to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:00 | 03.09.2015

Διεθνή

Ο Καναδάς είχε απορρίψει την αίτηση για βίζα που είχε καταθέσει η οικογένεια του μικρού Αϊλάν

Συγγενείς της οικογένειας, που βρίσκονται στον Καναδά, είπαν πως η οικογένεια είχε ζητήσει την υπαγωγή της στην ειδική αίτηση για βίζα "G5" (Groups of Five, αίτηση που μόνο πενταμελείς οικογένειες μπορούν να υποβάλλουν), η οποία όμως απορρίφθηκε από τις αρχές του Καναδά. Τι αφηγείται η δημοσιογράφος που τράβηξε τις φωτογραφίες του τρίχρονου παιδιού από τη Συρία


«Ο μικρός Αϊλάν, όπως πρέπει να τον θυμόμαστε», όπως έγραψε χρήστης του Twitter που ανέβασε αυτή τη φωτογραφία

Ο Αϊλάν Κουρντί και η οικογένειά του κατάφεραν να φύγουν ζωντανοί από την κόλαση του Κομπάνι, όπου τους σφυροκοπούσαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, για να αφήσουν την τελευταία τους πνοή στα παράλια της Μεσογείου, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν προς ένα καλύτερο, πιο σίγουρο μέλλον.

Συγγενείς τους, που βρίσκονται στον Καναδά, είπαν πως η οικογένεια είχε ζητήσει την υπαγωγή της στην ειδική αίτηση για βίζα "G5" (Groups of Five, αίτηση που μόνο πενταμελείς οικογένειες μπορούν να υποβάλλουν), η οποία όμως απορρίφθηκε από τις αρχές του Καναδά.

Η θεία των παιδιών, Τίμα Κούρντι, μιλώντας στην καναδική Ottawa Citizen, είπε πως αφού ξέφυγαν από το ισοπεδωμένο από τον ISIS Κομπάνι, βρέθηκαν σε ένα αδιέξοδο όπου από τη μια ο ΟΗΕ δεν τους αναγνώριζε ως πρόσφυγες και από την άλλη η τουρκική κυβέρνηση δεν τους παρείχε βίζα εξόδου, αναγκάζοντάς τους να ακολουθήσουν το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι των παράνομων διακινητών, που έμελλε να είναι το τελευταίο τους.

Ο 3χρονος Αϊλάν έγινε σύμβολο της προσφυγικής τραγωδίας που εκτυλίσσεται εδώ και καιρό στη Μεσόγειο, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Σύριοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να βρουν διόδους από την εμπόλεμη Συρία προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας αποφάσισε να επαναπατρίσει στο Κομπάνι τη σορό του παιδιού, της μητέρας και του 5χρονου αδελφού του, που βρήκαν και αυτοί τραγικό θάνατο στα νερά του Αιγαίου μεταξύ Αλικαρνασσού και Κω.

«Εδώ και μερικούς μήνες περπατάμε τακτικά σ' αυτές τις πλαζ. Όμως χθες ήταν διαφορετικά» 

Η δημοσιογράφος που τράβηξε τις φωτογραφίες του τρίχρονου παιδιού από τη Συρία που προκάλεσαν φρίκη σ' ολόκληρο τον κόσμο, είπε σήμερα πως "πάγωσε" όταν διέκρινε το άψυχο σώμα του θύματος να έχει ξεβραστεί σε παραλία του Μπόντρουμ, στη νοτιοανατολική Τουρκία. "Όταν το είδα, έμεινα αποσβολωμένη, παγωμένη. Δεν υπήρχε δυστυχώς τίποτε που να μπορεί να κάνει κανείς γι' αυτό το παιδί. Έτσι έκανα τη δουλειά μου", είπε η φωτογράφος Νιλιφέρ Ντεμίρ, του ιδιωτικού πρακτορείου ειδήσεων Dogan, στο τηλεοπτικό δίκτυο συνεχούς ενημέρωσης CNN Turk.

A Turkish police officer carries the lifeless body of Aylan Kurdi off the shores in Bodrum, southern Turkey, on September 2, 2015 after a boat carrying refugees sank while reaching the Greek island of Kos. Thousands of refugees and migrants arrived in Athens on September 2, as Greek ministers held talks on the crisis, with Europe struggling to cope with the huge influx fleeing war and repression in the Middle East and Africa.

Τούρκος αστυνομικός μεταφέρει το άψυχο σώμα του 3χρονου Αϊλάν

"Εδώ και μερικούς μήνες περπατάμε τακτικά σ' αυτές τις πλαζ. Όμως χθες ήταν διαφορετικά. Στην αρχή είδαμε το άψυχο σώμα του μικρότερου αγοριού, μετά αυτό του μεγαλύτερου αδελφού του. Φωτογραφίζοντάς τα, θέλησα απλώς να απεικονίσω το δράμα αυτών των ανθρώπων", πρόσθεσε.

Το πρώτο παιδί, ο Αϊλάν Κούρντι, ο οποίος φορούσε ένα κόκκινο μπλουζάκι και μπλε σορτς, κειτόταν μπρούμυτα στην άμμο της πλαζ του Μπόντρουμ.

Η δημοσιογράφος πρόσθεσε πως το πτώμα του αδελφού του, του 5χρονου Γκαλίπ, και αυτό της μητέρας τους, της Ρεχάν, βρέθηκαν στην ίδια πλαζ. Έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο του πλεούμενου που τους μετέφερε, τη νύκτα της Τρίτης προς Τετάρτη, από το Μπόντρουμ προς την Κω.

"Ποτέ δεν πίστευα ότι οι εικόνες αυτές θα είχαν τέτοιο αντίκτυπο", είπε η Νιλιφέρ Ντεμίρ, εξηγώντας πως έχει ήδη φωτογραφίσει μετανάστες πνιγμένους σε τουρκικές παραλίες.

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)