to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

18:51 | 17.09.2017

Πολιτική

Ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε στη ΔΕΘ «ως ατζέντης συμφερόντων» και δεσμεύθηκε για νέο μνημόνιο

Κράμα ακροδεξιάς ρητορικής και νεοφιλελευθερισμού η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης - Στη δε συνέντευξη Τύπου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού επανέλαβε τις προθέσεις του για νεοφιλελεύθερο λαίλαπα, με τη λανθάνουσα γλώσσα να τον κάνει να πει ότι δίνει βάρος στην επικοινωνία και όχι στην ουσία, παρείχε πλήρη κάλυψη στον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδ. Γεωργιάδη, προσπαθώντας να πείσει ότι δεν υπάρχουν ακροδεξιές απόψεις στο κόμμα του.


«Η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ακόμη ένα δώρο στην κυβέρνηση. Μέσα στο άγχος του να πείσει την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα να συνεχίζει να ελπίζει σε αυτόν, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε περισσότερο ως ατζέντης συμφερόντων και λιγότερο ως πολιτικός αρχηγός», τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημ. Τζανακόπουλος.

Όπως προσθέτει ο Δημ. Τζανακόπουλος, ο Κυρ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ «υπερασπίστηκε τις κοινωνικές ανισότητες, υποσχέθηκε διαγραφή χρεών των φοροφυγάδων αλλά και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. 

Μέχρι και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έταξε στους ιδιώτες!  Η δέσμευσή του όμως για νέο Μνημόνιο είναι η στιγμή που κάθε όριο ξεπεράστηκε». 

Και καταλήγει ο Δημ. Τζανακόπουλος:

«Το κράμα ακροδεξιάς ρητορικής και νεοφιλελευθερισμού που εξέπεμψε ο κ. Μητσοτάκης, δεν αξίζει ούτε στη χώρα, ούτε στους πολίτες». 


Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνέντευξη Τύπου του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ:

Ο κ. Μητσοτάκης παραμένει σταθερά αδιόρθωτος: Αφού επί δύο χρόνια ζητούσε επίμονα εκλογές (!), που φυσικά δεν του "βγήκαν", σήμερα πιστεύει ότι η ελληνική κοινωνία θα στηρίξει τις ακραία νεοφιλελεύθερες θέσεις του που απευθύνονται στην κρατικοδίαιτη ολιγαρχία. Δηλαδή την ελίτ που έφερε τη χώρα στη χρεοκοπία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για νέο, τέταρτο, μνημόνιο, διέπρεψε, για μια ακόμα φορά, στο ρόλο του ως πλασιέ επιχειρηματικών συμφερόντων, επέδειξε τη μέγιστη δυνατή προθυμία του στις πιο ακραίες απαιτήσεις των δανειστών, ενώ απέτυχε να πάρει αποστάσεις από την ακροδεξιά καλύπτοντας και πάλι τον αντιπρόεδρό του κ. Γεωργιάδη.

Και βέβαια, ο πρόεδρος της ΝΔ, δεν έδωσε καμία απάντηση για τα σημερινά δημοσιεύματα (Documento, rpntv.gr) αφού πρώτα δεν άφησε κανένα περιθώριο για ερώτηση, σχετικά με το επίμαχο ζήτημα της αποπληρωμής των δανείων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ της ΝΔ.

Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τον ακραία νεοφιλελεύθερο και ξεδιάντροπα λαϊκιστή κ. Μητσοτάκη.


Διαβάστε επίσης:


«Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να πείσει μόνο ως ατζέντης επιχειρηματιών»

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει να πει τίποτα το καινούριο. Η "σκουριασμένη" πολιτική του πρόταση είναι γνωστή και δοκιμασμένη με οδυνηρές συνέπειες για τη χώρα και τους πολίτες της», αναφέρει το Γρ. Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ.

Όπως προσθέτει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, «το μοναδικό σχέδιο του προέδρου της ΝΔ παραμένει ακριβώς το ίδιο: συνέχιση της καταστροφικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που χρεοκόπησε τη χώρα και την οικονομία. 

