to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:23 | 11.03.2013

Κοινωνία

Ο χρυσός δεν ωφελεί τους λαούς

Ο Kumi Naidoo, πρόεδρος της Greenpeace International, μιλάει στο «Πoντίκι»


Ο Νοτιοαφρικανός Kumi Naidoo (Κούμι Ναϊντού) είναι πρόεδρος της Greenpeace International, αλλά ο λόγος του δεν είναι μόνο «πράσινος». Ο Ναϊντού επικρίνει την «παράνοια» του σημερινού συστήματος επιμένοντας σε επανασχεδιασμό της οικονομίας προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, ενώ εκφράζει τον σκεπτικισμό του για επενδύσεις όπως η εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, τονίζοντας ότι ξανά και ξανά καταλήγουν «οι άνθρωποι του τόπου να υποφέρουν και οι ξένες εταιρείες να επωφελούνται». Η συνέντευξή του, την οποία δημοσιεύει σήμερα το «Π», δόθηκε στη συνάδελφο Ευρυδίκη Μπερσή.
 
 
 
Τι σημαίνει πράσινη οικονομία εν μέσω κρίσης;
Βλέπουμε ότι ορισμένες συμβατικές επιχειρηματικές πρακτικές έχουν αποτύχει. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το σημερινό οικονομικό σύστημα δεν επιδέχεται μικρών διορθώσεων και ότι αυτό που χρειάζεται είναι επανασχεδιασμός, καινοτομία και μεταμόρφωση του συστήματος. Οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην αναζήτηση νέων πράσινων κλάδων είναι καλές και τις υποστηρίζουμε. Αλλά δεν μπορούμε απλώς να προσθέτουμε πράσινα συστατικά στην ίδια λογική, στις υπέρογκες αμοιβές των διευθυντών, στα μπόνους, στις ανισότητες, στη νοοτροπία της εξουσίας, στον τρόπο που η δημοκρατία είναι όμηρος επιχειρηματικών συμφερόντων.
Ένα σύστημα ολόιδιο με το σημερινό, το οποίο απλώς θα παρήγε προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον, θα ήταν μεν καλύτερο, αλλά δεν θα έλυνε τα κοινωνικά προβλήματα. Γι’ αυτό δεν θέλουμε πράσινο καπιταλισμό, αλλά πράσινη οικονομία, που θα προωθεί την ισότητα, θα λειτουργεί χωρίς αποκλεισμούς και θα βάζει τέρμα στην παράνοια που ζούμε.
 
 
Για την ώρα, αυτό που βλέπουμε είναι ότι η περιβαλλοντική πολιτική περνάει σε δεύτερη μοίρα.
Η οικονομική κρίση ήταν μια βολική δικαιολογία για πολλές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να μειώσουν τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις. Ο Καναδάς, που ήταν μια χώρα - πρότυπο στον τομέα του περιβάλλοντος, τώρα είναι ένας από τους χειρότερους περιβαλλοντικούς εγκληματίες του κόσμου. Πολλές χώρες λένε «συγγνώμη, τώρα έχουμε κρίση». Όμως το θέμα στην κρίση είναι να βοηθήσει κανείς τους ανθρώπους που πλήττονται δημιουργώντας θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας.
Όλες οι μελέτες, όχι μόνο αυτές της Greenpeace, δείχνουν ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός και οι τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών είναι κλάδοι με μεγάλες δυνατότητες δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η κινεζική κυβέρνηση το έχει αντιληφθεί αυτό. Πέρυσι, από όλα τα φωτοβολταϊκά που εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη, το 90% είχε κατασκευαστεί στην Κίνα.
 
 
Πώς δηλαδή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών που έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα θα μείωνε την ανεργία στην Ελλάδα;
Δεν πρέπει μια χώρα να βασίζεται σε εισαγόμενη τεχνολογία ανανεώσιμης ενέργειας. Το να εισάγετε φωτοβολταϊκά από την Κίνα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών ρύπων, αλλά δεν θα προσφέρει κοινωνικά οφέλη. Υπάρχει περιθώριο για όλες τις χώρες να αναπτύξουν ανανεώσιμες τεχνολογίες αιχμής, και υπάρχουν τεράστια κενά στις γνώσεις μας.
Επίσης αυτό που θα μπορούσαν να κάνουν όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου θα ήταν να προωθήσουν την ενεργειακή αποτελεσματικότητα, η οποία εξ ορισμού απασχολεί εργατικό δυναμικό στη χώρα που την εφαρμόζει. Η οικοδομή στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει, αλλά ένας τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να αναγεννηθεί θα ήταν να έβαζε η κυβέρνηση στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση όλων των κτηρίων της χώρας.
 
 
Η οικονομική κρίση σημαίνει, εκτός των άλλων, και περιβαλλοντική υποβάθμιση. Στη Βόρεια Ελλάδα προωθείται η εξόρυξη χρυσού παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων. Γνωρίζετε το θέμα;
Δεν το γνωρίζω, αλλά θα ζητήσω να μάθω περισσότερα. Ξέρω τι έχει συμβεί στην Αφρική. Η Αφρική δεν είναι φτωχή ήπειρος, είναι η ήπειρος με το πλουσιότερο υπέδαφος και αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι κάτοικοί της είναι τόσο φτωχοί. Όλος ο πλούτος που αντλείται από το υπέδαφος – χρυσός, διαμάντια, πλατίνα, οτιδήποτε – σε γενικές γραμμές δεν ωφελεί τους τοπικούς πληθυσμούς. Τις τεχνικές γνώσεις για την εξόρυξη τις έχουν ξένες εταιρείες και μεγάλο μέρος των κερδών επαναπατρίζεται στην έδρα των εταιρειών.
Ναι, δημιουργούνται κάποιες θέσεις εργασίας, αλλά πολλές απ’ αυτές δεν είναι ασφαλείς, υπάρχουν θέματα υγείας και μεγάλοι κίνδυνοι. Δεν είμαι απόλυτα αρνητικός, πρέπει να δούμε τα στοιχεία και τις περιβαλλοντικές μελέτες, όμως αυτό που ξέρουμε είναι πως πολλές φορές η κατάληξη είναι ότι οι άνθρωποι υποφέρουν, ενώ αυτοί που ουσιαστικά επωφελούνται είναι κάποιοι στις κυβερνήσεις και κάποιοι στις ξένες εταιρείες.
 
 
Αυτό πώς αποτρέπεται;
Από τους πολίτες που κινδυνεύουν πιο άμεσα να υποστούν τις μεγαλύτερες συνέπειες. Αν αυτοί οργανωθούν, είναι πιο εύκολο για μεγαλύτερους οργανισμούς και θεσμούς να τους υποστηρίξουν. Ο μόνος τρόπος να το σταματήσει κάποιος είναι να ενημερώσει τον κόσμο για το τι συμβαίνει, για το ποιοι θα είναι οι κίνδυνοι και να οργανώσει την αντίσταση.
 
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)