to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:15 | 03.09.2021

Πολιτική

«Ο Μητσοτάκης προσομοιάζει όλο και περισσότερο με τον Σαλβίνι»: Σφυροκόπημα ΣΥΡΙΖΑ για το νομοθέτημα Μηταράκη

«Ο κ. Μητσοτάκης προσομοιάζει όλο και περισσότερο με τον Σαλβίνι. Συγκρούεται με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, με την Ύπατη Αρμοστεία, με τους Επιτρόπους της Ευρώπης και του Συμβουλίου της Ευρώπης και εντάσσει τη χώρα στο μπλοκ των ξενοφοβικών δυνάμεων», τόνισε μιλώντας στη Βουλή ο τ. πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης - «Σταθερά ακροδεξιά η κυβέρνηση στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό», επισήμανε ο Δημ. Βίτσας


Σήμερα, Παρασκευή, ψηφίζεται στη Βουλή το Νομοσχέδιο Μηταράκη για την «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, προσέλκυση επενδυτών και ψηφιακών νομάδων, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

Το νομοσχέδιο εντάσσεται στο γενικό δόγμα αποτροπής της Κυβέρνησης και επεσήμανε ότι σε συνδυασμό της κράτησης για όλους τους νεοεισερχόμενους, με την πρόσφατη ΚΥΑ με την οποία για τους πολίτες 5 χωρών –μεταξύ των οποίων το Αφγανιστάν-προβλέπεται ότι θα απορρίπτονται χωρίς εξέταση οι αιτήσεις τους επειδή Τουρκία θεωρείται γι’ αυτούς ασφαλής τρίτη χώρα.

Με ρήτρες και χρονικά όρια που παρεκκλίνουν πολύ από τις ευρωπαϊκές οδηγίες, με τις ασφαλιστικές δικλείδες υπερα των αιτούντων άσυλο να συρρικνώνονται, με τους ένστολους που θα ευθυνονται τώρα και σε μεγάλο βαθμό για τις ...αντικειμενικές κρίσεις, με τους ευάλωτους ακόμα και τους ανήλικους να στερούνται στοιχειώδη δικαιώματα και τέλος με τις διασώσεις που θα πρέπει να τυχαίνουν έγκρισης και συναπόφασης με το λιμενικό ακόμα κι αν κάποιοι πνίγονται και χρειάζονται άμεσα ένα σωσίβιο, η Ελλάδα Μητσοτάκη καλωσορίζει άλλο ένα ξενοφοβικό νομοσχέδιο που θα λύσει τα χέρια της στην επιδίωξη όλο και περισσότερων απελάσεων ανθρώπων που δεν έχουν φωνή.

Σφοδρά πυρά από την αξιωματική αντιπολίτευση

Γ. Ψυχογιός: Ρατσισμός είναι να μισείς κάτι που τυχαία δεν είσαι

Ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τοποθετήθηκε, ως εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του νομοσχεδίου . Ο Γ. Ψυχογιός ανέφερε ότι το νομοσχέδιο εντάσσεται στο γενικό δόγμα αποτροπής της Κυβέρνησης και επεσήμανε ότι σε συνδυασμό της κράτησης για όλους τους νεοεισερχόμενους, με την πρόσφατη ΚΥΑ με την οποία για τους πολίτες 5 χωρών –μεταξύ των οποίων το Αφγανιστάν-προβλέπεται ότι θα απορρίπτονται χωρίς εξέταση οι αιτήσεις τους επειδή Τουρκία θεωρείται γι’ αυτούς ασφαλής τρίτη χώρα.

Ο τομεάρχης αναφέρθηκε στην σημερινή ανακοίνωση της επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης κας Μιγιάτοβιτς με την οποία καλεί την Κυβέρνηση να επανεξετάσει το νομοσχέδιο -με βάση τις παρατηρήσεις των θεσμικών φορέων- και να επανέλθει αφού αποκαταστήσει όσες διατάξεις προσκρούουν στο διεθνές δίκαιο και όσες δημιουργούν προσκόμματα στη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα. Εξάλλου, όπως σχολίασε ο ίδιος, το υπάρχον πλαίσιο ελέγχου υπάρχει και είναι επαρκές.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στις πολλές περικοπές που προβλέπονται στις εγγυήσεις του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου –κυρίως μέσα από την σύντμηση των προθεσμιών-, στην επιβολή νέων παραβόλων, τα οποία δημιουργούν ουσιαστική παρακώλυση στο δικαίωμα του αιτήματος Ασύλου, αλλά και την αύξηση των υπαρχόντων.

Σχολίασε αρνητικά για την διάταξη που προβλέπει τη δυνατότητα να μετακινείται στην Υπηρεσία Υποδοχής του Υπουργείου ένστολο προσωπικό και κάλεσε τον Υπουργό να προσλάβει προσωπικό αντί να επιλέγει την ιδιωτικοποίηση και το outsourcing.

