to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο Κουμουτσάκος σκίζει… τα μνημόνια

Στην προκειμένη, ταιριάζει η ατάκα «σιγά μη σκίσεις κανά καλτσόν».


 Διότι πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί η δήλωση στελέχους ενός κόμματος, το οποίο είναι δεδηλωμένος «ιδεολογικός εραστής» των νεοφιλελεύθερων μνημονίων, ότι θα καταργήσει «με ένα νόμο κι ένα άρθρο», όταν (και εάν) έλθει στην κυβέρνηση η ΝΔ, τις μεγάλες και αναγκαίες τομές που προωθούνται στη λειτουργία του υπουργείου Εξωτερικών;  Κι’ όμως, το είπε και αυτό ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του κόμματος, κ.Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος στην απέλπιδα προσπάθειά του να κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, έσπευσε να κριτικάρει τον νέο «Οργανισμό» που προωθείται για το ΥΠΕΞ.
 
Είναι προφανές ότι η λειτουργία του υπουργείου Εξωτερικών σε σύγχρονη και αξιοκρατική βάση, μακριά από πελατειακές και οικογενειοκρατικές λογικές που εγκαινιάζει το νέο «Οργανόγραμμα», ενοχλεί σφόδρα ορισμένους πολιτικούς κύκλους και παράκεντρα του κρατικού μηχανισμού. Και είναι απολύτως αναμενόμενο να εκδηλώνονται αντιδράσεις από όλους όσοι, επί δεκαετίες τώρα, ήθελαν και εξακολουθούν να θέλουν τα μέλη και τα στελέχη του ΥΠΕΞ ως «πελατάκια» της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, και της κάθε κυβέρνησης, να συνωστίζονται στους διαδρόμους των υπουργικών γραφείων, μόνο και μόνο για να αποσπάσουν ανταλλάγματα, θέσεις και απολαβές. Αυτό το απόστημα του «κομματικού κράτους», στην πραγματικότητα κράτους εν κράτη, που  οικοδομήθηκε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ (στέλεχος της οποίας, στο ΥΠΕΞ, ήταν ο κ.Κουμουτσάκος), και του ΠΑΣΟΚ, θα σπάσει στο -νευραλγικής σημασίας για τα συμφέροντα και τη διεθνή εικόνα της χώρας- υπουργείο.
 
Στο σπίτι του κρεμασμένου …  
 
Αναζητώντας, λοιπόν, «επιχειρήματα» για να καταγγείλει τον υπουργό Εξωτερικών, κ.Νίκο Κοτζιά, για «αυταρχική αντίληψη», ο κ.Κουμουτσάκος έσπευσε να ξεσηκώσει πρόσφατο δημοσίευμα (ποιας άλλης εφημερίδας;) της –απολύτως φίλα προσκείμενης στη ΝΔ- εφημερίδας «το Βήμα», το οποίο αναφερόταν στον υπό διαμόρφωση «Οργανισμό». Μα καλά, δεν γνωρίζουν εκεί στην Πειραιώς ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί»; Εχουν περιέλθει, άραγε, σε κατάσταση πλήρους αμνησίας ή νομίζουν ότι ο ελληνικός λαός έχει ξεχάσει το όργιο ευνοιοκρατίας, την στρατιά ημετέρων και «οικογενειακών συμβούλων», οι οποίοι μάλιστα ξεπερνούσαν τους 50 για ένα και μόνο υπουργικό γραφείο (!), τις πλουσιοπάροχες χρηματοδοτήσεις του ΥΠΕΞ προς ΜΚΟ και διεθνείς αναπτυξιακούς Οργανισμούς, για «ανθρωπιστικό» έργο που ουδέποτε έγινε, με αποτέλεσμα τώρα το ΥΠΕΞ να διεκδικεί και να «επαναπατρίζει» δεκάδες εκατομμύρια από αυτά τα «χαμένα» κονδύλια; Εχουν ξεχάσει τα σκάνδαλα με το εμπόριο βιζών, τα οποία η σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΞ, προωθώντας την κάθαρση,  έχει στείλει στη Δικαιοσύνη; ‘Η τα ταξίδια υπουργού Εξωτερικών της ΝΔ (όταν ο κ.Κουμουτσάκος ήταν εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ) στη Νέα Υόρκη, συνοδεία εκατοντάδων (!) ατόμων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν «φίλοι» και «κολλητοί», και σίγουρα παντελώς άσχετοι με τη διπλωματία;
 
