to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:38 | 15.02.2019

Πολιτική

Ο Κ. Σπαρτινός στη Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο

Ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο, Κώστας Σπαρτινός, παρευρέθηκε στη συνεδρίαση της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό και προσφυγικό στην Μεσόγειο.


Στην παρέμβασή του εστίασε κυρίως στις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν για μια κοινή και σφαιρική δράση,  με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου μεταναστών αλλά και στη διάσωση και προστασία εκείνων των οποίων η ζωή κινδυνεύει. 

Παράλληλα αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, δίνοντας προτεραιότητα στα πιο ευάλωτα άτομα, όπως οι γυναίκες, τα ασυνόδευτα παιδιά, τα άτομα με αναπηρία. Τόνισε δε την εθνική στρατηγική που εφαρμόζεται με στόχο την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων έναντι όλων των μεταναστών και των προσφύγων.

Κλείνοντας την παρέμβαση του, ο Κ. Σπαρτινός εκτίμησε ότι  μόνο τρόπος αντιμετώπισης αυτού του πολύπλοκου και πολύπλευρου φαινομένου είναι μια κοινή απάντηση από όλες τις χώρες, η οποία θα βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και συνολικά στο μοίρασμα των ευθυνών, πράγμα που σημαίνει μεταξύ άλλων και την τροποποίηση του ισχύοντος κανονισμού του Δουβλίνου.

Αναλυτικά η παρέμβαση του Κ. Σπαρτινού:

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι,


Είναι γνωστό ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει μια δραματική και άνευ προηγουμένου μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, καθώς και ότι η Μεσόγειος Θάλασσα αποτελεί σημαντική περιοχή προέλευσης, διέλευσης και προορισμού των μεταναστευτικών ροών και των προσφύγων.


Στο πλαίσιο αυτό, ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτό το φαινόμενο είναι να δουλέψουμε από κοινού για να χτίσουμε συνεργασίες και να δώσουμε απαντήσεις σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.


Πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για μια κοινή σφαιρική δράση, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου μεταναστών, καθώς και στο συντονισμό με τις χώρες κατά μήκος των μεσογειακών διαδρομών.


Πρέπει να συνεχίσουμε να καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες για την πλήρη εφαρμογή του κοινού σχεδίου δράσης της Valetta καθώς και για την κάλυψη όλων των πτυχών της μετανάστευσης.


Το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να συνεχίσουμε να επικεντρώνουμε την προσοχή μας στη διάσωση ζωών, διασώζοντας και προστατεύοντας εκείνους των οποίων η ζωή κινδυνεύει.


Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να κάνει ότι είναι δυνατόν για να ανταποκριθεί επαρκώς στην προσφυγική κρίση μέσα σε ένα ανθρωπιστικό πνεύμα αλληλεγγύης, τηρώντας τις υποχρεώσεις ως κράτος μέλος της ΕΕ και εκείνες που απορρέουν από τις σχετικές διεθνείς συνθήκες. Προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα άτομα, όπως γυναίκες, ασυνόδευτα παιδιά, άτομα με αναπηρία.

Δίνουμε έμφαση στην καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων έναντι όλων των μεταναστών και των προσφύγων. Έτσι, επεξεργαστήκαμε και υιοθετήσαμε μια Εθνική Στρατηγική που περιλαμβάνει τομεακές πολιτικές για την καταπολέμηση των διακρίσεων, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.


Μόνο αν παραμένουμε δεσμευμένοι σε μια κοινή απάντηση, η οποία θα βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και συνολικά στο μοίρασμα των ευθυνών, πράγμα που σημαίνει μεταξύ άλλων την τροποποίηση του ισχύοντος κανονισμού του Δουβλίνου σύμφωνα με την κατεύθυνση που δίνεται από την παρ. 18 της Σύστασης της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων,  Ασφάλειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τότε θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και βιώσιμα αυτό το περίπλοκο και πολύπλευρο φαινόμενο.
 

Ευχαριστώ

 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)