to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:22 | 22.02.2021

Πολιτισμός

Ο καλλιτεχνικός κόσμος ζητά παραίτηση Μενδώνη

Πληθαίνουν οι φωνές από τον καλλιτεχνικό κόσμο που ζητούν την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μνεδώνη στον απόηχο των εξελίξεων της υπόθεσης Λιγνάδη


Σε μια ομόφωνη απόφαση, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των μελών του, το ΔΣ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προχώρησε πριν λίγο στη δημοσιοποίηση μιας επιστολής που ζητά στην πραγματικότητα την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Η επιστολή θέτει την υπουργό προ των ευθυνών της για το ζήτημα του χειρισμού της υπόθεσης Λιγνάδη αλλά και τη συνολική στάση της σε μείζονα ζητήματα της Τέχνης τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και καταλήγει ζητώντας ως ελάχιστο δείγμα ευθυξίας την παραίτηση της.

Αναλυτικά η επιστολή:

Δήλωση των μελών του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Υπό το σκότος των πρόσφατων εξελίξεων στο χώρο του Πολιτισμού και επειδή η ευθιξία, η φιλοτιμία και η υπευθυνότητα είναι αρετές που πρέπει να διαθέτουν όχι μόνο οι άρχοντες αλλά και οι υπηρετούντες τους άρχοντες, ιδίως όταν οι πρώτοι δεν τις διαθέτουν, επιθυμούμε, με την παρούσα δήλωση, να εκφράσουμε την εντονότατη δυσαρέσκειά μας για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την πρωτοφανή υπόθεση των αποκαλύψεων που αφορούν τον τέως Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, αποποιούμενη με τόση επιτηδευμένη ελαφρότητα τις προσωπικές της ευθύνες και αδυνατώντας ν’ ανταποκριθεί στο ρόλο της και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Θεωρούμε αυτονόητο, παίρνοντας υπόψη μας και μια σειρά απαράδεκτους χειρισμούς της κατά την πολιτεία της, ότι η μόνη ενδεδειγμένη λύση είναι η άμεση παραίτησή της.

Οι υπογράφοντες θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα καθήκοντά μας έως τις 2 Μαΐου 2021, οπότε λήγει η θητεία μας, καθώς οι σκέψεις για ομαδική παραίτησή μας σε ένδειξη διαμαρτυρίας υποχώρησαν αμαχητί μπροστά στη συναίσθηση του χρέους που έχουμε αναλάβει απέναντι στον πολιτισμό, στον κινηματογράφο, στο Φεστιβάλ, στο κοινό του και, κυρίως, στο προσωπικό του και στην εξαιρετική ηγεσία του, ιδίως τώρα που επίκειται η έναρξη ενός ακόμα πολλά υποσχόμενου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

Τα μέλη του Δ. Σ. του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Γιώργος Αρβανίτης (Πρόεδρος)
Αχιλλέας Κυριακίδης (Αντιπρόεδρος)
Σπύρος Βούγιας
Αλέξανδρος Κάντερ Μπαξ
Αλεξάνδρα Κατσαρού
Γιώργος Τούλας
Γιώργος Χριστιανάκης

«Persona non grata» για τους Έλληνες Αρχαιολόγους η Λίνα Μενδώνη

Ανακοίνωση με τίτλο «Ουκ αεί άρχεις» που στρέφεται κατά της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, με αφορμή τους χειρισμούς της στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, δημοσίευσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).

Σημειώνουν μάλιστα:

«Η Λ. Μενδώνη έχει πολλάκις συνδέσει το όνομά της με καταστροφικές για τον πολιτισμό επιλογές, όπως η μεθοδευμένη καταστροφή των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, οι απαράδεκτες επεμβάσεις στην Ακρόπολη και η προσπάθεια διάλυσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με την αλλαγή νομικού καθεστώτος στα κρατικά μουσεία, ενώ είναι τοις πάσι γνωστές οι μεθοδεύσεις για τη χειραγώγηση κορυφαίων θεσμικών οργάνων του ΥΠΠΟΑ όπως του ΚΑΣ, με καταστροφικά για την πολιτιστική κληρονομιά αποτελέσματα. Η ίδια κατά το πρόσφατο παρελθόν στράφηκε με αποστροφή προς τον καλλιτεχνικό χώρο, τον οποίο χαρακτήρισε ως κλάδο της μαύρης οικονομίας εμπαίζοντας τους εργαζόμενους στον σύγχρονο πολιτισμό την περίοδο της πανδημίας, την ίδια ώρα που συγκαλύπτει πρόσωπα του Υπουργείου που ενέχονται σε υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος, οι οποίες ερευνώνται από την δικαιοσύνη.»