Ο κ.Κουμουτσάκος προσποιείται ότι ξέρει τίποτα για τον φόνο. Λογικό. Φαίνεται πως ο ίδιος, όπως το σύνολο της ηγετικής νομενκλατούρας της ΝΔ, έχουν περιέλθει σε κατάσταση απόγνωσης και παροξυσμού, επειδή, επί τρία χρόνια, έχουν μείνει εκτός του κρατικού μηχανισμού, τον οποίο θεωρούν «βιλαέτι» τους. Τώρα, λοιπόν, έρχεται και δηλώνει ότι θα σκίσει τα μνημόνια (για την ακρίβεια τον νέο «Οργανισμό» του ΥΠΕΞ). «Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα τις καταργήσει άμεσα, με έναν νόμο και ένα άρθρο», δηλώνει ο κ.Κουμουτσάκος, ο οποίος κατηγορεί τον κ.Κοτζιά ότι φτιάχνει τον νέο «Οργανισμό» του υπουργείου, προκειμένου «να συγκεντρώσει το σύνολο των εξουσιών στο πρόσωπό του».
 
Κοίτα ποιοι ομιλούν! Αυτοί που δεν είχαν φροντίσει να ρυθμίσουν ούτε καν το ζήτημα της ασφαλιστικής κάλυψης των διπλωματών στο εξωτερικό. Να σημειωθεί ότι αυτό αποτελούσε πάγιο, επί δεκαετίες, αίτημα των διπλωματών, δεδομένου ότι στις περισσότερες χώρες (εκτός της ΕΕ) καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους την ασφάλισή τους. Και, εν πάση περιπτώσει, τον νέο «Οργανισμό» δεν φτιάχνεται για έναν υπουργό, ο οποίος αύριο δεν θα βρίσκεται σε αυτή τη θέση, αλλά για να εκσυγχρονιστεί ένας κρίσιμος τομέας του κρατικού μηχανισμού. Αλλοι ήταν –και εξακολουθούν να είναι- εκείνοι, οι οποίοι θεωρούν το ελληνικό κράτος τσιφλίκι τους, δεξαμενή πελατειακών αλισβερισιών και εξαγοράς συνειδήσεων.
 
Λαθροχειρία
 
Ωστόσο, το δημοσίευμα του «Βήματος», το οποίο κατεβάζει αμάσητο ο κ.Κουμουτσάκος, περιλαμβάνει και μια χοντροκομμένη λαθροχειρία. Προκειμένου η καλή εφημερίδα να πλήξει δήθεν τον κ.Ν.Κοτζιά, στοχοποιεί τον σύμβουλο επικοινωνίας που έχει στο πολιτικό γραφείο του στο ΥΠΕΞ, επειδή έχει τοποθετηθεί σε δυο θέσεις (σύμβουλος επικοινωνίας και γενικός διευθυντής στο Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου - ΔΙΚΕΜΕΠ). Εμμέσως πλην σαφέστατα, δηλαδή, αφήνει να σκεφτεί ο κάθε αναγνώστης ότι τα «παίρνει» από δυο μεριές. Ως εκ τούτου, εύλογα αιωρείται η εντύπωση ότι ο Κοτζιάς «βολεύει» τους ημετέρους του, και, άρα, τέρμα με το «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς.
 
Για κακή τους τύχη, όμως, δεν είναι όλοι ίδιοι. Ούτε έχουν στο γραφείο τους καμιά πενηνταριά «συμβούλους», ούτε απομυζούν τον κρατικό κορβανά, όπως επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος συνεργάτης του κ.Κοτζιά, από το 2016, οπότε ανέλαβε τη θέση του διευθυντή του ΔΙΚΕΜΕΠ, προσφέρει τις υπηρεσίες του δίχως αμοιβή. Εξάλλου, αυτό αποδεικνύεται από την υπεύθυνη δήλωση που έχει καταθέσει στις 5 – 12 – 2016, την οποία οι κάθε λογής Κλουζώ των ΜΜΕ θα έπρεπε να είχαν υπόψιν τους. Αμείβεται, δε, μόνον με το μισθό του συμβούλου του υπουργού. Αντίθετα, γενικοί διευθυντές προηγουμένων κυβερνήσεων, όπως για παράδειγμα επί ΝΔ, ελάμβαναν 2.619 ευρώ μηνιαίως (2009), δηλαδή περί τις 37.000 ετησίως, και επί ΠΑΣΟΚ και κυβερνήσεως Σαμαρά, 2.727 ευρώ το μήνα (περίπου 33.000 ετησίως). Χώρια, που σε μια περίπτωση, γενικός διευθυντής του ελάμβανε διπλό (!) μισθό. Οι συγκρίσεις, δικές σας. Ποιος στήνει fake news; Και ποιος τα αναπαράγει ως φερέφωνο; Ας ελπίζουν να μην ανοίξουν τα κιτάπια, γιατί θα κλάψει ο κάθε πικραμένος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)