to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

O ημερήσιος φόνος

Το 30% των 1.152 ανθρώπων που σκοτώθηκαν πέρσι στις ΗΠΑ από αστυνομικούς ήταν μαύροι, παρά το γεγονός ότι μόλις το 13% του πληθυσμού ανήκει στη συγκεκριμένη μειονότητα. Στο 97% των περιπτώσεων, οι δράστες απαλλάχτηκαν χωρίς να ασκηθούν διώξεις.


Αν το περιστατικό συνέβαινε λίγο νωρίτερα ή αργότερα, είναι βέβαιο ότι θα περνούσε απαρατήρητο. Ωστόσο, ήταν η δεύτερη συνεχόμενη μέρα που ένας μαύρος “ύποπτος” έπεφτε νεκρός από σφαίρες λευκών αστυνομικών στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα η υπόθεση να στρέψει πάνω της τα φώτα τής διεθνούς δημοσιότητας και να ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών σε όλη τη χώρα.

Ο 32χρονος Φιλάντο Καστίλε σκοτώθηκε στο αυτοκίνητό του δίπλα στη γυναίκα και μία από τις κόρες του στην πολιτεία της Μινεσότα. Δέχτηκε τα πυρά των αστυνομικών, που τον είχαν σταματήσει για έλεγχο, όταν επιχείρησε να βγάλει την άδεια οδήγησης από το σακάκι του. Το θύμα οπλοφορούσε νόμιμα και είχε ενημερώσει σχετικά τους αστυνομικούς.

Η σύζυγος κατέγραφε με το κινητό της τις τελευταίες στιγμές του Καστίλε και ανέβασε στο Διαδίκτυο το σχετικό βίντεο, που έκανε τον γύρο των τοπικών κοινωνικών δικτύων προτού τα ΜΜΕ της Μινεσότα να αντιληφθούν το παραμικρό. Η Αστυνομία περιορίστηκε στην επιβεβαίωση του περιστατικού, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις. Ανακοίνωσε απλώς ότι οι δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Μόλις την προηγούμενη μέρα, λευκοί αστυνομικοί είχαν πυροβολήσει και σκοτώσει τον 37χρονο Άλτον Στέρλινγκ, έναν πλανόδιο πωλητή CD, σε πάρκινγκ πολυκαταστήματος του Μπάτον Ρουζ της Λουιζιάνα. Το νέο κρούσμα ρατσιστικής βίας προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στα προάστια των μαύρων της νότιας πολιτείας. Και αυτός ο φόνος βιντεοσκοπήθηκε, με τις εικόνες να δείχνουν το θύμα να έχει ακινητοποιηθεί στο έδαφος από τους αστυνομικούς προτού δεχτεί τους πυροβολισμούς.

Πρόκειται για τους τελευταίους κρίκους σε μια μακρά αλυσίδα παρόμοιων περιστατικών που τα τελευταία χρόνια έχουν συγκλονίσει τις ΗΠΑ, προκαλώντας διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές αμερικανικές πόλεις από το κίνημα Black Lives Matter (Οι ζωές των μαύρων έχουν αξία).

Ενδεικτικά αναφέρουμε απλώς πως τον Αύγουστο του 2014, ο 18χρονος Μάικλ Μπράουν δολοφονήθηκε από λευκό φρουρό στο Φέργκιουσον του Μιζούρι. Έναν μήνα νωρίτερα, αστυνομικοί είχαν στραγγαλίσει με κεφαλοκλείδωμα τον πωλητή τσιγάρων Έρικ Γκάρνερ. Και τον περσινό Απρίλιο, λευκός αστυνομικός πυροβόλησε πισώπλατα τον άοπλο Ουόλτερ Σκοτ.

Το 30% των 1.152 ανθρώπων που σκοτώθηκαν πέρσι στις ΗΠΑ από αστυνομικούς ήταν μαύροι, παρά το γεγονός ότι μόλις το 13% του πληθυσμού ανήκει στη συγκεκριμένη μειονότητα. Στο 97% των περιπτώσεων, οι δράστες απαλλάχτηκαν χωρίς να ασκηθούν διώξεις.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)