to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:58 | 11.04.2013

Διεθνή

Ο κυπριακός Τύπος

Η έρευνα για το ποιος διέταξε την ετοιμασία προσχεδίου νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων, οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για τις ΚΑ και η πιθανή πώληση αποθεμάτων χρυσού, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων σήμερα.


Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Οι τεχνοκράτες δούλευαν με το μνημόνιο Χριστόφια", γράφει ότι, όπως αποκαλύπτεται από έρευνα που έκανε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, παρά την κάθετα αρνητική θέση που είχε εκφράσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις συσκέψεις που προηγήθηκαν του πρώτου Eurogroup, ο ανώτερος οικονομικός λειτουργός Γιώργος Παντελή συναντήθηκε το πρωί της 15ης Μαρτίου με τον ανώτερο δικηγόρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Λυκούργο και του ζήτησε να ετοιμάσει προσχέδιο νομοσχεδίου για αποκοπή από καταθέσεις στις τράπεζες. Γράφει, επίσης, ότι με τα μισά αεροπλάνα και το μισό προσωπικό θα συνεχίσουν οι Κυπριακές Αερογραμμές να λειτουργούν. Επίσης, γράφει ότι σε αναβάθμιση-έκπληξη του "outlook" της κυπριακής οικονομίας προχώρησε ο οίκος Standard and Poor`s.

Η "Σημερινή", υπό τον τίτλο "Με εντολή Σαρρή και εν γνώσει του Διοικητή", γράφει ότι από τον τέως Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και εν γνώσει του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη δόθηκε η εντολή σε ανώτερο λειτουργό του Υπουργείου Οικονομικών να δώσει οδηγίες στη Νομική Υπηρεσία για την ετοιμασία του προσχεδίου νομοσχεδίου για το κούρεμα καταθέσεων, πριν από τις εργασίες του Eurogroup της 15ης Μαρτίου. Γράφει, επίσης, ότι στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάη υπολογίζεται να γίνει η εκταμίευση της πρώτης δόσης για την Κύπρο. Επίσης, γράφει ότι στους αιθέρες, αλλά με κομμένα τα φτερά, θα συνεχίσουν να πετούν οι Κυπριακές Αερογραμμές, ενώ θα βρίσκονται στη διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή, με στόχο την εξαγορά τους.

Ο "Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "Χαλάρωση στις τράπεζες", γράφει ότι σημαντική χαλάρωση στους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων στο εσωτερικό μέχρι 300.000 ευρώ, για να μπορέσει να ξεκινήσει η δραστηριότητα στην οικονομία, αποφάσισε η Κυβέρνηση, και ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε χθες το βράδυ τους αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων. Γράφει, επίσης, ότι μετά το καλοκαίρι οι Κυπριακές Αερογραμμές θα βγουν στο σφυρί, θα προηγηθεί ένα βαθύ κούρεμα στο προσωπικό, κάμποσες περικοπές μισθών και ωφελημάτων, και πολλά άλλα. Επίσης, γράφει ότι κούρεμα και στον αριθμό των δήμων στα εδάφη που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να καταστούν βιώσιμοι, έχει θέσει η Τρόικα στις διαβουλεύσεις της με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Άλωση της Κεντρικής Τράπεζας", γράφει ότι πλήρη άλωση της Κεντρικής Τράπεζας με οργανωμένο σχέδιο "φαγώματος", μετά την παύση του Υποδιοικητή, του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, έθεσε σε υλοποίηση η ηγεσία του ΔΗΣΥ και το Προεδρικό. Αναφέρεται, επίσης, σε σκληρή και εκβιαστική πρόταση για τις Κυπριακές Αερογραμμές, με συνολική αποχώρηση 560 υπαλλήλων, με άμεση ισχύ για 300, καμία αποζημίωση, περικοπές επιπλέον 8% για όσους παραμείνουν, και μη κατοχύρωση των Ταμείων Προνοίας. Επίσης, γράφει ότι μετά από σειρά δημοσιευμάτων της εφημερίδας για την υπόθεση του "τριγώνου διαπλοκής", που αφορά την εξασφάλιση άδειας για ηλεκτροπαραγωγή και μεταπώλησή της, το Υπουργικό Συμβούλιο έπαυσε τον Πρόεδρο της ΔΕΦΑ Κώστα Ιωάννου.

Η αγγλόγλωσση "Cyprus Mail", υπό τον τίτλο "Η Κύπρος πιθανόν να πουλήσει πλεονάζοντα χρυσό", γράφει ότι η Κύπρος έχει συμφωνήσει να πωλήσει πλεονάζοντα αποθέματα χρυσού για να εισπράξει περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ, για να βοηθήσει τη χρηματοδότηση της διάσωσης της οικονομίας της, σύμφωνα με αξιολόγηση των αναγκών της χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γράφει, επίσης, ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε χθες να κρατήσει τις Κυπριακές Αερογραμμές εν πτήσει, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του καλοκαιρού, αλλά το προσωπικό θα πρέπει να αποδεχθεί μέτρα αναδιάρθρωσης της εταιρείας. Επίσης, γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, σε μιαν προσπάθεια να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις να επιβιώσουν εν μέσω οικονομικής κρίσης, αποφάσισε το πάγωμα των ενοικίων για τα επόμενα δύο χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)