to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:00 | 13.01.2013

Διεθνή

Ο Κάμερον υπνοβατεί προς την έξοδο της ΕΕ, προειδοποιούν οι Εργατικοί

Κορυφώνεται η πολεμική στη Βρετανία εν όψει της πολυαναμενόμενης ομιλίας του Ντέιβιντ Κάμερον κατά την οποία αναμένεται να θέσει το πλαίσιο της νέας προσέγγισης με την ΕΕ. Οι Εργατικοί προειδοποιούν σε υψηλούς τόνους ότι το σχέδιο Κάμερον για επαναδιαπραγμάτευση των όρων συμμετοχής της χώρας στην Ένωση είναι «απίστευτα επικίνδυνο» και ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός ΕΕ.


«Πιστεύω ότι αυτό που κάνει ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι απίστευτα επικίνδυνο. Πιστεύω ότι προχωράει όπως ένας υπνοβάτης προς την πόρτα της εξόδου από την ΕΕ. Δεν πρέπει να γίνει αυτό. Δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον» δήλωσε ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Έντ Μίλιμπαντ στο δίκτυο BBC.

Το σχέδιο του Κάμερον «σημαίνει ότι θα έχουμε ένα δημοψήφισμα για μια διαπραγμάτευση, η οποία δεν έχει αρχίσει [...] και με ένα άγνωστο αποτέλεσμα. Είναι ένα απίστευτο στοίχημα» επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο οποίος δέχεται πιέσεις από τους ευρωσκεπτικιστές στο Συντηρητικό Κόμμα, έχει ταχθεί υπέρ του επαναπροσδιορισμού των σχέσεων της Βρετανίας με την ΕΕ με ζητούμενο την ανάκτηση εξουσιών που έχουν εκχωρηθεί στις Βρυξέλλες. 

Στην ομιλία που πρόκειται να εκφωνήσει για την Ευρώπη -με αφορμή την 40ή επέτειο από την ένταξη της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή κοινότητα- αναμένεται να υπογραμμίσει ότι οι ισχύοντες όροι της βρετανικής συμμετοχής στην ΕΕ δεν είναι αποδεκτοί και πρέπει να γίνουν αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης. 

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι επιθυμεί την παραμονή της Βρετανίας εντός ΕΕ, ωστόσο επιμένει ότι απαιτείται ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης της χώρας με την Ένωση υπό το φως των κινήσεων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης προς βαθύτερη ενοποίηση. 

Και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι «νέα διευθέτηση», στο πλαίσιο της οποίας το Λονδίνο επιδιώκει να ανακτήσει εξουσίες από τις Βρυξέλλες, θα πρέπει να τεθεί στην κρίση του βρετανικού λαού μέσω δημοψηφίσματος -με χρονικό ορίζοντα μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία το 2014.

Ωστόσο, ο ευρωσκεπτικιστικός πυρήνας των Τόρις πιέζει τον Κάμερον να προχωρήσει περαιτέρω και να δεσμευτεί σε δημοψήφισμα με το καθαρό ερώτημα της παραμονής ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ, τη λεγόμενη ψηφοφορία «εντός ή εκτός».

Το σενάριο αυτό έχει θορυβήσει την επιχειρηματική ελίτ της Βρετανίας (που απηύθυνε ανοιχτή επιστολή στον Κάμερον μέσω των Financial Times), αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες που προχώρησαν σε μία πρωτοφανή ανοιχτή παρέμβαση, διαμηνύοντας την περασμένη εβδομάδα μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τις σχέσεις με την Ευρώπη, Φίλιπ Γκόρντον, ότι θέλουν μία ισχυρή βρετανική φωνή εντός της ΕΕ και αυτό είναι προς το συμφέρον της Αμερικής.

Μία «γεύση» της ομιλίας Κάμερον για την Ευρώπη έδωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, λέγοντας ότι η ΕΕ πρέπει να αλλάξει προκειμένου να παραμείνει η Βρετανία μέλος της. Ήταν η ισχυρότερη ένδειξη που έρχεται μέχρι στιγμής από υπουργό της Βρετανίας ότι η χώρα ενδέχεται να μην βρει άλλη επιλογή από το να αποχωρήσει εάν δεν μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση επί νέων όρων συμμετοχής, όπως σημειώνει ο Guardian.

Πηγή: in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)