to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:24 | 19.10.2017

Διεθνή

Ο Κόρμπιν ταξιδεύει στις Βρυξέλλες για να συζητήσει σχετικά με το Brexit στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο ηγέτης των Εργατικών, της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία, θα ταξιδέψει σήμερα στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, με ευρωπαίους αξιωματούχους προκειμένου να προσπαθήσει και αυτός να συμβάλει να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ανακοίνωσε την Τετάρτη το κόμμα του.


Συνοδευόμενος από τον σκιώδη υπουργό Μπρέξιτ των Εργατικών, τον Κίαρ Στάρμερ, ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα συναντηθεί με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ στη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Μισέλ Μπαρνιέ, καθώς και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Αντόνιο Ταγιάνι.

Οι Εργατικοί ενισχύθηκαν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου στο ΗΒ, στις οποίες οι Συντηρητικοί της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι απώλεσαν την απόλυτη πλειοψηφία τους στη Βουλή των Κοινοτήτων, κι ο Τζέρεμι Κόρμπιν επικρίνει συχνά τελευταία τον τρόπο με τον οποίο οι Τόρις χειρίζονται τις διαπραγματεύσεις για το Μπρέξιτ.

Σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία κατηγορεί την Μέι ότι οδηγεί «επικίνδυνα» τη χώρα προς μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία με τις Βρυξέλλες, κάτι το οποίο «θα απειλήσει θέσεις εργασίας και το επίπεδο ζωής» των Βρετανών.

«Γι' αυτό είναι προς το συμφέρον όλων μας να αυξήσουμε την πίεση προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επίτευξη αληθινής προόδου στις συζητήσεις», προσθέτει ο Κόρμπιν και εκφράζει την επιθυμία του η διαδικασία του Μπρέξιτ «να δώσει προτεραιότητα στην απασχόληση και τη διατήρηση της ελεύθερης πρόσβασης (του ΗΒ) στην ενιαία αγορά».

Οι ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο αναμένεται να κάνουν μια αποτίμηση των πρώτων πέντε γύρων των διαπραγματεύσεων.

Το Λονδίνο πιέζει τους Ευρωπαίους να περάσουν στην επόμενη φάση των συνομιλιών και να ανοίξουν τη συζήτηση για το μέλλον των εμπορικών σχέσεων των δύο πλευρών.

Όμως η ΕΕ αντιτείνει πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί αν δεν διαπιστωθούν «επαρκείς πρόοδοι» στα τρία κεφάλαια στα οποία δίνει προτεραιότητα: τα δικαιώματα των μεταναστών, τις επιπτώσεις του Μπρέξιτ για την Ιρλανδία, τη ρύθμιση των οικονομικών υποχρεώσεων της Βρετανίας ως χώρας-μέλους.

Την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατέστησε σαφές ότι δεν περιμένει να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στη σύνοδο ως προς τη διαδικασία του Μπρέξιτ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)