και συπληρώνουν:

«Η κυρία Μενδώνη αποτελεί persona non grata για τους ανθρώπους του πολιτισμού. Δεν διαθέτει κανένα κοινωνικό έρεισμα. Τα λεγόμενά της εκπροσωπούν αποκλειστικά εκείνη και τους συνεργάτες της, ενώ η υπογραφή της αποτελεί λαλούν σύμβολο απαξίωσης.»

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΕΑ:

«Ο πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου συνελήφθη το Σάββατο 20/2/2021 ως κατηγορούμενος για βιασμό ανηλίκων κατ' εξακολούθηση, σε συνέχεια των μηνυτήριων αναφορών που έχουν υποβληθεί εναντίον του. Από τις 5/2/2012, οπότε και κατατέθηκε η πρώτη μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα, ως τις 19/2/2021 η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη, η οποία είχε υπογράψει τον διορισμό του πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου αφού ακύρωσε σχετικό ανοιχτό διαγωνισμό, δεν προέβη σε καμία ενέργεια διαλεύκανσης των πραγματικών δεδομένων.

Αντί να τον αποπέμψει αμέσως και να ζητήσει η ίδια την εισαγγελική παρέμβαση για την διερεύνηση της τέλεσης ή μη αξιόποινων πράξεων, αντί να δημιουργήσει ένα προστατευτικό δίχτυ για την προστασία των καταγγελλόντων/καταγγελλουσών, προτίμησε να ρωτήσει τον ίδιο τον κατηγορούμενο και προέβη σε δημόσιες δηλώσεις στήριξής του! Τουλάχιστον από τα παραπάνω συνάγεται ότι η σχέση της Υπουργού με τον κατηγορούμενο πρώην διευθυντή δεν είναι θεσμική, όπως οφείλεται, αλλά προσωπική. Στη συνέντευξη τύπου της 19/2 όχι μόνο δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τις πράξεις και παραλείψεις της, αλλά υποστήριξε ότι «εξαπατήθηκε», ταυτίζοντας την τέχνη της υποκριτικής με την υποκρισία και την απάτη, ενώ αναζήτησε τις ευθύνες σε όλους πλην του εαυτού της.

Η Λ. Μενδώνη έχει πολλάκις συνδέσει το όνομά της με καταστροφικές για τον πολιτισμό επιλογές, όπως η μεθοδευμένη καταστροφή των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, οι απαράδεκτες επεμβάσεις στην Ακρόπολη και η προσπάθεια διάλυσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με την αλλαγή νομικού καθεστώτος στα κρατικά μουσεία, ενώ είναι τοις πάσι γνωστές οι μεθοδεύσεις για τη χειραγώγηση κορυφαίων θεσμικών οργάνων του ΥΠΠΟΑ όπως του ΚΑΣ, με καταστροφικά για την πολιτιστική κληρονομιά αποτελέσματα. Η ίδια κατά το πρόσφατο παρελθόν στράφηκε με αποστροφή προς τον καλλιτεχνικό χώρο, τον οποίο χαρακτήρισε ως κλάδο της μαύρης οικονομίας εμπαίζοντας τους εργαζόμενους στον σύγχρονο πολιτισμό την περίοδο της πανδημίας, την ίδια ώρα που συγκαλύπτει πρόσωπα του Υπουργείου που ενέχονται σε υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος, οι οποίες ερευνώνται από την δικαιοσύνη.

Η κυρία Μενδώνη αποτελεί persona non grata για τους ανθρώπους του πολιτισμού. Δεν διαθέτει κανένα κοινωνικό έρεισμα. Τα λεγόμενά της εκπροσωπούν αποκλειστικά εκείνη και τους συνεργάτες της, ενώ η υπογραφή της αποτελεί λαλούν σύμβολο απαξίωσης.

Ως υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αντιλαμβανόμαστε ότι το Υπουργείο αντιμετωπίζει μία πρωτοφανή κρίση εμπιστοσύνης που επικεντρώνεται στο πρόσωπο της Υπουργού. 'Αλλωστε μία ‘εξαπατηθείσα' πολιτικός οφείλει να αναλάβει τουλάχιστον την πολιτική ευθύνη της εξαπάτησής της. Εμείς, διαπιστώνοντας την θεσμική κρίση που έχει κορυφωθεί κατά τη θητεία της, της λέμε: ουκ αεί άρχεις».
 

ΠΟΘΑ κατά Μενδώνη: Αδιανόητη η σύνδεση υποκριτικής και υποκρισίας

Την παραίτηση της Λίνας Μενδώνη ζητά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) σε ανακοίνωση της μετά τη συνέντευξη Τύπου της υπουργού Πολιτισμού.