Ο κος Ψυχογιός ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ανέφερε ότι οι σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες θεωρούν πλούτο και όχι απειλή την συμπερίληψη των προσφύγων και μεταναστών, με όρους και κανόνες, αλλά πάντα με γνώμονα τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου και μέσα από ολοκληρωμένα προγράμματα και δράσεις ένταξης, ώστε να λειτουργούν με δικαιοσύνη και συνοχή για όλους. Εξάλλου τόνισε «ρατσισμός είναι να μισείς αυτό που τυχαία δεν είσαι».

«Μητσοτάκης όπως Ερντογάν»

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεσμοποιεί πλέον την εσωτερική εργαλειοποίηση του προσφυγικού - μεταναστευτικού, τη στρατηγική αποτροπής απέναντι στην απαράδεκτη εργαλειοποίηση που επιχείρησε η κυβέρνηση Ερντογάν για το μεταναστευτικό», σημείωσε με έμφαση ο Ν. Βούτσης μιλώντας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας επί του νομοσχεδίου του υπ. Μετανάστευσης:

Οι ιδέες περί "ασπίδας της Ευρώπης", "Ευρώπης φρούριο", με επαναπροωθήσεις και αποτροπές, δεν πρόκειται να πετύχουν», σημείωσε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Δημ. Βίτσας:

Αναλυτικότερα:

Ν. Βούτσης: «Η χώρα εφαρμόζει πλέον πολιτικές ριζικά αντίθετες με τις Διεθνείς Συμβάσεις και με τις αξίες αλληλεγγύης και ανθρωπισμού»

Ο Ν. Βούτσης επισήμανε χαρακτηριστικά πως «ο κ. Μητσοτάκης προσομοιάζει όλο και περισσότερο με τον Σαλβίνι. Συγκρούεται με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, με την Ύπατη Αρμοστεία, με τους Επιτρόπους της Ευρώπης και του Συμβουλίου της Ευρώπης και εντάσσει τη χώρα στο μπλοκ των ξενοφοβικών δυνάμεων και όχι στο μέτωπο των χωρών Πρώτης Υποδοχής για μια προοδευτική μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού Συμφώνου για Άσυλο και Μετανάστευση».

«Η χώρα εφαρμόζει πλέον πολιτικές ριζικά αντίθετες με τις Διεθνείς Συμβάσεις και με τις αξίες αλληλεγγύης και ανθρωπισμού και υπονομεύει τη στρατηγική της αναλογικής ανάληψης ευθύνης από τις χώρες της Ε.Ε. για τα νέα κύματα μεταναστών και προσφύγων που θα δημιουργούνται σε όλον τον 21ο αιώνα, όχι μόνο τώρα από το Αφγανιστάν, αλλά και στο προσεχές μέλλον λόγω της κλιματικής κρίσης, λόγω των εμφυλίων, των πολεμικών συγκρούσεων και των νέων οικονομικών ανισοτήτων που οξύνονται», υπογράμμισε ακόμα ο τ. πρόεδρος της Βουλής  μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του, ο Ν. Βούτσης επισήμανε ακόμα:

​Δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω εκφράζοντας τη βαθιά μου συγκίνηση για την απώλεια του μεγάλου, του Οικουμενικού μας Μίκη Θεοδωράκη που οι μουσικές του καταθέσεις για δεκαετίες ακούστηκαν από όλους τους Έλληνες, τραγουδήθηκαν από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων και ενδεχομένως ακούστηκαν και από μεγάλη πλειοψηφία στην Οικουμένη, από λαούς που εμπνεύστηκαν από αυτές τις μουσικές καταθέσεις.

Θέλω να εκφράσω επίσης τη δικιά μου κατάθεση διότι καθένας έχει τη μνήμη του, για το ότι υπήρξε από τα τραγούδια του Μίκη έμπνευση και στους αγώνες  στη χώρα μας για κάποιους από εμάς παλιότερους που τα τραγουδήσαμε και στα κάγκελα του Πολυτεχνείου.

Η Βουλή αυτονόητα είχε συνδράμει, όταν ζητήθηκε, στο να γίνουν οι δύο τελευταίες εμβληματικές πολύ μεγάλες εκδηλώσεις με την παρουσία του Μίκη στο Μέγαρο Μουσικής και η πολύ μεγάλη εκδήλωση στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ήταν μία αυτονόητη στήριξη μέσα από την προσπάθεια που είχε κάνει τότε ο Γιώργος Λιάνης.

Σε ό,τι αφορά το σημερινό νομοσχέδιο κατά δήλωση του ίδιου του εισηγητή της ΝΔ, είναι «μία πολιτική πράξη για ένα νέο, θεσμικό, πιο αυστηρό πλαίσιο στη διαχείριση του μεταναστευτικού, δηλαδή μία θεσμική θωράκιση μέσα από ένα πλέγμα διατάξεων για την αποτροπή σε σχέση με τα παρόντα και μέλλοντα προβλεπόμενα κύματα προσφύγων και μεταναστών». Άρα επ’ αυτού δεν έχω να προσθέσω κάτι για να καταδείξω αυτήν την κατεύθυνση της πολιτικής.

