to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:24 | 04.02.2023

Κοινωνία

Ο καιρός σήμερα, Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Τοπικές βροχές στα πεδινά. Xιονοπτώσεις στα ορεινά, και στα κεντρικά και βόρεια έως και σε ημιορεινά τμήματα. Πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες στα νότια θαλάσσια και νησιωτικά τμήματα. Άνοδος της θερμοκρασίας ως πρός τις μέγιστες στα ανατολικά ηπειρωτικά. Παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί κυρίως στα ηπειρωτικά. Άνεμοι έως 7 μποφόρ στα πελάγη.


Πιο αναλυτικά, το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023, αναμένονται τοπικές βροχές στα πεδινά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας, ενώ τις βραδινές ώρες πρόσκαιρα έως και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και πιθανώς της Θράκης. Τα φαινόμενα στα βόρεια ηπειρωτικά αναμένεται να εξασθενήσουν τις βραδινές ώρες. Πιθανότητα υπάρχει για τοπικές καταιγίδες στα θαλάσσια και νησιωτικά τμήματα. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα σημειωθεί παγετός κυρίως στα ηπειρωτικά.

Αναλυτικά ο καιρός σήμερα:

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις, βαθμιαία θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν από το βράδυ στα ορεινά.

Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά χιονοπτώσεις.

Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 ενισχυόμενοι από το βράδυ σε 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία αυξημένες νεφώσεις με χιονοπτώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά και από το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές.

Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων και θα ενισχυθούν, στην κεντρική Μακεδονία έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 00 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 από το απόγευμα τοπικά 7 και το βράδυ στο Ιόνιο 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις και βαθμιαία τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς και από το απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά ορεινά.

Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά έως 7 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και το βράδυ στις Σποράδες θα ενισχυθούν τοπικά έως 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες γρήγορα από τα βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις αρχικά 4 με 6 και τοπικά 7 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στα νότια τοπικά 6 με 7 μποφόρ. Από το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και τη νύχτα θα ενισχυθούν.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις, βαθμιαία θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και από το απόγευμα και σε ημιορεινές περιοχές.

Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Το βράδυ θα στραφούν σει βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Επιδείνωση καιρού από Κυριακή

Σύμφωνα με νεότερη ανάλυση των προγνωστικών δεδομένων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr και σε συνέχεια της ανακοίνωσης μας τη Δευτέρα 30/01, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 04-05/02, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν έως και σε χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής και νότιας χώρας.

Αιτία για αυτή τη μεταβολή του καιρού θα είναι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη τις επόμενες ημέρες, η οποία θα χαρακτηριστεί από την ανάπτυξη ενός πεδίου υψηλών πιέσεων που θα εκτείνεται από τη Βορειοδυτική Αφρική έως τη Σκανδιναβία που σε συνδυασμό με τις χαμηλές πιέσεις στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη θα επιτρέψει την μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών προς τα Βαλκάνια και τη χώρα μας.

Παράλληλα, η συγκεκρίμενη διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας θα χαρακτηριστεί από την κίνηση μικροδιαταραχών στην ανώτερη τροπόσφαιρα από τα βορειοανατολικά πρoς την χώρα μας και οι οποίες θα συμβάλουν στην εκδήλωση σημαντικών χιονοπτώσεων στην ανατολική και νότια χώρα.

Πιο αναλυτικά κατά το χρονικό διάστημα από την Κυριακή 05/02 έως την Τρίτη 07/02, στην χώρα μας αναμένουμε:

  - Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται σταδιακά από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου από βορρά πρoς νότο, η οποία και θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα έως τις απογευματινές ώρες της Κυριακής. Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι της τάξης των 8-10 και τοπικά 10-12 βαθμών.

  - Χιονοπτώσεις έως και σε χαμηλά υψόμετρα (στα ηπειρωτικά έως και σε πεδινά τμήματα) αναμένεται να σημειωθούν κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας με έμφαση τις Σποράδες, την νοτιοανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, τη Βοιωτία, την Αττική, τις Κυκλάδες, την Aνατολική Πελοπόννησο, και την Κρήτη. Παροδικές χιονοπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλωθούν και σε τμήματα της Θράκης, των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου και της Χαλκιδικής.

  - Ενίσχυση των βορείων ανέμων στα 7-8 και τοπικά έως 9 μποφόρ.

  - Ισχυρός παγετός στα βόρεια, όπου σε αρκετές περιοχές θα σημειωθεί ολικός παγετός.

  - Τέλος, αξίζει να τονισθεί ότι η ακριβής κίνηση και ο χρόνος άφιξης στη χώρα μας αυτών των μικροδιαταραχών στην ανώτερη τροπόσφαιρα, που καθορίζουν σημαντικά την ένταση και έκταση των χιονοπτώσεων, παραμένουν προγνωστικά εξαιρετικά αβέβαια και θα λαμβάνονται υπόψιν στις επόμενες επικαιροποιήσεις των προγνώσεων μας.

ΠΗΓΗ: meteo.gr

tags: καιρός

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)