαζί του, γιατί δεν υιοθετεί ανοιχτά και δημόσια την πρακτική και τις απόψεις του και, αν διαφωνεί, γιατί δεν επιχειρεί να τιθασεύσει την ορμή του και γιατί δεν αποδοκιμάζει ούτε καν τις ακρότητές του;

Δεν πιστεύω ότι το... καλύτερο βιογραφικό της χώρας δεν αντιλαμβάνεται πού έχει μπλέξει. Οπότε, το πλέον πιθανό είναι ότι απλώς ακολουθεί την πεπατημένη και πιθανότατα παίζει το παιχνίδι του «καλού και του κακού μπάτσου». Τουτέστιν αφήνει στον Άδωνι να λέει και να πράττει όλα όσα ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει και να πει. Όμως, επειδή το όριο ανάμεσα στους δύο ρόλους είναι δυσδιάκριτο, αρχίζουν τα μπερδέματα. Το αποτέλεσμα θα είναι να βγει τελικά χαμένος ο πρόεδρος της Ν.Δ. Γιατί αυτός, ο Κυριάκος, γίνεται Άδωνις, ενώ ο Άδωνις δεν είναι και δεν θέλει να γίνει ποτέ Κυριάκος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)