Στο σχέδιο Μητσοτάκη, η αξιολόγηση και η ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα ισοδυναμούν με απολύσεις και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών. Στη νέα του γλώσσα οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ονομάστηκαν «απελευθέρωση»! Δεν κρύβει ότι θέλει να παραχωρήσει τα σχολεία και τα νοσοκομεία σε ιδιώτες.  Για τον κ. Μητσοτάκη, η προώθηση των επενδύσεων ισοδυναμεί με το πλιάτσικο και τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων,  η μείωση των φόρων σημαίνει νέες επιβαρύνσεις για τα μέσαια και ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. 

Το πιο αστείο, αλλά συνάμα επικίνδυνο στοιχείο της ομιλίας του είναι ότι  με τη «σοβαρότητα» και την «αξιοπιστία» που τον διακρίνει θα πείσει για μείωση των πλεονασμάτων, υποσχόμενος νέες «μεταρρυθμίσεις»-αντάλλαγμα προς τους δανειστές -που δεν τις κατανομάζει- για μετά το 2018! 

Επι της ουσίας ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε από το βήμα της ΔΕΘ για νέο μνημόνιο- ευτυχώς θα παραμείνει μόνιμα στην αντιπολίτευση!

Το σίγουρο είναι ότι η χώρα αξίζει καλύτερα από τον αμετανόητο νεοφιλελεύθερο και επικίνδυνα λαϊκιστή κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να πείσει μόνο ως ατζέντης επιχειρηματιών και όχι ως πολιτικός αρχηγός, πόσο μάλλον ως υποψήφιος πρωθυπουργός.»


«Όταν η ΝΔ κατήγγειλε τον εαυτό της»

Το υπουργείο Εργασίας σχολιάζει:

Οι τοποθετήσεις του προέδρου της ΝΔ από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελούν πρόκληση για τους εργαζόμενους και τους νέους τη χώρας.

Για άλλη μία φορά η ΝΔ επιλέγει να καταγγείλει τα μέτρα που η ίδια εφάρμοσε και τις πολιτικές που υλοποίησε, μειώνοντας τους μισθούς και διαλύοντας τις εργασιακές σχέσεις.

Με νομοθετική πράξη του 2012, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μείωσαν τον κατώτατο μισθό κατά 22% και για τους νέους έως 25 ετών κατά 32%, μειώνοντας παράλληλα και το επίδομα ανεργίας.

Υλοποίησαν έτσι, μέσα σε ένα βράδυ, τη μείωση των αμοιβών της πλήρους εργασίας κάτω από τις αμοιβές της μερικής απασχόλησης, και την υπερασπίστηκαν ως απαραίτητο βήμα για την έξοδο από την κρίση.

Υλοποίησαν και υπερασπίστηκαν την κατάργηση στην πράξη του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που οδήγησε τους μισθούς σε ραγδαία πτώση.

Πρόκληση αποτελεί, επίσης, να υπόσχεται μείωση της ανεργίας το κόμμα που, επί των ημερών του, έφτασε στο ρεκόρ του 27,9% και παρέδωσε ανεργία υψηλότερη από αυτή που παρέλαβε.

Η ΝΔ έχει ταυτιστεί με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με την λεηλασία μισθών και δικαιωμάτων και με την εκτίναξη της ανεργίας.

Είναι δικαίωμα της ΝΔ να καταγγέλλει τον εαυτό της και τις πολιτικές της επιλογές, το να τις αποδίδει όμως στη σημερινή κυβέρνηση συνιστά πολιτική απάτη.

Για άλλη μία φορά η ΝΔ υπόσχεται ανάπτυξη για τους λίγους χωρίς καμία προστασία της εργασίας.

Υπόσχεται επιστροφή στον δρόμο που μας έφερε στη χρεοκοπία.

Αυτό το δρόμο θα τον περπατήσει μόνη της.


Τελικά είναι φαίνεται επιλογή του κ. Μητσοτάκη να είναι αδιάβαστος

Η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή στις δηλώσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ:

Τελικά είναι φαίνεται επιλογή του κ. Μητσοτάκη να είναι αδιάβαστος. Αλλιώς δεν εξηγείται πώς τόσο συχνά εμφανίζεται να μην έχει διαβάσει ούτε τις επίσημες ανακοινώσεις.