Θα μιλήσω λοιπόν θέτοντας κάποια πολύ σοβαρά πολιτικά ζητήματα, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη και από την παρούσα κυβέρνηση και από όλους μας. Έχουμε αντιληφθεί σε ποια εποχή ζούμε; Έχουμε αντιληφθεί ότι θα πολλαπλασιαστούν τα κύματα μεταναστών και προσφύγων από συγκεκριμένες αιτίες όπως για παράδειγμα από την κλιματική κρίση.  Υπάρχουν αναλύσεις για δεκάδες εκατομμύρια «περιβαλλοντικούς κλιματικούς» μετανάστες που θα υπάρξουν από χώρες λόγω της κλιματικής κρίσης το αμέσως προσεχές διάστημα. Αλλά και από την πείνα, την εξαθλίωση, από εμφύλιες διαμάχες και βεβαίως από ένοπλες παρεμβάσεις που έχουν υπάρξει από εξωγενείς δυνάμεις και από πολέμους που έχουν προκληθεί.

Αυτό το νομοσχέδιο έρχεται από την Κυβέρνηση την ίδια ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο κ. Μπάιντεν και δημοσιολογούντες σε διεθνές επίπεδο προχωρούν σε αυτοκριτική για τη σειρά των πολέμων που τα τελευταία 25 με 30 χρόνια εξαπολύθηκαν. Πολεμικές παρεμβάσεις, οι περισσότερες με μοναδικό αποτέλεσμα τη δημιουργία προσφυγικών και μεταναστευτικών κυμάτων. Υπάρχει λοιπόν μία τέτοια αυτοκριτική διάθεση μέσα και στη φάση της ήττας που υπέστησαν οι δυνάμεις που παρενέβησαν στο Αφγανιστάν τελευταία. Από την πλευρά μας μέσα σε αυτές τις παρεμβάσεις σε κάποιες από τις οποίες υπήρξαμε παρόντες, είτε μέσω του ΝΑΤΟ, είτε αυτόνομα, είχαμε δηλαδή παρουσία ως χώρα και δεν βλέπουμε την ευθύνη που υπάρχει.

Διότι υπάρχει μία ευθύνη στα αποτελέσματα.

Το να λες mea culpa, πήγα, είχα τόσες απώλειες εκεί, τους αφήνω, θα υπάρξουν μερικοί εμφύλιοι από εδώ και πέρα και αυτό που θα παραχθεί από τους ανθρώπους που φεύγουν τρέχοντας με τα παιδάκια τους, ζαλωμένοι που λέμε, ποιος θα το κατανείμει; Ποιος θα το εισπράξει; Πού πηγαίνουν οι Διεθνείς Συμβάσεις;

Ήμουν παρών ως Πρόεδρος της Βουλής τότε, σε τρεις μεγάλες συζητήσεις που έγιναν στο επίπεδο των Προέδρων των Κοινοβουλίων στην Ευρώπη για αυτά τα ζητήματα. Σε μια μάλιστα από αυτές, στο Στρασβούργο και στην άλλη στη Μπρατισλάβα, είχε δοθεί στην Ελλάδα και ο τιμητικός ρόλος του εισηγητή με απέναντι τον Ούγγρο, δηλαδή την άλλη άποψη για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Πραγματικά έμεινα κατάπληκτος από το πόσο μικρόθωρα και υποκριτικά η πλειοψηφία, όχι όλοι, των Προέδρων των Κοινοβουλίων, απηχώντας και το κλίμα αυτό, δεν έβλεπαν, παρότι τους το επισημαίναμε, ότι υπάρχει σοβαρό μερίδιο ευθύνης και στο οικονομικό επίπεδο και στο κοινωνικό επίπεδο και στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων και στο επίπεδο των επεμβάσεων των εμπόλεμων από πλευράς της Ε.Ε. εν συνόλω ή για ορισμένα μεγάλα κράτη.

Υπάρχει ευθύνη, κατατεθειμένη. Δεν είμαστε κάποιοι χώροι, οι οποίοι είναι ασφαλείς και όπως άκουσα προηγούμενα τον εισηγητή της Ελληνικής Λύσης, δε θέλουν λέει. Αφού δε θέλουν λέει τι τους στέλνετε εδώ πέρα. Οι άνθρωποι είπαν λέει δε θέλουν άλλους μετανάστες. Και διαμορφώνουν ένα Σύμφωνο, απ’ ότι φαίνεται και καινούργιο, το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για Άσυλο και Μετανάστευση, με προϋπόθεση την άρνηση μετεγκατάστασης και την άρνηση μιας τιμαριοποίησης, δηλαδή μιας ανάληψης ευθύνης ανά χώρα, όπως θα ήταν και το λογικό για εγγυημένες και ασφαλείς πύλες εισόδου καταγραφής αλλά και ανάληψης ευθύνης για παραμονή, για ενσωμάτωση κτλ. μεγάλου μέρους των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών που προέκυψαν και θα προκύψουν. Δε θέλουμε, λένε.

