to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:21 | 03.04.2013

Διεθνή

Ο κυπριακός Τύπος σήμερα

Η δανειακή σύμβαση της Κύπρου, η τελετή ορκωμοσίας στο Προεδρικό των νέων Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και η μεγάλη συμμετοχή στην Cyprus Aid, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κύπρου σήμερα.


Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "11 βελτιώσεις στο μνημόνιο Χριστόφια" γράφει ότι οριστικοποιήθηκε χθες η συμφωνία για τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου και ότι η Κυβέρνηση σημειώνει τις βελτιωτικές αλλαγές που πέτυχε σε σχέση με την προσυμφωνία που κληρονόμησε από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Γράφει, επίσης, ότι ανέλαβε επίσημα από χθες η τριμελής Ερευνητική Επιτροπή που θα εξετάσει τα αίτια που οδήγησαν την οικονομία στη σημερινή της κατάσταση με τα μέλη της να δίνουν τη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Επίσης, γράφει ότι ο Συνεργατισμός απέστειλε λίστα στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής με τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που απέσυραν καταθέσεις τους τελευταίους μήνες.  

"Η Σημερινή", στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο "Κλείδωσε μνημόνιο, παραιτήθηκε ο Σαρρής",γράφει ότι με την παραίτηση του μέχρι χθες Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή συνοδεύτηκε η οριστικοποίηση του μνημονίου για την Κύπρο, έπειτα από τη μακρά και επίμονη διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης με την Τρόικα. Γράφει επίσης ότι ερωτηματικά σε σχέση  με την πηγή της διαρροής του καταλόγου με τα ονόματα των πολιτικών οι οποίοι έτυχαν διαγραφής των χρεών τους διατύπωσαν μιλώντας στην εφημερίδα, έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες, οι οποίοι άφησαν, σύμφωνα με τη Σημερινή, να εννοηθεί ότι η διαρροή είχε στόχο τον αποπροσανατολισμό από άλλα περισσότερο "καυτά" θέματα.Επίσης, γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης παρέλαβε το βράδυ της Δευτέρας από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη το πόρισμα της Alvarez & Marsal.

"Ο Φιλελεύθερος", υπό τον κύριο τίτλο "Μνημόνιο μέχρι το 2045" γράφει ότι μετά από μια επίπονη διαδικασία που κράτησε πολλούς μήνες, η Κύπρος κλείδωσε χθες το τελικό κείμενο της μνημονιακής σύμβασης, προσβλέποντας ότι σύντομα θα τύχει οικονομικής βοήθειας από τον Μηχανισμό Στήριξης. Αλλού γράφει ότι σε αργό θάνατο οδηγούν τις επιχειρήσεις τα περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές, ενώ ακόμα και τομείς της αγοράς που αφορούν ανάγκες της καθημερινότητας των καταναλωτών αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων, λόγω έλλειψης ρευστότητας. Γράφει επίσης ότι επιστολή με το δικηγόρο τους απέστειλαν στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη μεγαλοκαταθέτες της Λαϊκής, προειδοποιώντας τον ότι σε περίπτωση που απολέσουν έστω και ένα σεντ από τις καταθέσεις που διατηρούσαν στην τράπεζα μέχρι 25 Μαρτίου 2013 θα καταχωρήσουν ιδιωτική ποινική δίωξη εναντίον του "για αριθμό αξιόποινων πράξεων και παραλείψεων".

Η "Χαραυγή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Κρυφές ρήτρες για φυσικό αέριο" γράφει ότι κρυφές ρήτρες που παραπέμπουν ουσιαστικά στα σχέδια των ξένων για αγωγό φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, καθώς και εκποίηση των ημικρατικών οργανισμών με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, εισαγωγή συνεισφοράς 1,5% για την υγεία και πρόσθετες περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων προνοεί μεταξύ άλλων η συμφωνία Κυβέρνησης Αναστασιάδη με την Τρόικα. Αλλού γράφει ότι αντισυνταγματική κρίθηκε τελικά από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου η νομοθεσία με την οποία η πλειοψηφία της Βουλής επέμεινε να μεταφέρει αποκλειστικές αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας για τη διαχείριση του εθνικού πλούτου, σε τεχνοκράτες. Γράφει επίσης ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού έκανε έκκληση στην Κυβέρνηση για από κοινού προβληματισμό για το καλό του λαού ενώπιον των εκβιαστικών διλημμάτων που θα θέτει η Τρόικα σε κάθε επόμενο βήμα.

Η αγγλόγλωσση "Cyprus Mail", υπό τον κύριο τίτλο "Ολοκληρώθηκε η δανειακή σύμβαση, η βοήθεια θα αρχίσει να δίδεται το Μάιο", γράφει ότι η Κυβέρνηση κατέληξε χθες στη συμφωνία με την Τρόικα για ένα πρόγραμμα διάσωσης 10 δις με καλύτερους όρους από ότι το προηγούμενο προσχέδιο του μνημονίου, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης. Γράφει επίσης ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής παραιτήθηκε χθες μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Τρόικα και σε σημερινή τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο θα διοριστεί Υπουργός Οικονομικών ο μέχρι τώρα Υπουργός Εργασίας Χάρης Γεωργιάδης, ενώ τη θέση του κ. Γεωργιάδη θα αναλάβει η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εμπορίου Ζέτα Αιμιλιανίδου. Αλλού γράφει ότι πέραν των 20 χιλιάδων ατόμων προσέφεραν τεράστιες ποσότητες φαγητού και ειδών πρώτης ανάγκης στο πλαίσιο της συναυλίας αλληλεγγύης "Cyprus Aid", που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Λευκωσία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)