 1. Αν διάβαζε εφημερίδες τουλάχιστον, δε θα έλεγε ότι το ναυάγιο έγινε στις 9 του μηνός. Γιατί το ναυάγιο έγινε στις 10 του μηνός και μάλιστα νύχτα. Όλοι έγραψαν και διάβασαν ότι έγινε στις 10 Σεπτεμβρίου, πλην ίσως του αρχηγού της ΝΔ.

 2. Το Συντονιστικό όργανο συστάθηκε αμέσως, την ίδια μέρα και λειτούργησε από την πρώτη στιγμή, όπως προβλέπει το ΠΔ 11/2002. Η πρώτη δουλειά δεν είναι να το ανακοινώσουμε, αλλά να το βάλουμε να λειτουργήσει. Επειδή δεν κοκορευόμαστε για τις αυτονόητες ενέργειές μας, δεν ανακοινώσαμε τη συγκρότησή του. Άλλωστε η ρύπανση ήταν αρχικά περιορισμένη. Η αλλαγή της θερμοκρασίας και του καιρού τη διέσπειρε. Και όσο απλωνόταν η κηλίδα, τόσο διευρυνόταν και η σύνθεση του Συντονιστικού Οργάνου, στο οποίο πλέον, σήμερα, εκπροσωπούνται και οι Δήμοι και η Περιφέρεια.

 3. Όταν η ρύπανση απλώθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών, στο Σαρωνικό επιχειρούσαν πάνω από 20 σκάφη, κυρίως απορρύπανσης. Και όταν ζητήθηκε το σκάφος της EMSA, διαπιστώθηκε ότι ήταν σε άλλη αποστολή. Όταν τελείωσε εκείνη την επιχείρηση, το πλοίο άρχισε αμέσως να επιχειρεί στον Σαρωνικό Κόλπο,  «αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε έτερη επιχείρηση στην οποία ήταν δεσμευμένο». Ο κ. Μητσοτάκης δεν διάβασε την σχετική ανακοίνωση.

 4. Οι Δήμαρχοι ειδοποιούνταν αμέσως ,ακόμα και με προσωπικό μου τηλεφώνημα, με βάση την κίνηση της πετρελαιοκηλίδας. Γι αυτό και πολλοί ήταν έτοιμοι να φράξουν τις παραλίες τους. Μάλιστα στις 13 Σεπτεμβρίου εκλήθησαν στο Υπουργείο και για συνολική ενημέρωση και έδωσαν συγχαρητήρια για την κινητοποίηση του Λιμενικού. Ούτε αυτή την ανακοίνωση διάβασε ο κ. Μητσοτάκης.

 5. Για τις αποζημιώσεις των επαγγελματιών που θίγονται ήδη, και για τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης θα αναζητήσει ευρωπαϊκούς πόρους, ήδη το Υπουργείο έχει εξηγήσει αναλυτικά με ποιον τρόπο θα γίνουν οι αποζημιώσεις, στην περίπτωση που δεν αρκεί η κάλυψη από την ασφαλιστική εταιρία. Υπάρχει το IOPC Fund που έχει ακριβώς αυτή την αποστολή και για το οποίο ενημερώθηκαν και οι Δήμαρχοι και το κοινό. Ούτε αυτή την ανακοίνωση διάβασε ο κ. Μητσοτάκης.

 6. Θα μπορούσε πάντως ο κ. Μητσοτάκης να ενημερωθεί από τους βουλευτές του. Όμως κανένας βουλευτής της ΝΔ δεν ήρθε στις ειδικές ενημερώσεις που έκανε για τους βουλευτές το Υπουργείο, σεβόμενο κάθε δημοκρατική αξία. Και κανένας βουλευτής, του κόμματος ούτε ο αρμόδιος τομεάρχης ούτε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δεν ήρθε σε επαφή με το Υπουργείο, όπως έκαναν άλλοι αρχηγοί, άλλων κομμάτων. Σύσσωμη η ΝΔ οχυρώθηκε στη λογική της μαύρης προπαγάνδας, αγνοώντας την ποιοτική δουλειά που κάνουμε, στην προσπάθεια να περιορίσουμε τις επιπτώσεις αυτού του ατυχήματος.