Άρα υπάρχει ένα μείζον πολιτικό ζήτημα σε κλίμακα Ευρώπης για το οποίο θα περίμενα η κυβέρνηση να εισηγηθεί πολιτικά. Ακριβώς διότι είμαστε μια από τις λεγόμενες πύλες εισόδου θα περίμενα επ’ αυτού να εισηγηθεί η κυβέρνηση μια πολιτική. Μια πολιτική την οποία να προτείνει και με την οποία να αντιπαρατίθεται με το ξενοφοβικό μέτωπο μέσα στην Ε.Ε. και να υπάρξει ένα μέτωπο δυνάμεων και χωρών και αυτές που είναι πύλες εισόδου και άλλες χώρες που να επιβάλλουν, να διαμορφώσουν μια πολιτική και για το Δουβλίνο και για το Άσυλο που θα βλέπει ακριβώς τις ευθύνες -που υπάρχουν ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- και κυρίως την ευθύνη στη βάση των Διεθνών Συνθηκών  και της αλληλεγγύης για την επίλυση του ζητήματος.

Αντί αυτού τι γίνεται; Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης με τη χθεσινή σύγκρουση η οποία υπήρξε με τον κ Σασόλι, η οποία διέρρευσε από το Μαξίμου, θέλει να γίνει απ’ ότι φαίνεται εν έτη 2021, ο εγχώριος Σαλβίνι.

Από αυτό το βήμα αλλά και από την Γερουσία έχουν περάσει ο κ. Φίλιππος Γκράντι από την Ύπατη Αρμοστεία, ο κ. Σασόλι πριν από λίγο διάστημα με τον οποίο συγκρούστηκε χθες ο κ. Μητσοτάκης, η κα Μιγιάτοβιτς και η κα Γιόχανσον, Επίτροποι συμβουλίου Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατατέθηκαν από όλες τις ανεξάρτητες αρχές, από τον Συνήγορο του Πολίτη επανειλημμένα, και κατά την διάρκεια της δικιάς μας διακυβέρνησης, ενδελεχή τεκμηριωμένα πορίσματα με προτάσεις και ζητήματα τα οποία θέτανε. Από όλες τις Ενώσεις Δικαιωμάτων στην Ελλάδα έχουν κατατεθεί ενστάσεις, διαφοροποιήσεις της ακολουθούμενης στρατηγικής και πολιτικής. Επ΄ αυτού λοιπόν και στο μέτωπο αυτής της αντιπαράθεσης και σύγκρουσης είναι επιλογή της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη να είναι με το μέτωπο των ξενοφοβικών δυνάμεων και για ένα ρόλο που θα παίζει η χώρα μας σαν ασπίδα της Ευρώπης για να στείλει ο κος Κούρτς πάνοπλους  από πάνω μέχρι κάτω, στον Έβρο και να παίζεται ένα παιχνίδι εσωτερικής εργαλειοποίησης.
Εργαλειοποίηση που έκανε και ο Ερντογάν πέρσι στον Έβρο, στο πλαίσιο της διαχείρισης του φόβου της ελληνικής κοινωνίας ενάμιση χρόνο τώρα μέσα σε συνθήκες πανδημίας και των άλλων κρίσεων, υπέρ βωμών και εστιών κάνουμε την αντίσταση οδηγούμενοι σε πράξεις και στα θαλάσσια σύνορα οι οποίες και διεθνώς έχουν καταγγελθεί ως παράνομες με βάση το διεθνές δίκαιο. Επίσης και σε πράξεις και πολιτικές για τη συμβίωση, την ενσωμάτωση και την ανάγκη προώθησης αυτών των ανθρώπων στην ελληνική κοινωνία και τον ηπειρωτικό κορμό έχουν τα πάντα σιγάσει. Έχουν τα πάντα μπει κάτω από το τραπέζι.

Πόσα παιδιά είναι στην ελληνική εκπαίδευση; Είχαν μπει 12.000 στον πρώτο χρόνο λειτουργείας των σχολείων από αυτούς τους ανθρώπους που είχαν έρθει. Και ξέρετε ότι η γλώσσα και η εκπαίδευση είναι το σταυρικό σημείο για την επαφή με την κοινωνία. Και να μην ακούω κύριε εισηγητή της Ν.Δ περί διαφύλαξης  του χριστιανικού χαρακτήρα της χώρας μας και της Ευρώπης γιατί και αυτό είναι ένα ζήτημα έχει έρθει από πλευράς της Ουγγαρίας της Πολωνίας και κάποιων άλλων χωρών και έχει απολύτως ως διχοτομική γραμμή το θρήσκευμα, έχει απολύτως αποδοκιμαστεί και καταγγελθεί από όλες τις μεγάλες χώρες. Τη Γαλλία την Γερμανία, την μεγάλη πλειοψηφία των κρατών. Δεν ζούμε σε μια χριστιανική Ευρώπη η οποία πρέπει να κρατήσει σαν στοιχείο αξιακό εισαγωγικό αυτήν την αξία έναντι άλλων οι οποίοι θα έρθουν με άλλο θρήσκευμα και αρά είναι επικίνδυνοι. Είναι απαράδεκτη αυτή η αντίληψη.

