to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:05 | 28.03.2018

Διεθνή

Το Ισραήλ προειδοποιεί πως θα πυροβολήσει Παλαιστίνιους στις διαδηλώσεις για την «Ημέρα της Γης»

Ο επικεφαλής του στρατού του Ισραήλ Γκάντι Άισενκοτ προειδοποίησε σήμερα ότι οι στρατιώτες θα ανοίξουν πυρ, αν οι Παλαιστίνιοι πλησιάσουν με απειλητικό τρόπο τα σύνορα στη διάρκεια της μεγάλης κινητοποίησης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Γάζα.


Η παλαιστινιακή «Ημέρα της Γης» αυτή την Παρασκευή ανοίγει μια περίοδο κινητοποιήσεων που θα διαρκέσουν πολλές εβδομάδες και πραγματοποιούνται για να θυμηθούν τους εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους που εκδιώχθηκαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη διάρκεια του πολέμου του 1948, οπότε ιδρύθηκε και το κράτος του Ισραήλ.

Οι κινητοποιήσεις θα διαρκέσουν έξι εβδομάδες και θα ολοκληρωθούν στις 15 Μαΐου, μία ημέρα αφού το Ισραήλ κήρυξε την ανεξαρτησία του πριν από 70 χρόνια.

Η Χαμάς, το ισλαμιστικό κίνημα που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, έχει ζητήσει από τους Παλαιστίνιους να στήσουν καταυλισμούς και να πραγματοποιήσουν πορεία προς θέσεις του ισραηλινού στρατού κατά μήκος των συνόρων μεταξύ του θύλακα και του Ισραήλ.

«Δεν θα παραδώσουμε ποτέ τη γη μας, η οποία έχει ποτιστεί από το αίμα των πατεράδων και των παππούδων μας», τόνισε ο Χαλίλ αλ Χάγια, δεύτερος στην ιεραρχία της Χαμάς.

«Προειδοποιούμε την ισραηλινή κατοχή να μην επιτεθεί εναντίον του άοπλου και ειρηνικού πλήθους, στο οποίο θα βρίσκονται γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι», πρόσθεσε.

«Ελπίζω η άλλη πλευρά να μην κάνει τίποτε ανόητο και να μην μπει στον πειρασμό να προχωρήσει σε προκλήσεις», σχολίασε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν.

Στο μεταξύ ο ισραηλινός στρατός έχει αναπτύξει ενισχύσεις στα σύνορα με τη Γάζα και προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο, ξεκινώντας από μια προσπάθεια, συντονισμένη ή μη, των κατοίκων του θύλακα που είναι αποκομμένος από τον υπόλοιπο κόσμο να περάσουν τα σύνορα.

Περίπου εκατό ελεύθεροι σκοπευτές έχουν λάβει θέση, προειδοποίησε ο στρατηγός Άισενκοτ στην εφημερίδα Yediot Aharonot, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξής του που θα δημοσιευθεί την Παρασκευή.

«Σε περίπτωση θανάσιμου κινδύνου (εναντίον των στρατιωτών στα σύνορα), έχουμε την άδεια να πυροβολήσουμε. Δεν θα επιτρέψουμε τη μαζική διείσδυση στο Ισραήλ, ούτε να γίνουν ζημιές στον φράκτη, και σίγουρα όχι να φτάσουν έως τις ισραηλινές κοινότητες» που συνορεύουν με τη Γάζα, τόνισε.

Σε μια σειρά συνεντεύξεων που παραχώρησε ο Άισενκοτ, και οι οποίες θα δημοσιευθούν την Παρασκευή, αναφέρει ότι με δεδομένο το πλαίσιο έντασης σε περιφερειακό επίπεδο η απειλή ενός πολέμου στον οποίο θα εμπλέκεται η χώρα του είναι πιο μεγάλη φέτος από όσο ήταν από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2015. Όμως το παλαιστινιακό ζήτημα είναι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο.

«Μια εκρηκτική κατάσταση, ευαίσθητη αναπτύσσεται σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, κυρίως με τους Παλαιστίνιους», δήλωσε στην εφημερίδα Haaretz.

Με την «Ημέρα τη Γης» τιμάται κάθε χρόνο στις 30 Μαρτίου ο θάνατος το 1976 έξι Ισραηλινών Αράβων στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της κατάσχεσης της γης τους από το Ισραήλ.

AΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)