 7. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε σήμερα «σε όλη της την έκταση περιβαλλοντική απλοποίηση». Θα έριχνε χημικά δηλαδή στο Σαρωνικό, όταν εμείς παίρνουμε το πολιτικό κόστος της καθυστέρησης, επειδή χρησιμοποιούμε μηχανικά μέσα, για να προστατεύσουμε το περιβάλλον; Ο κ. Μητσοτάκης ξιφουλκεί για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όταν σήμερα στη ΔΕΘ, δήλωσε ότι «καμία σοβαρή χώρα δεν πρόκειται να άφηνε ανεκμετάλλευτο τον ορυκτό της πλούτο, στο όνομα μιας δήθεν θεωρητικής προστασίας τους περιβάλλοντος». Ε, λοιπόν εμείς στο ΥΝΑΝΠ, προστατεύουμε στην πράξη το περιβάλλον, αδιαφορώντας και για το πολιτικό κόστος, αλλά και για τις απόψεις του κ. Μητσοτάκη, τουλάχιστον έως ότου αρχίσει να ενημερώνεται . 


«Οι πληρωμές του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης από το 2015 έως και σήμερα είναι οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας»

«Οι πληρωμές του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης από το 2015 έως και σήμερα είναι οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας» απαντάει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξής και Τροφίμων στη σημερινή σχετική αναφορά του προέδρου της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.

Ειδικότερα με ανακοίνωσή του, το υπουργείο ενημερώνει πως το 2015 οι πληρωμές του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης έφτασαν τα 780 εκατ. ευρώ και το 2016 τα 657 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη αντίστοιχα. Επισημαίνει πως η απορρόφηση της κοινοτικής συνδρομής στο νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης με τις μέχρι σήμερα πληρωμές, έχει ξεπεράσει το 21% μαζί με τους πόρους της προκαταβολής που έχουν εισρεύσει στη χώρα, παρά την καθυστέρηση έγκρισής του κατά ένα χρόνο σε σχέση με τα προγράμματα των λοιπών κρατών-μελών, λόγω των προβλημάτων που είχε το υποβληθέν από την προηγούμενη κυβέρνηση σχέδιο.

Συνολικά, αναφέρει πως η δημόσια δαπάνη των μέτρων του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 που έχουν προκηρυχθεί ανέρχεται σε 1.765 εκατ. ευρώ και υπογραμμίζει πως οι προσκλήσεις νέων μέτρων 1.765 εκατ. ευρώ και οι ανειλημμένες υποχρεώσεις 1.246 εκατ. ευρώ, για την ίδια χρονική περίοδο, ανέρχονται σε 3.011 εκατ. ευρώ, «δηλαδή πάνω από το 55% της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος σε μόλις 18 μήνες από την έγκρισή του».

Επίσης, σημειώνει πως «επί του αρχικά υποβληθέντος σχεδίου, από την προηγούμενη κυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2014, οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διατύπωσαν 450 περίπου παρατηρήσεις για τις οποίες η διαβούλευση και οριστικοποίηση του νέου σχεδίου προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης διήρκησε έως τον Δεκέμβριο του 2015, ήτοι ενάμιση έτος μετά την αρχική του υποβολή, οπότε και το πρόγραμμα εγκρίθηκε επίσημα από την ΕΕ».