Άρα το μείζον ζήτημα είναι αυτό. Πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική στρατηγική. Θα ήθελα να στον κ. Καμίνη που είχαμε συνεργαστεί τότε και είχαμε συνεργαστεί και καλά στη φάση του 2015 από το Υπουργείο Εσωτερικών με την μεγάλη όξυνση τότε που υπήρξε με τον κ. Δρίτσα να παίζει μεγάλο ρόλο από την θέση του. Η κα Χριστοδουλοπούλου τότε κ. Καμίνη όταν σας είπε ότι εξαφανίζονται ξέρετε πολύ καλά ότι είχε ανοίξει ένα διάδρομο στα βόρεια σύνορα όπως και άλλους διαδρόμους από όπου διοχετεύτηκαν πραγματικά χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες εκεί που θα έπρεπε να διοχετευτούν. Δηλαδή προς άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ώστε να πάρουν το μερίδιο της ευθύνης τους.

Μας κλείσανε τα σύνορα. Είμαστε σε καθεστώς κλειστών συνόρων και μας έχουν επιβάλει αυτή τη διαδικασία του φυλάσσουμε δήθεν τις Θερμοπύλες της νεοφιλελεύθερης και χριστιανικής Ευρώπης, δηλαδή κάποιας μειοψηφίας κρατών και αντιλήψεων μέσα στην Ευρώπη γύρω από αυτά τα ζητήματα.

Το μέρος της χώρας, ο ρόλος της χώρας μας, το μέλλον της χώρας μας με τις παρακαταθήκες που την έκαναν παγκόσμια γνωστή και σημείο αναφοράς για την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά, για αυτά που έρχονται και για αυτά που συμβαίνουν, είναι με τις δυνάμεις οι οποίες με ανοιχτά μάτια, με ενόραση στο τι έρχεται, στο ποιες είναι οι ευθύνες, στο πως πρέπει να αντιμετωπιστούν, στο ποια αλληλέγγυα και μετρημένη και αναλογική προσπάθεια πρέπει να γίνει από όλες τις χώρες, με αυτές τις χώρες οι οποίες θα αντιμετωπίσουν με όρους ανθρωπιάς και όρους Διεθνών Συνθηκών αυτό το ζήτημα.

Και δεν είναι με αυτό το νομοσχέδιο, που κατά τη δική σας διατύπωση εισάγει τη χώρα μας θεσμικά -και για αυτό μάλωσε χτες ο κος Μητσοτάκης με τον κ. Σασόλι- στο μέτωπο και στο μπλοκ των δυνάμεων των ξενοφοβικών που δεν έχουν ενόραση ιστορική για το τι έρχεται και δεν έχουν ενόραση και επιμονή στις αξίες αυτής της χώρας και αυτού του λαού».

Δημ. Βίτσας: «Σταθερά ακροδεξιά η  κυβέρνηση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό»

«..Βασικό κριτήριο της πολιτικής είναι η ακριβής ιεράρχηση των ζητημάτων.  Ένα γεγονός διεθνούς εμβέλειας που πιθανά θα μας απασχολήσει για μακρύ χρονικό διάστημα, είναι η αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και η ίδρυση του χαλιφάτου των Ταλιμπάν. Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, δημιουργείται με κρατική υπόσταση αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, ένα κράτος με συγκεκριμένη σεχταριστική και θρησκευτική ιδεολογία. Άλλωστε όλοι ξέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια η μεγάλη υπερδύναμη πολεμά με δικά της δημιουργήματα και συνήθως  στο τέλος χάνει», επισήμανε εισαγωγικά στην τοποθέτησή του ο Δημ. Βίτσας.

Και επισήμανε:

