to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το ξυράφι του Χίτσενς

Άρθρο στο iEidiseis.gr για το τo πόρισμα της Εξεταστικής για τις υποκλοπές στην Ελλάδα


Άρθρο με τίτλο «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το ξυράφι του Χίτσενς» αναφορικά με το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής  για τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων στην Ελλάδα, υπογράφει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.
_____________

Ο Κρίστοφερ Χίτσενς (1949 –2011), συγγραφέας, δημοσιογράφος και δοκιμιογράφος, διατύπωσε μια θεωρία που έγινε γνωστή ως «το ξυράφι του Χίτσενς» (Hitchens' razor), σύμφωνα με την οποία «ο,τιδήποτε μπορεί να δηλωθεί χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, μπορεί και να απορριφθεί χωρίς αποδεικτικά στοιχεία».

Η φράση του αυτή, συνοψίζει περιληπτικά και το προκλητικό πόρισμα της ΝΔ για τις παράνομες υποκλοπές στη χώρα μας: Θέλουν να μας πείσουν ότι όλα έγιναν σωστά και νόμιμα, όχι αποδεικνύοντας ή διερευνώντας τα γεγονότα, αλλά προκαλώντας όποιον αντιτίθεται σε αυτό ή αμφιβάλλει, να αποδείξει εκείνος το αντίθετο!

Σε μια πρωτοφανή διαστρέβλωση κάθε λογικής, εμποτισμένη με τοξική προπαγάνδα από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, το άσπρο βαφτίζεται μαύρο. Μας λένε «σας παρακολουθούσαμε νόμιμα, αλλά δεν μπορούμε να το αποδείξουμε γιατί είναι απόρρητο. Ούτε να σας πούμε πόσους, ποιους και γιατί τους παρακολουθούσαμε».

Σε αυτό το κλίμα, διενεργήθηκε μια παρωδία Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, στην οποία κρίσιμοι μάρτυρες και πρωταγωνιστές του σκανδάλου είτε κρύφτηκαν πίσω από το απόρρητο, είτε δεν κλήθηκαν καν από την Επιτροπή με απόφαση της κυβέρνησης.

Έτσι, παρακολουθήσαμε μια φαρσοκωμωδία Επιτροπής από την κυβερνητική πλειοψηφία, κατά το πόρισμα της οποίας «δεν προκύπτουν στοιχεία σύνδεσης του Predator με το ελληνικό δημόσιο και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών», την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση που υποστηρίζει ότι όλα ήταν νόμιμα, αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμά της.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα διεθνή μέσα ανακαλύπτουν με θυμηδία αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε επισημάνει ήδη από την πρώτη στιγμή: ότι η Εξεταστική Επιτροπή λειτούργησε κατά πλειοψηφία για την συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών.

Ορισμένα παραδείγματα:

  • Η Νέα Δημοκρατία, μπλόκαρε την εξέταση δεκάδων μαρτύρων που πρότειναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του πρώην επιτελάρχη της κυβέρνησης και ανιψιού του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος παραιτήθηκε για το σκάνδαλο από τον ίδιο τον θείο του, ο οποίος επίσης είχε αυτοχριστεί επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, με το που ανέλαβε την εξουσία.
  • Η Νέα Δημοκρατία απέκλεισε επίσης από τη λίστα των μαρτύρων δημοσιογράφους των οποίων τα τηλέφωνα είχαν παγιδευτεί ή είχαν ερευνήσει το θέμα, καθώς και κρατικούς αξιωματούχους της αστυνομίας και των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών.
  • Δεν διενεργήθηκε καν έρευνα στα γραφεία της Intellexa στην Αθήνα, εταιρίας που διακινεί το λογισμικό Predator! Κανένας δεν είχε την περιέργεια να μάθει ποιος είχε αγοράσει το λογισμικό με το οποίο γίνονταν αυτές οι παρακολουθήσεις;
  • Η ΕΥΠ παρακολουθούσε παράνομα τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον δημοσιογράφο Κουκάκη, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις – και στην περίπτωση του Χρήστου Σπίρτζη που αποκαλύφθηκε αργότερα, χρησιμοποιήθηκε το ίδιο παράνομο λογισμικό, Predator.
  • Στην Εξεταστική Επιτροπή δεν εκλήθη ως μάρτυρας ούτε ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, για τον οποίο υπήρχε ρητή εντολή από την Ολομέλεια της Βουλής να διερευνηθεί η περίπτωση του από την Εξεταστική Επιτροπή!

Δεν τελείωσε τίποτα εδώ όμως.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίσουμε να διερευνούμε την υπόθεση με όποιο μέσο διαθέτουμε, στην Ελλάδα και την ΕΕ.

Τα ίδια τα γεγονότα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι παρακολουθήσεις αποφασίζονταν από τον πρωθυπουργό και τους στενούς συνεργάτες του, Δημητριάδη και Κοντολέωντα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν είχε απλώς γνώση, αλλά μπορεί να υποστηριχθεί βάσιμα ότι ενορχήστρωσε τις υποκλοπές.


Η συζήτηση στη Βουλή στις 21/10, η διερεύνηση που θα υπάρξει από την αρμόδια επιτροπή PEGA της Ευρωβουλής που έρχεται στην Ελλάδα στις αρχές Νοεμβρίου και έχει βάλει φωτιά στα μπατζάκια της ΝΔ, αλλά και η ερευνητική δημοσιογραφία που το καθεστώς Μητσοτάκη απεχθάνεται και πολεμά, καλούνται να ρίξουν φως στο διπλό πλέον αυτό σκάνδαλο: Διότι δεν μιλάμε πλέον μόνο για τις υποκλοπές αλλά και για τη μεθοδευμένη συγκάλυψή τους.  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)