to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:20 | 29.05.2012

Πολιτική

Ο Κεν Λόουτς από τις Κάννες.Η οργή και οι λόρδοι του συστήματος

Ο βρετανός σκηνοθέτης και η πολιτική παρέμβασή του από τις Κάννες


Πριν ακόμη τους πω ότι είμαι Ελληνας και τους ζητήσω να σχολιάσουν το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, ο Κεν Λόουτς και ο σεναριογράφος του Πολ Λάβερτι είχαν ήδη αναφερθεί στην Ελλάδα. «Είναι επιτακτική η ανάγκη για την οργάνωση της οργής και της απογοήτευσης του κόσμου έτσι ώστε αυτή η οργή να μην εκτεθεί ανεπανόρθωτα με την τρομακτική άνοδο της Ακρας Δεξιάς σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και με τον κίνδυνο της έξαρσης του νεοφασισμού, όπως είδαμε να συμβαίνει στην Ελλάδα» λέει χαρακτηριστικά ο Λόουτς. «Ο καιρός των ακαδημαϊκών συζητήσεων είναι πολυτέλεια όταν άνθρωποι σκοτώνονται στους δρόμους».

Αφορμή για τη συνάντησή μας απέναντι από το ξενοδοχείο «Grey D' Albion» στην παραλία της Κρουαζέτ είναι η τελευταία ταινία τους «The angel's share» (Το μερτικό του αγγέλου). Τους περιγράφω το πρόσφατο περιστατικό της Πάτρας και τις συγκρούσεις αστυνομικών με χρυσαυγίτες σε καταυλισμό μεταναστών. Μένουν και οι δύο με το στόμα ανοιχτό. «Είναι αίσχος ο ξεδιάντροπος τρόπος με τον οποίο οι νεοφασίστες εκμεταλλεύονται τον φόβο του κόσμου φωτογραφίζοντας όλο το πρόβλημα στους μετανάστες» λέει ο Λάβερτι. «Η Χρυσή Αυγή της Ελλάδας είναι ένα σήμα κινδύνου για το τι μπορεί να συμβεί σε δέκα χρόνια από σήμερα».

Σύμφωνα με τον Κεν Λόουτς «Το μερτικό του αγγέλου» είναι «μια κωμωδία με πολιτικό χαρακτήρα». Τέσσερις άνεργοι νεαροί στη Γλασκώβη αποφασίζουν να κάνουν μια πολύ ανορθόδοξη ληστεία διαρρηγνύοντας ένα βαρέλι που περιέχει το καλύτερο ουίσκι του κόσμου, το οποίο μπορεί να πουληθεί ως 1 εκατ. στερλίνες. «Οσο χιούμορ και αν έχουν οι καταστάσεις που ζουν αυτοί οι άνθρωποι» λέει ο Λόουτς «γεγονός είναι ότι κάποια στιγμή στο μέλλον μόνον ο ένας από αυτούς θα καταφέρει να βρει δουλειά. Αυτή τη στιγμή στην Αγγλία παραπάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν δουλειά. Κάποιοι εργάζονται μερικές ώρες την εβδομάδα, αλλά οι περισσότεροι δεν προστατεύονται από κανενός είδους συμβόλαιο εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ μπορείς να έχεις μια ώρα δουλειά, δεν έχεις καμία εγγύηση ότι θα την κρατήσεις».


«Ολα ξεκίνησαν από τη Θάτσερ»

Για τον αμετανόητο αριστερό Λόουτς (τροτσκιστής στα νιάτα του) τα αίτια της ανεργίας και του διαρκώς αυξανόμενου ποσοστού των ανέργων όχι μόνο στη Βρετανία αλλά σε όλο τον πλανήτη είναι «οι λόρδοι του συστήματος». Το έχει πει στο παρελθόν, το λέει ξανά: Ολα ξεκινούν από τη Μάργκαρετ Θάτσερ στα τέλη της δεκαετίας του 1970. «Οι εταιρείες δεν είχαν τα έσοδα που ήθελαν και τα εργατικά συνδικάτα μπορούσαν να προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η Θάτσερ κατάστρεψε τα συνδικάτα και επέτρεψε στις εταιρείες να πτωχεύουν χωρίς καμία προφύλαξη από το κράτος. Μέσα σε ένα με δύο χρόνια είχαμε στην Αγγλία περί τα 3.000.000 ανέργους. Ετσι, αν κάποιος δεν ήθελε να δουλέψει για τα μισά λεφτά, κάποιος άλλος θα έπαιρνε τη θέση του για λιγότερα. Αυτό το μοντέλο ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη. Και αργότερα ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι στην Ινδία ή την Κίνα εργάζονται με ακόμη λιγότερα. Επομένως ακόμη περισσότερη ανεργία».

Για τον Λόουτς το ίδιο το σύστημα έχει καταρρεύσει. «Η ανεργία ανεβαίνει, τα κράτη δεν μπορούν να συλλέξουν τους φόρους τους και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, οι τράπεζες προσπαθούν να βγάλουν κέρδη από ανθρώπους που δεν μπορούν να ξεχρεώσουν. Το ανταγωνιστικό σύστημα στις πολυεθνικές εταιρείες πολύ απλά δεν λειτουργεί».
Του επισημαίνω ότι περιγράφει μια αδιέξοδη κατάσταση. Συμφωνεί. «Γι' αυτό και το σύνθημά μου είναι "επανάσταση σε ζήτηση". Ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο είναι να ξανασχεδιάσουμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Πρέπει να μας ανήκει το προϊόν που παράγουμε, πρέπει όλοι να έχουμε ίσα μερίδια, πρέπει να προστατεύσουμε τον πλανήτη τον οποίο καταστρέφουμε. Για μένα αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουμε. Δεν μπορούμε να μοιράσουμε κάτι αν δεν μας ανήκει».

Κλείνοντας ζητώ από τον Κεν Λόουτς μια δήλωση για την κατάσταση στην Ελλάδα: «Ο Πολ και εγώ στέλνουμε μήνυμα συμπαράστασης σε όσους βρίσκονται στην πλευρά της Αριστεράς και τους ευχόμαστε δύναμη και αλληλεγγύη για την οργάνωση του καλού του λαού της Ελλάδας».


Αναδημοσίευση από Το Βήμα της Κυριακής

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)