  • «Αντί λοιπόν εμείς και σαν Ελλάδα αλλά πολύ περισσότερο σαν Ευρώπη να μάθουμε τι ακριβώς συμφωνίες έχουν γίνει μεταξύ Αμερικανών και Ταλιμπάν, μετατρέπουμε αμέσως  αυτό το ζήτημα σε προσφυγικό. Ξαφνικά αυτοί που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη χώρα γίνονται αντίπαλοι. Πρέπει να δούμε αν τελικά ισχύει η συνθήκη της Γενεύης και το πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης ή όχι. Ότι είναι δυσβάσταχτο για μας , θα πρέπει να γίνει βάρος και για άλλες χώρες. Θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή το αίτημα για ισοβαρή καταμερισμό των προσφύγων σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώτος που χειροκρότησε τον κο Μητσοτάκη στη σύγκρουσή του με τον κο Σασόλι ήταν ο Όρμπαν».
  • «Το δεύτερο ζήτημα στην πολιτική είναι η σχέση της πολιτικής αφήγησης με την αλήθεια. Το 2015 πέρασαν τα σύνορα της Γερμανίας πάνω από 1εκ πρόσφυγες και μετανάστες. Μερικές εκατοντάδες χιλιάδες πέρασαν τα σύνορα της Αυστρίας. Αυτό το φαινόμενο συνεχίστηκε μέχρι το Φεβρουάριο του 2016 που έκλεισαν  τα σύνορα. Ποιος τελικά έφερε τους μετανάστες; Ο Τσίπρας ή η Μέρκελ; Ή μήπως οι βομβαρδισμοί δημιούργησαν προσφυγικές ροές; Αν λοιπόν προσπαθούμε να φτάσουμε στο κοινωνικό συνειδητό και να πούμε ότι κάτι περίεργο έγινε το 2015, τότε χάνουμε την ουσία του θέματος».
  • «Επιπλέον, κάνουν τεράστιο λάθος όσοι πιστεύουν ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που λύνεται με τα όπλα ή ότι θα λήξει σύντομα. Είναι σα να λέμε ότι κάποιος που κινδυνεύει αυτός και η οικογένειά του και προσπαθεί να ξεφύγει από τον κίνδυνο , θα κάθεται και θα διαβάζει τις ισχύουσες νομοθεσίες στην Ελλάδα πριν αποφασίσει να μπει ή όχι. Οι ιδέες ΄΄ασπίδα της Ευρώπης΄΄, ΄΄Ευρώπη φρούριο΄΄ με επαναπροωθήσεις και αποτροπές, δεν πρόκειται να πετύχουν».
  • «Σχετικά με τη λειτουργία των ΜΚΟ ,υπάρχει ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο. Προς τι λοιπόν χρειάζεται το συγκεκριμένο άρθρο που φέρνει το νέο νομοσχέδιο; Είναι σαφείς οι τρόποι με τους οποίους συνδράμουν οι ΜΚΟ, με ποιους τρόπους παρεμβαίνει το Λιμενικό κλπ. Δεν άλλαξε το Λιμενικό ανάμεσα στο 2019 και το 2021. Αν κάποιοι κάνουν σήμερα επαναπροωθήσεις, είναι αυτοί που πριν δυο χρόνια έκαναν διασώσεις. Η πολιτική επιλογή είναι αυτή που αλλάζει. Γι’ αυτό το λόγο φτάνουμε και σε καταδικαστικές αποφάσεις από την πλευρά των Ευρωπαϊκών οργανισμών προς τη χώρα μας».
  • «Όταν έχεις, όπως ισχυρίζεται το Υπουργείο Μετανάστευσης, μικρό αριθμό αιτούντων άσυλο στα νησιά, δεν χτίζεις κλειστές δομές και φυλακές. Σε λίγες μέρες γίνονται εκλογές στη Γερμανία. Το αποτέλεσμά τους πιθανά θα κρίνει το πλαίσιο της μεταναστευτικής  πολιτικής που θα ισχύσει στο λεγόμενο Δουβλίνο 4. Αν εμείς δεν προετοιμαστούμε γι’ αυτό θα είναι το χειρότερο σενάριο για τις χώρες πρώτης υποδοχής και ιδιαίτερα για την Ελλάδα και την Κύπρο. Άρα χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών, αλλά και των ντόπιων που παλεύουν για τη ζωή τους..»

Α. Μιχαηλίδης: Για ποιο λόγο η ΝΔ επιδιώκει να κατασκευάσει κλειστές υπερδομές στα νησιά;

Ο Α. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε αρχικά στην τροπολογία του Υπουργείου Υγείας και ειδικότερα στο άρθρο 3 αυτής, με το οποίο εκχωρούνται με τρίμηνες συμβάσειςδιάφορες ιατρικές και διοικητικές υπηρεσίες (διαγνωστικά εργαστήρια, διακομιδή ασθενών, γραμματεία, φύλαξη, κ.ά.)σε ιδιώτες, χωρίς άλλες προϋποθέσεις. Τόνισε ότι επιβεβαιώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που είχε μιλήσει για μπλακάουτ στο χώρο Υγείας λόγω των υποχρεωτικών αναστολών εργασίας και χαρακτήρισε αυτήν την άνευ όρων παράδοση νευραλγικών υπηρεσιών του ΕΣΥ σε ιδιώτες «πρόβα τζενεράλε για την εφαρμογή των ΣΔΙΤ στο χώρο της Υγείας».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο, καταρχάς αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν οι οποίες θα οδηγήσουνστη μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων προς την Ευρώπη. Με αυτό το δεδομένο η χώρα μας θα έπρεπε να πρωτοστατεί σε πρωτοβουλίες στο ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως αυτές που έχει προτείνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όμως η κυβέρνηση της ΝΔ έχει υιοθετήσει μια «ισχνή και άτολμη» στάση.

