to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο κόσμος και ο μικρόκοσμος

Και κάπως έτσι περνάει στα ψιλά το γεγονός ότι οι επόμενες πέντε ημέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το μέλλον της ζωής στη Γη


Εγκλωβισμένοι στα μεγάλα και στα σοβαρά που απασχολούν τον μικρόκοσμό μας χάνουμε συνήθως τα ψιλά και τα μικρά που αφορούν τον κόσμο μας. Έναν κόσμο που κινδυνεύει. Έναν κόσμο που βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή εν αγνοία δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Έναν κόσμο που, ενώ ο ανθρώπινος πληθυσμός πλησιάζει τα 8 δισ., τα υπόλοιπα είδη ζωής αποδεκατίζονται, με το είδος μας να έχει μετατραπεί στο πιο επικίνδυνο όπλο μαζικής εξαφάνισης της υπόλοιπης ζωής στον πλανήτη. Γιατί μας φαίνεται δευτερεύον και άνευ σημασίας το γεγονός ότι το ανθρώπινο είδος έχει καταστρέψει μέχρι σήμερα τα 2/3 των τροπικών δασών, τους μισούς κοραλλιογενείς υφάλους, ενώ με δική μας ευθύνη 1 εκατ. είδη ζωής κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Και κάπως έτσι περνάει στα ψιλά το γεγονός ότι οι επόμενες πέντε ημέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το μέλλον της ζωής στη Γη. Περνάει στα ψιλά η είδηση ότι σύντομα ολοκληρώνονται οι συνομιλίες του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα στην COP15 του Μόντρεαλ, με ορατό τον κίνδυνο να κλείσει η σύνοδος με μια συμφωνία γεμάτη αστερίσκους και παραθυράκια που θα αδυνατεί ουσιαστικά να βάλει φρένο στην καταστροφή του πλανήτη. Περνάει στα ψιλά ότι αν δεν γίνει δεκτή η ελάχιστη πρόταση του να ανακηρυχθεί προστατευόμενο το 30% της έκτασης του πλανήτη μέχρι το 2030, το μέλλον του πλανήτη μόνο βέβαιο δεν θα είναι. Και η αβεβαιότητα μεγαλώνει αν αναλογιστεί κανείς ότι η αναγνώριση και ο σεβασμός του ρόλου των αυτόχθονων λαών, οι οποίοι προστατεύουν το 80% της υπάρχουσας βιοποικιλότητας παγκοσμίως, αφαιρέθηκαν από ορισμένα μέρη του προσχεδίου συμφωνίας της COP15.

Και όλα αυτά που αφορούν το αν ο κόσμος μας θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία δυστυχώς περνούν στα ψιλά του μικρόκοσμου στον οποίο είμαστε καταδικασμένοι να ασφυκτιούμε.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)