to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:34 | 15.11.2019

πηγή: 105,5 Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Ο ιστορικός Πολυμέρης Βόγλης εξηγεί γιατί ακόμα κάποιοι αμφισβητούν τους νεκρούς του Πολυτεχνείου (ηχητικό)

46 χρόνια μετά ακόμα αμφισβητούν τις δολοφονίες διαδηλωτών από τον Στρατό


Για την προσπάθεια εξωραϊσμού του καθεστώτος της Δικτατορίας και τη μείωση με διαφορετικούς τρόπους της σημασία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που κορυφώθηκε στις 17 Νοεμβρίου του 1973, μίλησε Στο Κόκκινο ο ιστορικός Πολυμέρης Βόγλης, που είναι και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο Π. Βόγλης στον Νίκο Σβέρκο εξήγησε ότι 46 χρόνια μετά την εξέγερση ακόμα υπάρχει αμφισβήτηση έμμεση ή και άμεση των νεκρών εντός και εκτός του Πολυτεχνείου ενώ πρόκειται για ιστορικό γεγονός.

Σημείωσε πως οι δολοφονίες ανθρώπων από πυρά του Στρατού σε διάφορα σημεία της πόλης δείχνει τη βιαιότητα εκείνων των ημερών και πόσο εκτεταμένη ήταν η καταστολή και η βαρβαρότητα.

Τόνισε δε πως οι 24 νεκροί (άνδρες και γυναίκες) που σκοτώθηκαν εκείνες τις ημέρες καθιστούν την εξέγερση αυτή την πιο αιματηρή καταστολή στην ελληνική ιστορία σε καιρό ειρήνης αφού για παράδειγμα στα Δεκεμβριανά το 1944 είχαμε 12 νεκρούς.

Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τόσους πολλούς νεκρούς μέσα σε τόσες λίγες ημέρες και μάλιστα νεκρούς άοπλους, σημείωσε ο ιστορικός. Η βιαιότητα αυτή αποδεικνύει και το πόσο ανησυχητικό για το καθεστώς ήταν αυτό το οποίο συνέβη, η εξέγερση των φοιτητών, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βόγλης.

Στη φωτογραφία ο αξιωματικός του στρατού Νικόλαος Ντερτιλής που δολοφόνησε με το υπηρεσιακό του περίστροφο τον 20χρονο φοιτητή Μιχάλη Μυρογιάννη στις 18 Νοεμβρίου του 1973 στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Στουρνάρη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)