Ο Α. Μιχαηλίδης παρατήρησε πως το νομοσχέδιο δίνει έμφαση στις συντμήσεις προθεσμιών και στην ενίσχυση της δυνατότητας απελάσεων και επιστροφών αλλοδαπών. Πέραν του ότι το Υπουργείο συνεχίζει να αγνοεί, για επικοινωνιακούς σκοπούς, τον περίπλοκο και περιορισμένης αποτελεσματικότητας χαρακτήρα των επιστροφών, ο βουλευτής Χίου επισήμανε προς τον κ. Μηταράκη ότι αυτή η πολιτική ισοδυναμεί με το να προσπαθεί «να σβήσει τη φωτιά φυσώντας τις φλόγες».

Αναφερόμενος στη γενικότερη πολιτική διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού από την κυβέρνηση και την ψευδεπίγραφη επίκληση της ασφαλούς φύλαξης των συνόρων από τον Υπουργό, αναρωτήθηκε γιατί το πρώτο διάστημα διακυβέρνησης ΝΔ υπήρχε έκρηξη αφίξεων και για ποιο λόγο τώρα επιδιώκει να κατασκευάσει κλειστές υπερδομές στα νησιά.

Ειδικά ως προς τη Χίο, υπενθύμισε στον κ. Μηταράκη ότι «κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα» εξαγγέλλει το κλείσιμο του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, εμπαίζοντας ουσιαστικά τους κατοίκους της περιοχής. Στηλίτευσε δε τη στάση του κ. Μηταράκη ο οποίος τώρα δεν αποδέχεται ως συνομιλητή την«Επιτροπή Αιρετών και Κατοίκων της Χίου», ενώ όταν ήταν στην αντιπολίτευση είχε επιλέξει ως συνεργάτη του την αλήστου μνήμης «Παγχιακή Επιτροπή», με τις μισαλλόδοξες και ρατσιστικές πρακτικές.

Κλείνοντας, ο Α. Μιχαηλίδης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο τεκμήριο της αδιέξοδης πολιτικής της ΝΔ στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, η οποία συνεχίζει να διχάζει τις τοπικές κοινωνίες.

Θ. Φωτίου: Δηλητηριάζουν τον λαό με ξενοφοβία για να αλλάξουν την ατζέντα

Η ΝΔ νομοθετεί πάλι απελάσεις, επιστροφές και κράτηση προσφύγων για να αλιεύσει ψήφους από τα θολά νερά της ακροδεξιάς

Δηλητηριάζει το λαό με ξενοφοβία για να αλλάξει την ατζέντα και να σωθεί από την πάνδημη δυσαρέσκεια για τα λάθη της στην οικονομία, τις πυρκαγιές, τα εργασιακά, την εκπαίδευση

Συνεχίζουν την αθλιότητα του νόμου Χρυσοχοϊδη για να απελάσουν ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα άνω των 15 ετών.

Από δομή για ανάπηρους του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής ξεκίνησε η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δομών κοινωνικής προστασίας και του ΕΣΥ

Μιλώντας στη Ολομέλεια της Βουλής επί του Σ/Ν για την αναμόρφωση των διαδικασιών απέλασης και επιστροφής προσφύγων, η Θ. Φωτίου τόνισε τα εξής:

To παρόν νομοσχέδιο κλείνει σκόπιμα ερμητικά τα μάτια στο παρόν και το μέλλον της Ευρώπης. Είναι ξεκάθαρο ότι πόλεμοι, κλιματικές κρίσεις, πείνα και ανέχεια θα προσελκύουν τους κολασμένους αυτής της γης προς την Ευρώπη, κάνοντας τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές τη μελλοντική της κανονικότητα.

Σήμερα, απέναντι στην τραγωδία του Αφγανιστάν, η Ευρώπη μένει βουβή, δέσμια των νεοφιλελεύθερων και συντηρητικών κομμάτων της που τρέμουν μήπως χάσουν τις ακροδεξιές τους ψήφους προς φασιστικά και ακροδεξιά κόμματα που καιροφυλακτούν.

Και η ΝΔ κάνει το ίδιο, δημιουργώντας πολλαπλά αδιέξοδα αφού η χώρα μας είναι από τις βασικές πύλες εισόδου στην Ευρώπη.

Παρά τα κροκοδείλια δάκρυα για το τι περιμένει τις γυναίκες του Αφγανιστάν η ΝΔ δεν αναστέλλει τις επιστροφές προς το Αφγανιστάν, όπως έκαναν άλλες χώρες της Ευρώπης και επιμένει να θεωρεί ασφαλή τρίτη χώρα την Τουρκία. Αντιμετωπίζει τις αιτήσεις των Αφγανών για άσυλο a priori απαράδεκτες και δημιουργεί αποθήκες ψυχών που δεν μπορούν να πάνε ούτε μπρος ούτε πίσω.

