to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:38 | 13.05.2021

Διεθνή

Ο Κουρτς κινδυνεύει με τρία χρόνια φυλάκιση για την «Υπόθεση Ίμπιζα»

Η θέση του Σεμπάστιαν Κούρτς στην καγκελαρία της Αυστρίας τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση, αφού η Εισαγγελία Οικονομικών και Διαφθοράς στη Βιέννη έχει ξεκινήσει έρευνα κατά του καγκελαρίου και κατά του διευθυντή του γραφείου του, του Μπέρνχαρντ Μπονέλι για την «Υπόθεση Ίμπιζα».


Ο Κούρτς αρνήθηκε τις κατηγορίες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα απαλλαγεί. Πάντως, σε περίπτωση που καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως 3 χρόνια.

Αν και η Αυστρία δεν είναι ξένη στα πολιτικά σκάνδαλα, κανένας καγκελάριος δεν αντιμετώπισε ποινική έρευνα. Στην Αυστρία, μάρτυρες που εμφανίζονται ενώπιον κοινοβουλευτικού δικαστηρίου αντιμετωπίζουν την ίδια νομική απαίτηση να πουν την αλήθεια όπως θα έκαναν στο δικαστήριο.

Ο Κουρτς είπε την Τετάρτη ότι δεν είχε καμία πρόθεση να παραιτηθεί. Ωστόσο, εάν κατηγορηθεί, μια απόφαση που λένε νομικοί αναλυτές είναι πιθανή τις προσεχείς εβδομάδες, θα του ασκηθούν σημαντικές πιέσεις για να παραιτηθεί.

Η Πάμελα Ρέντι-Βάγκνερ, ηγέτιδα των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών ζήτησε την παραίτηση Κουρτς. «Ένας καγκελάριος που κατηγορείται στο δικαστήριο δεν μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντά του και θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες».

Οι ειδήσεις για την έρευνα αποτέλεσαν ένα σοκ στο ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο ειδικά στη Γερμανία, όπου ο κ. Κουρτς θεωρείται από πολλούς ως πολιτικό αστέρι και μοντέλο για συντηρητικούς πολιτικούς σε ολόκληρη την ήπειρο. Μάλιστα την Τρίτη του απονεμήθηκε ειδικό βραβείο για την ελευθερία του Τύπου στην Αυστρία. Την πανηγυρική ομιλία είχε εκφωνήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ποινική έρευνα είναι απλώς το τελευταίο χτύπημα για τον καγκελάριο, του οποίου το κεντροδεξιό κόμμα έχει στραφεί σε μια εκτεταμένη κοινοβουλευτική έρευνα για αυτό που οι Αυστριακοί χαρακτήρισαν «υπόθεση Ίμπιζα». Στον πυρήνα της περίπλοκης έρευνας βρίσκεται ένα ύποπτο σύστημα προστασίας και χρηματοοικονομικών ροών που εμπλέκουν μέλη του εσωτερικού κύκλου του Κουρτς, τον πρώην συνεργάτη του συνασπισμού - το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας - και τους αυστριακούς χειριστές καζίνο.

Η ποινική έρευνα εναντίον του κ. Κουρτς, που περιγράφεται λεπτομερώς σε έγγραφο 58 σελίδων που δημοσιεύθηκε από τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη, περιβάλλει την προσπάθεια της κυβέρνησής του να εγκαταστήσει έναν στενό σύμμαχο για τη διοίκηση της κρατικής εταιρείας χαρτοφυλακίου της χώρας, γνωστή ως ÖBAG. Η κυβέρνηση έχει σταθμεύσει μερίδια κρατικής αξίας συνολικού ύψους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ σε πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας στην ÖBAG.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)