Καταλακτικά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει πως τόσο το πλήθος των παρατηρήσεων όσο και οι μακροχρόνιες, εντατικές και επίπονες διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδεικνύουν ακριβώς ότι το ΠΑΑ όπως σήμερα ισχύει, έχει υποστεί σημαντικότατες αλλαγές, βελτιώσεις και τροποποιήσεις σε σχέση με το αρχικά υποβληθέν τον Ιούλιο του 2014, ενώ επιπρόσθετα έχει εγκριθεί από την Ε.Ε. και η 1η τροποποίηση του ΠΑΑ τον Ιούνιο 2017.«Το βήμα της ΔΕΘ δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το Δημόσιο»

«Ο πρόεδρος της ΝΔ, φανερά αμήχανος μπροστά στην εμπιστοσύνη πολιτών και επενδυτών απέναντι στην κυβέρνηση, έφτασε στο σημείο του σφετερισμού των μεγάλων αλλαγών της κυβέρνησης στη δημόσια διοίκηση, την υλοποίηση των οποίων φαίνεται μάλιστα ότι παρακολουθεί με προσοχή και ενδιαφέρον» τονίζει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, απαντώντας στις σχετικές αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την ομιλία του από το βήμα της ΔΕΘ.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης καταλογίζει πως «ελλείψει σοβαρού αφηγήματος, ο πρόεδρος της ΝΔ από το βήμα της 82ης ΔΕΘ προχώρησε σε μια απροκάλυπτη συρραφή τμημάτων από το ολοκληρωμένο, τριετές πρόγραμμα αναβάθμισης της δημόσιας διοίκησης, το οποίο η κυβέρνηση ήδη υλοποιεί, αναφερόμενος μεταξύ άλλων, στην ψηφιακή υπογραφή, την ψηφιακή επανάσταση του κράτους, τη στοχοθεσία, την εξοικονόμηση δαπανών μέσω της απλούστευσης διαδικασιών για την μείωση της γραφειοκρατίας και τόσα άλλα» και επισημαίνει:

«Δεν σταμάτησε όμως μόνο στη "λογοκλοπή". Με κυνικό τρόπο, ο πρόεδρος της ΝΔ ανερυθρίαστα δήλωσε ότι "έχει στο νου" τον δημόσιο υπάλληλο. Ο ίδιος, ωστόσο, φρόντισε να αποκρύψει επιμελώς από το ακροατήριό του ότι οι οριζόντιες περικοπές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, οι κομματικοί διορισμοί των προϊσταμένων, η απαξίωση του έργου των λειτουργών της δημόσιας διοίκησης έγιναν απο τις κυβερνήσεις της ΝΔ, έγιναν επί της υπουργίας του, έγιναν με την προσωπική υπογραφή του».

Στον αντίποδα, προσθέτει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, «ο πρόεδρος της ΝΔ δεν είχε και δεν έχει στο νου του όλους εκείνους τους δημοσίους υπαλλήλους που απέλυσε ακαριαία, όλους όσους έθεσε σε διαθεσιμότητα και "κινητικότητα", όλους όσους καρατόμησε, όλους όσους αδίκησε, τοποθετώντας τους "κολλητούς" σε θέσεις ευθύνης» και τονίζει πως «δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει, δεν ψέλλισε μια συγγνώμη, για όσους βιώσαν τραυματικά τις υπουργικές επιλογές του».

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του πως το βήμα της ΔΕΘ δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το Δημόσιο και συμπληρώνει πως το «παρελθόν του σημερινού προέδρου της ΝΔ στη δημόσια διοίκηση είναι ανεξίτηλο και νωπό, όσο και αν επιχειρεί να το αποσιωπήσει».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, αναφέρει πως «για τον λόγο αυτό, στην αποψινή του ομιλία απέφυγε επιμελώς να εξηγήσει στο ακροατήριο του την ακριβή θέση του για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, πόσες απολύσεις εννοεί, λέγοντας "θέλουμε ένα κράτος λιτό", τι μέγεθος θα έχει "ένα κράτος που θα κάνει μόνο όσα χρειάζεται", γιατί πιστεύει ότι "δημόσιο και κρατικό δεν ταυτίζονται"».

Στον αντίποδα, συμπληρώνει, «ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ομολόγησε απόψε ότι μέχρι και η διαδικασία μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων θα εκχωρηθεί στον ιδιωτικό τομέα και σημειώνει πως «ο "εξορθολογισμός" που οραματίζεται η ΝΔ είναι αυτός: δομές, άνθρωποι και λειτουργίες στο βωμό του κέρδους και των ιδιωτών».

Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης καταλήγει στην ανακοίνωσή του αναφέροντας πως «μετά από αυτό, το πιο ακραίο κρεσέντο νεοφιλελεύθερης εκδοχής της ΝΔ,η παραμονή του κόμματος στην αντιπολίτευση θα είναι πολυετής».


«Στόχος του Μητσοτάκη να απαξιωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης»

Από την πλευρά του το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων  με αφορμή τις χθεσινές αναφορές στην ομιλία του Προέδρου της Ν.Δ Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για την Παιδεία, αναφέρει:

Αφού ο κ. Μητσοτάκης ως άλλος Λουδοβίκος  επανέλαβε τον αφορισμό περί της ματαιότητας των κοινωνικών αγώνων για ισότητα και ελευθερία, επιχείρησε να παρουσιάσει το μη σχέδιό του για την Παιδεία με μπαλωθιές.

Παρότι είχε υποσχεθεί να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο για το Λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, δεν είπε λέξη και προτίμησε τον εύκολο δρόμο των αφορισμών και των αποσπασματικών εξαγγελιών. Η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την αναβάθμιση του Λυκείου και η σιωπή του κ.Μητσοτάκη δείχνει είτε ότι αγνοεί το αίτημα για αναβάθμιση του Λυκείου είτε ότι δεν έχει να πει κάτι ουσιαστικό.  Και στις δύο περιπτώσεις, όπως έγινε σαφές και με τις δηλώσεις του τις τελευταίες μέρες,  φαίνεται να έχει μία ανησυχητική άγνοια για τα προβλήματα της Παιδείας.

Αλλά και όσα αποσπασματικά ανέφερε δείχνουν το στίγμα των προθέσεών του: όλα υπόκεινται στους νόμους της αγοράς και οι «πελάτες» θα πρέπει να το γνωρίζουν. Τι στόχο έχει άραγε η αναφορά περί αξιολόγησης παντού, όταν γνωρίζει  ότι μόλις τα τελευταία δύο χρόνια ανακόπηκε η περιστολή των δαπανών για την Παιδεία μετά από την λαίλαπα των περικοπών ύψους 30% από τις κυβερνήσεις  στις  οποίες ο ίδιος συμμετείχε και είχαμε μετά από 7 χρόνια αύξηση 5% των δαπανών για την Παιδεία ; Δηλαδή πώς είναι δυνατόν να γίνουν αξιολογήσεις όταν η ίδια η πολιτεία δεν ήταν καθόλου συνεπής στις υποχρεώσεις της;

Ανέφερε ότι οι σχολικές μονάδες θα έχουν ελευθερία στην επιλογή διδακτικού προσωπικού και στην κατάρτιση προγραμμάτων σπουδών. Απίστευτο αλλά αληθινό: Προαναγγέλει, με άλλα λόγια, το τέλος της εποπτείας της Πολιτείας για τους εκπαιδευτικούς θεσμούς δηλώνοντας για μία ακόμη φορά την έμπρακτη απόκλιση του από τα Ευρωπαϊκά κεκτημένα.

Προχθές καλούσε τους καθηγητές Πανεπιστημίου να γίνουν επιχειρηματίες. Χθες ανακοίνωνε ότι τα σχολεία θα γίνουν επιχειρηματικές μονάδες. Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί υπήρξε τόση μεγάλη αντίδραση από την Ν.Δ. σε κάθε νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, μιας και η φιλοσοφία των νομοσχεδίων ήταν να σταματήσει η απορρύθμιση και να καθιερωθούν ακαδημαϊκοί κανόνες.  

Είναι εμφανής ο στόχος του κ. Μητσοτάκη έστω κι αν δεν τον περιγράφει στη δήθεν «συμφωνία αλήθειας»: Να απαξιωθεί πλήρως ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης και να αρχίσει η ιδιωτικοποιησή της. 

Δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη η ελληνική κοινωνία θα συνεχίσει να απαιτεί ακόμη καλύτερη δημόσια εκπαίδευση και η κυβέρνηση, όπως άλλωστε έδειξε και η άψογη αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, να βελτιώνει κάθε μέρα την δημόσια εκπαίδευση. Ας μην έχει αυταπάτες.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)