to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:31 | 26.10.2017

Διεθνή

Ο ιρακινός στρατός ετοιμάζει το τελικό του χτύπημα στο Ισλαμικό Κράτος

Το Ιράκ αποφάσισε να επιφέρει το τελικό χτύπημα στο Ισλαμικό Κράτος, έπειτα από τρία χρόνια παρουσίας στο έδαφός του, ξεκινώντας μια επιχείρηση εναντίον του τελευταίου του προπυργίου στα σύνορα με τη Συρία.


Η επιχείρηση αυτή ξεκίνησε την ώρα που στην άλλη πλευρά των συνόρων οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και οι σύμμαχοί τους πραγματοποιούν επίσης επίθεση εναντίον των τζιχαντιστών.

Στόχος είναι να εκδιωχθεί το ΙΚ από την τελευταία περιοχή που ελέγχει στην κοιλάδα του ποταμού Ευφράτη, ο οποίος διασχίσει την επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ στη Συρία και φτάνει ως την αλ Κάιμ στο δυτικό Ιράκ.

Είναι «η τελευταία μεγάλη μάχη εναντίον του ΙΚ», έλεγαν πρόσφατα Αμερικανοί στρατηγοί του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών, ο οποίος στηρίζει τις ιρακινές δυνάμεις στη μάχη τους κατά του ΙΚ.

Σήμερα τα ξημερώματα ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι, διοικητής του ιρακινού στρατού, ανακοίνωσε «την έναρξη της μάχη για την απελευθέρωση της αλ Κάιμ, της Ράουα και των γύρω χωριών» στην επαρχία αλ Άνμπαρ.

«Οι μαχητές του ΙΚ δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πεθάνουν ή να παραδοθούν», τόνισε.

Το 2014 οι τζιχαντιστές κατέλαβαν στη διάρκειας μια αστραπιαίας επιχείρησης σχεδόν το ένα τρίτο του Ιράκ, όμως έκτοτε οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι παραστρατιωτικές οργανώσεις του Ιράκ τους έχουν εκδιώξει από το 90% των περιοχών που είχαν υπό τον έλεγχό τους

Ο ιρακινός στρατηγός Κάσεμ αλ Μοχαμέντι, που είναι επικεφαλής της επιχείρησης, δήλωσε ότι τα στρατεύματα που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από την αλ Κάιμ προχωρούν «σε τέσσερα μέτωπα: από τα ανατολικά, τα νότια, τα νοτιοανατολικά της πόλς και από την επαρχία Νινευή πιο βόρεια».

Σύμφωνα με το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC), από τις αρχές Οκτωβρίου περισσότεροι από 10.000 άμαχοι που έχουν φύγει από την αλ Κάιμ έχουν φτάσει σε καταυλισμούς εκτοπισμένων κοντά στη Ράμαντι, στην ίδια επαρχία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης επεσήμανε από την πλευρά του ότι περίπου 65.000 άνθρωποι έχουν φύγει από την επαρχία αλ Άνμπαρ από την αρχή του έτους.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)