«Θεωρούμε ότι πλέον η παραίτηση της Υπουργού είναι μονόδρομος, όπως άλλωστε είναι το πάνδημο αίτημα του καλλιτεχνικού χώρου» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η ΠΟΘΑ καταφέρεται κατά της υπουργού Πολιτισμού καθώς όπως αναφέρει προσπάθησε να αποποιηθεί τις ευθύνες της για την υπόθεση Λιγνάδη, πέφτωντας σε ένα τεράστιο ατόπημα, ισχυριζόμενη ότι ο κ. Λιγνάδης την εξαπάτησε «"επειδή είναι καλός ηθοποιός”».

«Η σύνδεση της Υποκριτικής Τέχνης με την υποκρισία και την εξαπάτηση και η στοχοποίηση του σπουδαίου επαγγέλματος του Ηθοποιού είναι αδιανόητη για οποιονδήποτε πολιτισμένο άνθρωπο, αλλά όταν προέρχεται από την ίδια την Υπουργό Πολιτισμού, τότε μετατρέπεται σε μείζον πολιτικό θέμα», υπογραμμίζει η ΠΟΘΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργος Πολιτισμού στη συνέντευξη τύπου ανέφερε συγκεκριμένα για τον Δημήτρη Λιγνάδη: «Από την στιγμή που ξεκίνησαν οι φήμες τον πιέσαμε πολύ να μας πει την αλήθεια. Μας εξαπάτησε, με εξαπάτησε. Με υποκριτική τέχνη προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν έχει σχέση με αυτά. Ότι οι φήμες δεν αφορούν αυτόν. Και ενώ οι φήμες πολλαπλασιάζονταν για την ανάρμοστη δράση του αυτός εξακολουθούσε να επιμένει.»

ΣΕΗ: Μενδώνη και Μητσοτάκης έκαναν τα πάντα για να αποπροσανατολίσουν

Στην ανακοίνωσή τους οι ηθοποιοί κάνουν λόγο για «εκκωφαντική σιωπή» τριών εβδομάδων από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας σε σχέση με τις καταγγελίες που έρχονται στη δημοσιότητα, διάστημα κατά το οποίο, όπως αναφέρουν, «η αρμόδια Υπουργός και ο Πρωθυπουργός κώφευαν, κρύβονταν και έκαναν υπογείως τα πάντα για να αποπροσανατολίσουν».

Κάνουν λόγο για «χυδαία προσπάθειας» της υπουργού και του πρωθυπουργού «να παριστάνουν οι ίδιοι τα θύματα» και διερωτώνται για ποιό λόγο η υπουργός δεν ήρθε σε επαφή με τους καταγγέλοντες, τους δικηγόρους τους ή τους δημοσιογράφους όταν βγήκαν στη δημοσιότητα οι καταγγελίες, αλλά μόνο όταν αποκαλύφθηκαν δύο περιπτώσεις που δεν έχουν παραγραφεί.

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου ζητεί από τη Μενδώνη να αναλάβει την πολιτική ευθύνη

Η  Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου αναφέρεται με ανακοίνωσή της στα όσα υποστήριξε στη συνέντευξη Τύπου για την υπόθεση Λιγνάδη η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, την περασμένη Παρασκευή και της ζητεί να αναλάβει την πολιτική ευθύνη.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσής της, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου αναφέρει: «Στην τελευταία της συνέντευξη τύπου, η υπουργός Πολιτισμού κυρία Μενδώνη, στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει σειρά αποφάσεων, χειρισμών και δημόσιων τοποθετήσεων, δήλωσε - ανάμεσα σε άλλα που κρίνονται και θα κριθούν - ότι "εξαπατήθηκε με βαθιά υποκριτική τέχνη" από τον πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, κ. Λιγνάδη. Η δήλωση δεν είναι "ατυχής στιγμή", ούτε "εκφραστικό ατόπημα". Είτε επιλέγει να ξεσηκώσει νοσηρές αντιλήψεις που θυματοποιούν τους ανθρώπους των τεχνών από καταβολής, είτε μαρτυρεί ανεπίτρεπτη αφέλεια, άγνοια και ανεπάρκεια. Σε όποια από τις δύο περιπτώσεις, αποτελεί βαρύτατη προσβολή προς όλους τους ηθοποιούς, προς όλους τους ηθοποιούς-μέλη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, προς όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας και την ίδια την πνευματική ζωή όλων μας. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να αναλάβει την πολιτική ευθύνη».

Ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος στηρίζει το ΣΕΗ: «Δεν είστε μόνοι»

Τη στήριξή του στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και στην ανακοίνωσή του σχετικά με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών εκφράζει ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος, στέλνοντας το μήνυμα «δεν είστε μόνοι».

