to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:55 | 12.11.2020

Πολιτική

Η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή: Διχαστική ομιλία Μητσοτάκη, «σχέδιο σωτηρίας» ζητά ο Αλ. Τσίπρας

Με μια «διχαστική και ασυνάρτητη» πρωτολογία του πρωθυπουργού, όπως τη χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας, ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για τη διαχείριση της πανδημίας, την ώρα που το, ανεπαρκώς προετοιμασμένο, σύστημα Υγείας δοκιμάζεται σκληρά από την έξαρση της επιδημίας - Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στη δική του πρωτολογία τόνισε πως «στη χώρα υπάρχουν 11 εκατ. ατομικές ευθύνες, εκτός από έναν - τον Κυρ. Μητσοτάκη - που φαίνεται πως δεν έχει καμιά ευθύνη»


Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Βουλής στο πλαίσιο της οποίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να ενημερώσει το σώμα για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε, κατά την πρωτολογία του στη Βουλή, να επιτεθεί ξανά «στους νέους που διασκέδαζαν», επέδειξε ελάχιστη διάθεση αυτοκριτικής και διάλεξε να επιτεθεί ξανά στον ΣΥΡΙΖΑ. Έδειξε, δε, ελάχιστη διάθεση αυτοκριτικής, επιλέγοντας να πει μόνο πως  «ίσως» θα έπρεπε να έχει επιβληθεί νωρίτερα η καθολική χρήση μάσκας και να έχουν παρθεί λίγο νωρίτερα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα δε, ομολόγησε κυνικά ότι περίμενε την εκτόξευση κρουσμάτων από τον τουρισμό. Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση από το Αλ. Τσίπρα, που τόνισε πως χρειάζεται όλα τα κόμματα να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο σωτηρίας της χώρας και των πολιτών της. 

Τη συζήτηση, που διεξάγεται βάσει του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής,άνοιξε ο πρωθυπουργός, και  ακολουθούν οι τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, και μετά οι δευτερολογίες. Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας εισηγήθηκε και το Σώμα ενέκρινε τριπλασιασμό του χρόνου των ομιλιών που προβλέπει το άρθρο 142Α του Κανονισμού.

Αλ. Τσίπρας: «Φαίνεται πως μόνο ένας δεν έχει "ατομική ευθύνη" στη χώρα, ο κ. Μητσοτάκης»

Έντονη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή, κατηγορώντας τον για διχαστική ομιλία. Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός είχε μια ευκαιρία να δείξει ότι συναισθάνεται την κρισιμότητα των στιγμών και ότι οφείλει να έχει το θάρρος να απευθυνθεί με λόγο ενωτικό στα κόμματα και να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.

(διαβάστε αναλυτικά)

Κατά μέτωπο επίθεση από τον Αλέξη Τσίπρα

Όπως σημειώνει η Αυγή, οι άξονες του κυβερνητικού αφηγήματος διαφάνηκαν από τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια, που εμφανίστηκε έπειτα από οκτώ μήνες πανδημίας: αυτοθαυμασμός, ούτε λέξη για τις αδράνειες και τα λάθη, ψέματα, δημιουργική λογιστική, επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το αφήγημα πρόκειται σήμερα να αποδομήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος θα αναδείξει τις "εγκληματικές", όπως τις χαρακτηρίζει, ευθύνες και την αδράνεια της κυβέρνησης.

Όπως επισημαίνουν στην Κουμουνδούρου, η κυβέρνηση έχει χάσει πλέον κάθε έλεγχο, με τα δημόσια νοσοκομεία και τις ΜΕΘ να ασφυκτιούν καθημερινά. Αντί ανάληψης ευθυνών, η κυβέρνηση επαναφέρει την "ατομική ευθύνη" και κουνάει το δάχτυλο στους πολίτες... μετρώντας SMS.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως η παρέμβαση Τσίπρα, με την πρόταση για υπουργείο Υγείας κοινής αποδοχής, με ταυτόχρονο πάγωμα του Πτωχευτικού και του νομοσχεδίου Βρούτση, εξάμηνο σχέδιο διαχείρισης της πανδημίας και συμφωνία για ενίσχυση του ΕΣΥ, προκάλεσε "μπλακάουτ" στο Μέγαρο Μαξίμου. Αφενός διότι υπήρξε μια ηγεμονική κίνηση, που έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει πάνω από το κομματικό όφελος την προστασία όλης της κοινωνίας. Μια στάση ευθύνης, εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή που τήρησε η Ν.Δ. ως αξιωματική αντιπολίτευση. Αφετέρου διότι ανάγκασε τον Κ. Μητσοτάκη να βγάλει από τη... ναφθαλίνη τον υπουργό Υγείας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη φέρει τον πρωθυπουργό προ των ευθυνών του, καλώντας τον να πάρει ξεκάθαρη θέση ο ίδιος. Ενώ έχει καταστήσει σαφές, από τη συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του Star, ότι εάν επιλέξει να απορρίψει την πρόταση του Αλ. Τσίπρα, θα θεωρηθεί αποκλειστικά υπεύθυνος για ό,τι ακολουθήσει στην εξέλιξη της πανδημίας και την κοινωνική συνοχή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)