to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:26 | 08.06.2017

Διεθνή

Ο Κόμεϊ κατηγορεί την κυβέρνηση Τραμπ ότι τον «δυσφήμησε» και «είπε ψέματα»

Ο Κόμεϊ δήλωσε ότι του προκάλεσαν «σύγχυση» οι «συνεχώς μεταβαλλόμενες εξηγήσεις» που έδωσε η κυβέρνηση του Τραμπ για την απόφαση της καθαίρεσής του την 9η Μαΐου.


Ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας, κατηγορώντας την κυβέρνησή του ότι δυσφήμησε τον ίδιο και την ομοσπονδιακή υπηρεσία και είπε «ψέματα», ενώ επανέλαβε πως ο πρόεδρος τον κάλεσε να αφήσει κατά μέρος μια πτυχή της έρευνας για την πιθανή ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, αυτήν που αφορούσε τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Στην κατάμεστη αίθουσα, ο 56χρονος Κόμεϊ αναφέρθηκε λεπτομερώς με επίσημο, σοβαρό τόνο στις πολλαπλές συζητήσεις του με τον ένοικο του Λευκού Οίκου στην κατάθεσή του— η οποία αναμεταδόθηκε απευθείας από όλα τα μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα — ενώπιον των περίπου δεκαπέντε μελών της Επιτροπής Πληροφοριών.

Ο Κόμεϊ απάντησε «όχι» στην ερώτηση αν ο Τραμπ απαίτησε ρητά σε κάποια από τις συνομιλίες τους να σταματήσει η έρευνα για την καταγγελθείσα ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές και τον πιθανό συντονισμό με την εκστρατεία του υποψήφιου, αλλά αναφέρθηκε λεπτομερώς στο πώς του ζήτησε να «εγκαταλείψει» την πτυχή της έρευνας που αφορούσε τον στρατηγό ε.α. Μάικλ Φλιν, τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο πρώην διευθυντής του FBI είπε «το ερμήνευσα ως οδηγία» αναφερόμενος στην επίμαχη φράση που απέδωσε στον πρόεδρο — ο Τραμπ αρνείται πως ζήτησε κάτι τέτοιο από τον Κόμεϊ.

Στην έγγραφη κατάθεσή του, ο πρώην εισαγγελέας ανέφερε πως αποφάσισε ήδη από την πρώτη του συνάντηση με τον Τραμπ, τον Ιανουάριο, να καταγράφει καταλεπτώς και γραπτώς όλες τις συζητήσεις που είχε με τον πρόεδρο, για τις μεθόδους του οποίου δεν έκρυψε την αποστροφή του.

Ακόμη ο Κόμεϊ αποκάλυψε στην ακρόαση ότι ζήτησε από έναν στενό του φίλο, έναν καθηγητή του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια που δεν κατονόμασε, να διαρρεύσει σε δημοσιογράφους τις σημειώσεις του για τις συναντήσεις του με τον Τραμπ, οι οποίες οδήγησαν στον διορισμό ενός ειδικού εισαγγελέα — το υπουργείο Δικαιοσύνης έλαβε την απόφαση αυτή τη 17η Μαΐου.

Λίγη ώρα αργότερα, ο καθηγητής του Κολούμπια Ντάνιελ Ρίτσμαν επιβεβαίωσε ότι αυτός διέρρευσε σε δημοσιογράφους τις σημειώσεις, επιβεβαιώνοντας σχετικές δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Ο ειδικός εισαγγελέας, ο Ρόμπερτ Μούλερ, έχει πλέον στην κατοχή του τις σημειώσεις αυτές, διευκρίνισε ο Κόμεϊ.

Ο Τραμπ είχε υπονοήσει, σε ένα tweet του, ότι έχει στην κατοχή του καταγραφές των συζητήσεων οι οποίες αντικρούουν όσα λέει ο Κόμεϊ.

Ο πρώην διευθυντής του FBI σχολίασε ότι επέλεξε «προσεκτικά» τα λόγια του: «Έχω δει το tweet για τις καταγραφές. Αληθινά ελπίζω ότι υπάρχουν πράγματι καταγραφές».

Ορισμένοι ειδικοί σε νομικά θέματα θεωρούν πως η κατάθεση του Κόμεϊ ενδέχεται να ενισχύσει τα επιχειρήματα για την έναρξη μιας διαδικασίας στο Κογκρέσο για την παραπομπή του Τραμπ και την απομάκρυνσή του από την προεδρία για παρακώλυση της δικαιοσύνης.

«Δεν νομίζω ότι είναι δική μου ευθύνη να κρίνω εάν η συζήτηση που είχα με τον πρόεδρο αποτελούσε μια προσπάθεια παρακώλυσης» της έρευνας, αλλά «την εξέλαβα ως κάτι πολύ ενοχλητικό, πολύ ανησυχητικό», ανέφερε ο Κόμεϊ.

Η κατάθεση του Κόμεϊ μπορεί να έχει πολύ σημαντικές συνέπειες για την προεδρία Τραμπ, καθώς ο ειδικός ανακριτής Μίλερ και διάφορες επιτροπές του αμερικανικού Κογκρέσου διεξάγουν παράλληλες έρευνες για τις καταγγελθείσες προσπάθειες της Ρωσίας να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές του 2016 και το εάν και κατά πόσον η εκστρατεία του Τραμπ συνεργάστηκε με τη Μόσχα.

Η Ρωσία έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι προσπάθησε να αναμιχθεί στην αμερικανική πολιτική διαδικασία. Ο Λευκός Οίκος αρνείται ότι υπήρξε οποιαδήποτε συνεργασία ή συνωμοσία.

Η κατάθεση του Κόμεϊ ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 20:00 (ώρα Ελλάδας).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)