Αθλιότητα το άρ. 21 που, πατώντας πάνω στο νόμο Χρυσοχοϊδη που διαχώριζε τα ανήλικα σε άνω και κάτω των 15 ετών, ζητεί επίσημα έγγραφα με ημερομηνία γέννησης για να μπορεί να απελάσει τους άνω των 15 άμεσα ως ενήλικες. Αν αυτό επιχειρηθεί θα προσφύγουμε στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια και θεσμικά όργανα.

Πήρε δύο χρόνια και κάτι στην κυβέρνηση για να φθάσει τον αριθμό των ανήλικων ασυνόδευτων στη χώρα, που οι αδιέξοδες πολιτικές της είχαν εκτινάξει, στα επίπεδα που της τον παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Η κυβέρνηση, πιστή στο δόγμα της αποτροπής, φέρνει νομοσχέδιο που προτάσσει τις επιστροφές, τις απελάσεις και την κράτηση για όλους ως πανάκεια. Εισάγει έως και ρυθμίσεις έμπνευσης Σαλβίνι ποινικοποιώντας εν μέρει τις επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα. Σήμερα, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης ζήτησε από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει αυτή τη ρύθμιση.

Η κυβέρνηση δηλητηριάζει τον λαό με ξενοφοβία με ένα στόχο: να αλλάξει ατζέντα για να σωθεί από τη δυσαρέσκεια για την κατάσταση στην  οικονομία, τη διαχείριση της πανδημίας και των πυρκαγιών, για την κατάρρευση των εργασιακών δικαιωμάτων και της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

Χθες, με πρόσχημα το δημογραφικό, για το οποίο επί δύο χρόνια δεν έκανε τίποτε, η ΝΔ μόνη της ψήφισε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, βάζοντας ενέχυρο την ασφάλεια των νέων, το δημοσιονομικό χρέος της χώρας και το μέλλον των συνταξιούχων, των εργαζομένων και φορολογούμενων που θα πληρώσουν τα 70 δις της μετάβασης.

Ωστόσο, η ΝΔ είχε συνυπογράψει το πόρισμα της Βουλής το 2018 όπου οι πρόσφυγες εμφανίζονται ως παράμετρος επίλυσης του δημογραφικού, κάτι που εφάρμοσε και η Γερμανία της Μέρκελ.

Αλλά μας έχει συνηθίσει να τιμά την υπογραφή της μόνον όταν  εξυπηρετεί συμφέροντα μιας οικονομικής ολιγαρχίας, είτε όταν πρέπει να αλιεύσει ψήφους από τα θολά νερά της ακροδεξιάς. Αυτή η κοντόφθαλμη πολιτική στόχευση είναι που την κάνει να φέρνει το σημερινό νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταψηφίζει.

Τελειώνοντας, η Αναπλ. Τομέαρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη κατήγγειλε την απευθείας ανάθεση, από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, σε εταιρεία καθαρισμών, απεντομώσεων, security κλπ, της προμήθειας νοσηλευτών για παράρτημα για ανάπηρους, για να καλύψουν τα κενά του προσωπικού σε αναστολή. Από την πρόνοια, και δη για αναπήρους, ξεκινάει η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δομών κοινωνικής προστασίας και του ΕΣΥ.

Θ. Ξανθόπουλος: Η ΝΔ μεταλλάσσεται σε κόμμα της σκληρής, βαθιάς δεξιάς

«Το κράτος δικαίου δεν εφαρμόζεται κατά το δοκούν. Μας δεσμεύει όλους. Εκφράζω την βαθιά ανησυχία μου, γιατί η ΝΔ μεταλλάσσεται από κόμμα της λαϊκής δεξιάς, σε κόμμα του σκλ​ηρού πυρήνα της βαθιάς δεξιάς», τόνισε ο βουλευτής Δράμας, τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια για το μεταναστευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Και πρόσθεσε:

-     Το άρθρο 40 με το οποίο περιστέλλετε την δράση διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων όσον αφορά την διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα, αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι και η  επίτροπος του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς με ανακοίνωσή της, ζητά να αποσυρθεί το άρθρο.

-      Οριζοντίως μειώνετε όλες οι προθεσμίες για να μην ασκήσουν τα δικαιώματα τους.

-     Επιβάλλετε το ποσό των 100 ευρώ ως παράβολο για άσκηση δικαιωμάτων.

    «Με αυτά που κάνετε προσπαθείτε να χαϊδέψετε τα συντηρητικά, ξενοφοβικά αντανακλαστικά ενός κομματιού της ελληνικής κοινωνίας και έρχεστε σε αντίθεση με διεθνώς κατοχυρωμένα δικαιώματα αλλά και την ναυτική παράδοση του ελληνικού λαού, να σώσει ζωές στη θάλασσα», υπογράμμισε ο κ. Ξανθόπουλος.

     «Το μεταναστευτικό ήρθε για θα μείνει. Η χώρα οφείλει  να διακηρύξει και να αποδείξει ότι αποτελεί κράτος δικαίου. Με όσα κάνετε η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί εκτός του πυρήνα των ευρωπαϊκών κρατών δικαίου», κατέληξε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)