to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:28 | 31.08.2013

Κοινωνία

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κατά του Άδωνι

Απέναντι σε όσους διαπομπεύουν αναίτια το Ιατρικό Σώμα δηλώνει ότι θα είναι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη.


"Μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας σήμερα 31/8 σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «ύποπτος» μπορεί να καθίσταται ο γιατρός που επιμένει σε συγκεκριμένο εμπορικό σκεύασμα, ο ΙΣΑ ζήτησε άμεσες διευκρινίσεις εκ μέρους του ίδιου του Υπουργού του κ. Αδωνι Γεωργιάδη, οι οποίες και εδόθησαν", επισημαίνει σε ανακοίνωσή τουμετά και τα όσα έγραψε ο υπουργός Υγείας στο Twitter.

Απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη για τις επικείμενες αλλαγές που προωθούνται στην αγορά του φαρμάκου, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει: "Λογικό είναι να μη γνωρίζει ο εκάστοτε Υπουργός Φαρμακοκινητική, αφού δεν είναι ειδικός, και να νομίζει ότι όλα τα σκευάσματα της ίδιας δραστικής ουσίας έχουν το ίδιο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Το παράλογο είναι το επαίσχυντο και αποτρόπαιο μέτρο περί αποκλεισμού του γιατρού από την θεραπευτική επιλογή του ασθενή του, που θεσμοθετήθηκε από το Νόμο Λοβέρδου και υποστηρίχθηκε από τους «ειδήμονες» επιστημονικούς συνεργάτες του τότε Υπουργού, υποτακτικούς της Τρόικας"

"Σε αυτούς, αλλά και στη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ερωτάμε: Υπάρχει άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία ο γιατρός υποχρεούται να συνταγογραφεί μόνον τη δραστική ουσία και ο φαρμακοποιός δικαιούται να χορηγεί το φθηνότερο σκεύασμα εκ των γενοσήμων;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση", επισημαίνει ο ΙΣΑ.

"Επειδή η επιστημονική γνώση είναι διεθνής και κλινικά τεκμηριωμένη, στους οικονομολόγους της Υγείας που προσπαθούν να επιβάλλουν με ανθρωποκτόνο τρόπο τους αριθμούς με το φθηνότερο, αλλά μη επαρκώς ηλεγμένο φάρμακα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ξεκαθαρίζει ότι οι Λειτουργοί υγείας θα επιλέγουν πάνω από όλα το αποτελεσματικό και ασφαλές φάρμακο για τους Ασθενείς τους που θα είναι και φθηνό", σημειώνει.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, υπογραμμίζει ότι "δεν θα διακινδυνεύσουμε για τους αριθμούς τη Ζωή των Ελλήνων" και καλεί τον ΕΟΦ, για άλλη μια φορά, να διεξάγει ποιοτικούς και ποσοτικούς ελέγχους στην πυκνότητα των Ευρωπαϊκών χωρών. Καλεί επίσης όλους τους ιθύνοντες της υγείας και τους υγειονομικούς φορείς να "ενωθούν σε μία επιστημονική φωνή, απέναντι τους λογιστές της Τρόικας, ώστε να γίνει επιτέλους αντιληπτό ότι η άποψη του επιστημονικού κόσμου της Ευρώπης είναι και άποψη του ιατρικού κόσμου της χώρας μας, ότι δηλαδή είναι υπέρ του εξορθολογισμού της Υγείας αλλά όχι υπέρ του θανάτου των ασθενών".

"Όλο το έγκριτο επιστημονικό δυναμικό της χώρας καταδικάζει με μία φωνή τις θανατηφόρες πολιτικές της Τρόικας για το φάρμακο. Ανθρωποκτονικές πρακτικές δε θα γίνουν πλέον ανεκτές από τους λειτουργούς υγείας", σημειώνει ο ΙΣΑ, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι και στη χώρα μας θέλει να ισχύει ό,τι ισχύει και στην υπόλοιπη Ευρώπη: η καλύτερη ποιότητα των υπηρεσιών υγείας με το χαμηλότερο κόστος.

"Τονίζουμε ξεκάθαρα ότι ο Γιατρός είναι υπεύθυνος να επιλέξει την ποιότητα του φαρμάκου με την επιλογή του σκευάσματος και το Ταμείο οφείλει απλά να δηλώσει τι ποσό αποζημιώνει γι αυτή τη θεραπεία. Και μάλιστα, με συμμετοχή αναλόγως των εισοδημάτων του.

Αφού λοιπόν δηλώνεται από επίσημα χείλη ότι το επιθυμητό ετήσιο κόστος για τη φαρμακευτική δαπάνη έχει επιτευχθεί, γιατί τέτοια εμμονή στην προώθηση των φθηνότερων γενοσήμων, με τόσο βίαιο τρόπο, χωρίς καμία προετοιμασία ούτε του ΕΟΦ ούτε του επιστημονικού προσωπικού;

Μήπως υποκρύπτονται άλλα συμφέροντα που επιβάλλονται μέσω της Τρόικας για την κυκλοφορία στην ελληνική αγορά ανασφαλών και ανεξέλεγκτων φαρμάκων χωρίς ιατρική ευθύνη;

Μήπως προωθείται το μοντέλο «ο έχων επιβιώνει-ο μη εχων αποβιώνει» ;

Ο Ιατρικός Κόσμος δε θα ακολουθήσει σε τέτοιους είδους πρακτικές. Στόχος μας είναι να διαφυλάξουμε διαχρονικά την άρρηκτη σχέση εμπιστοσύνης και θεραπείας γιατρού ασθενή και το Αξίωμα της Ιπποκρατικής Ιατρικής «ωφελέειν η μη βλαπτειν» προς όφελος των Ελλήνων Πολιτών", καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Πηγή: enikos.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)