«Η υψηλή υποκριτική τέχνη, αποκαλύπτει δεν εξαπατά. Απελευθερώνει διαλύοντας τα σκοτάδια. Δυστυχώς η κ. Μενδώνη ταύτισε απερίφραστα την υποκρισία με την υποκριτική τέχνη», τονίζει ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος, προσυπογράφοντας, όπως τονίζει, το κείμενο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Αντιδράσεις καλλιτεχνών

Με χειμαρώδη λόγο τοποθετήθηκε για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, ο γνωστός σεναριογράφος, σκηνοθέτης και ηθοποιός Χάρης Ρώμας, ενώ αναφέρθηκε στην σχετική συνέντευξη Τύπου της υπουργού Πολιτισμού.

Μιλώντας στον ant1 ο Χάρης Ρώμας είπε  ότι «Η υπουργός Πολιτισμού έχει παραιτηθεί και δεν το ξέρει». Η κ. Μενδώνη έχει παραιτηθεί αυτή τη στιγμή στη συνείδηση όλων των ανθρώπων του Πολιτισμού. Στην πραγματικότητα, έχει φύγει από το πόστο της και φαντάζομαι ότι πλέον είναι τυπική η διαδικασία, έως ότου να ζητήσει την παραίτησή της και ο Πρωθυπουργός. Διότι, και την ίδια δεν την συμφέρει πλέον να παραμένει εκεί ως σάκος του μποξ. Η Μενδώνη ήταν από την πρώτη στιγμή που μπήκε σε αυτό το πόστο, σάκος του μποξ», δήλωσε ο Χάρης Ρώμας.

Στα "κάγκελα" Αρζόγλου - Στάνκογλου με τη Μενδώνη: Θα έπρεπε να γνωρίζει

Την οργή τους για τους χειρισμούς της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, εξέφρασαν σε συνέντευξή του οι ηθοποιοί Κώστας Αρζόγλου και Γιάννης Στάνκογλου.

Μιλώντας στο Mega, οι δύο ηθοποιοί τόνισαν ότι η κ. Μενδώνη θα έπρεπε να ρωτήσει και να μάθει για τον Δημήτρη Λιγνάδη πριν τον τοποθετήσει στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ επισήμαναν πως πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία που προβλέπει παραγραφή του κακουργήματος του βιασμού μετά το πέρας 15 ετών από το χρόνο τέλεσης της πράξης.

Ειδικότερα, ο κ. Αρζόγλου αφού αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν η υπουργός Πολιτισμού να μην ξέρει τη διαφορά μεταξύ υποκρισίας και υποκριτικής τέχνης, σημείωσε ότι η κ. Μενδώνη "δεν θα έπρεπε να ειρωνεύεται".

"Πώς ορίζεται ο Λιγνάδης Διευθυντής στο Εθνικό αφού δεν τον ήξερε; Ένας σκηνοθέτης στα πρώτα μου βήματα με βάραγε με κλωτσιές στα πόδια. Έχω μάθει σε τέτοιου είδους πειθαρχία. Όμως κάποια στιγμή θεωρούμε δεδομένο κάτι που δεν είναι. Ο νόμος τρέχει πίσω από τα γεγονότα, τα αισθήματα δεν παραγράφονται, πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία". πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν γνώριζε για τον Δημήτρη Λιγνάδη, ο Κώστας Αρζόγλου ανέφερε πως "καταρχήν τι σημαίνει γνωρίζω; Φήμες άκουγα, αλλά είμαι πολύ εξοργισμένος με τις δηλώσεις Μενδώνη. 'Δεν ξέρει τη διαφορά μεταξύ υποκρισίας και υποκριτικής τέχνης;'. Είναι προσβλητική αυτή η δήλωση και δεν είναι η πρώτη φορά που μας προσβάλλει η Υπουργός".

Όσον αφορά για το αντίκτυπο που θα έχει η συγκεκριμένη υπόθεση στο χώρο του θεάτρου, ο κ. Αρζόγλου δήλωσε πως "συνήθως λένε για εμένα ότι έχω μια ψύχραιμη φωνή και μια ήρεμη δύναμη. Αυτή τη στιγμή τρέμω που σας μιλάω. Έχει πειραχτεί ένας χώρος θεάματος, έχω δώσει όλη μου τη ζωή για αυτόν τον χώρα. Ξαφνικά ο κόσμος με τη λογική της κλειδαρότρυπας κοιτάει μόνο αυτό. Υπάρχουν σχεδόν 10 χιλιάδες ηθοποιοί, τώρα μιλάμε για 1,2,3,10 περιπτώσεις".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)