to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο χρήσιμος φασισμός

Δυστυχώς και σήμερα, αν και κυβέρνηση, η ΝΔ δεν εγκαταλείπει τη διχαστική σχεδόν εμπρηστική και μισαλλόδοξη τακτική που είχε υιοθετήσει ως αντιπολίτευση


Ο Μπάμπης, το απαύγασμα της σοβαρής και αντικειμενικής δημοσιογραφίας και τώρα βουλευτής της ΝΔ, σε ανύποπτο χρόνο είχε πει ότι μια σοβαρή Χρυσή Αυγή μπορεί και να ήταν χρήσιμη για τον τόπο. Κάτι ανάλογο πίστευαν και πιστεύουν και άλλοι στη δεξιά κι ας μη το ομολογούν δημόσια, για ευνόητους λόγους. Εξάλλου, η μετακόμιση της ΧΑ στις τελευταίες εκλογές στη ΝΔ εν μέρει δικαιώνει τους Μπάμπηδες, μιας και κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι. Ο  ορκισμένος… δημοκράτης και θεωρητικός της ακροδεξιάς Βορίδης έχει από καιρό κι αυτός αποφανθεί, πάντα στο πλαίσιο αντιμετώπισης του αριστερού κινδύνου για τη χώρα και για τη διάσωση των ιερών και οσίων της πατρίδας –λέγε καλύτερα της πατριδοκάπηλης εθνικοφροσύνης- για την ανάγκη ήττας της αριστεράς όχι μόνο γι' αυτά που λέει και κάνει, μα και γι' αυτά που πιστεύει. Γι' αυτό πρότεινε τον θεσμικό και νομικό αποκλεισμό οιασδήποτε πιθανότητας να επανέλθει στη διακυβέρνηση του τόπου η αριστερά.
Αυτά ακούστηκαν τον πρώτο καιρό ως γραφικές κορώνες ακροδεξιών, μη σοβαρών προσώπων και αντιμετωπίστηκαν ανάλογα ως φαιδρότητες της στιγμής. Λάθος, γιατί αυτές ακριβώς οι φαιδρότητες σήμερα υιοθετούνται από μια πλειάδα στελεχών της ΝΔ, μηδέ εξαιρουμένου και του Κυριάκου, που από ό,τι φαίνεται μάλλον σαγηνεύεται από τις ολοκληρωτικές αυτές εμπνεύσεις των ακροδεξιών συνεργατών του. Τα  εγκαίνια μιας ανάλογης τακτικής μάλλον αποτελούν οι διεργασίες και η κατάληξη σε νόμο του δικαιώματος ψήφου των ομογενών. Οι καταφανέστατες υποκριτικές ευαισθησίες τους για τα δικαιώματα των ομογενών, τους οποίους διαχρονικά η εθνικόφρων εγχώρια δεξιά τους είχε γραμμένους στα παλιά της τα παπούτσια, δεν πείθουν κανένα καλόπιστο πολίτη. Ένας και μοναδικός ο κυβερνητικός στόχος, να παρακάμψει το ήδη συμφωνημένο πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής που είχε συσταθεί με πρωτοβουλία του ΥΠΕΣ  και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι όλου του πολιτικού φάσματος γι' αυτό το θέμα, να εμπλέξουν την ομογένεια στα μικροκομματικά τους παιχνίδια, υφαρπάζοντας την ψήφο τους και αλλοιώνοντας τους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς, αφού θα προσμετρούνται αυτές στο γενικό αποτέλεσμα. Τζάμπα δεν φωνάζει ο Βορίδης.
Δυστυχώς και σήμερα, αν και κυβέρνηση, η ΝΔ δεν εγκαταλείπει τη διχαστική σχεδόν εμπρηστική και μισαλλόδοξη τακτική που είχε υιοθετήσει ως αντιπολίτευση. Με αφορμή τώρα το προσφυγικό, που εσχάτως επίσημα βαφτίστηκε μεταναστευτικό, η βιτριολική της ρητορική συγκρίνεται μόνο με αυτήν του Όρμπαν και του Σαλβίνι. Η χώρα μας που έδωσε, αν και βυθισμένη τα τελευταία χρόνια σε μια χωρίς προηγούμενο κρίση, τα  διαπιστευτήριά της για τον τρόπο που διαχειρίστηκε ένα ύψιστης σημασίας ζήτημα, διαπιστευτήρια ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και κατανόησης του ανθρώπινου πόνου που άλλοι προκάλεσαν. Παρά τα προβλήματα, τις ελλείψεις, τα λάθη στη διαχείριση, είναι παγκόσμια ομολογημένο πως η Ελλάδα δεν έχει χάσει ακόμη την ψυχή της. Δεν είναι τυχαία, ούτε περιστασιακά τα κηρύγματα και οι ανακοινώσεις μίσους και απανθρωπιάς κυβερνητικών στελεχών, όπως της οργάνωσης ΟΝΝΕΔ Πεντέλης, για ανακήρυξη του ομώνυμου δήμου σε περίκλειστο φρούριο για να μη μολυνθεί από τους αλλόθρησκους της προσφυγιάς. Ο ίδιος ο Κυριάκος, αφού κλείδωσε στο ντουλάπι της πιο αηδιαστικής υποκρισίας την περικεφαλαία, τη χλαμύδα και τη μακεδονική σάρισα, ντυμένος τώρα με την στολή του Σαλαμινομάχου, διαπιστώνει πως η χώρα μας, όπως και πριν  2.500 χρόνια κινδυνεύει από τους σκουρόχρωμους εισβολείς που απειλούν την ζωή και τις αξίες μας. Σύγχυση και στην εκτός βουλής ΧΑ που αναρωτιέται πώς γίνεται να ερωτοτροπεί με θέσεις και απόψεις της η σημερινή κυβέρνηση, που κατά τα άλλα ευαγγελίζεται και διαδίδει με τη μιντιακή παντοκρατορία της, την… κεντροδεξιά της πολιτική καταγωγή.
Ο αγώνας για την ίδια τη δημοκρατία, για την εδραίωση των ίδιων των δημοκρατικών θεσμών, σήμερα κρίνεται ως απόλυτη προτεραιότητα. Η σημερινή προσπάθεια της ακροδεξιάς που έχει αλώσει τη συντηρητική παράταξη της ΝΔ και προσβλέπει στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της γνωστής κρατικοδίαιτης ολιγαρχίας, ευτελίζοντας δημοκρατικές διαδικασίες και θεσμούς, καταργώντας κυνικά και ετσιθελικά ανεξάρτητες αρχές και δημόσιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, διαιρώντας τους πολίτες σε ημέτερους και μη, στους εθνικά σωστά σκεπτόμενους και στους… εθνομηδενιστές. Τα βάρος ευθύνης και τώρα πέφτει  πάλι στις πλάτες της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης, στις πλάτες της αριστεράς, στις πλάτες της μεγάλης δημοκρατικής πλειοψηφίας που διαχρονικά έχει αποδείξει πως ξέρει να προστατεύει και να εμβαθύνει τις λαϊκές κατακτήσεις. Το ανοιχτό προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία σε κάθε δημοκράτη, αριστερό, προοδευτικό πολίτη να πλαισιώσει ενεργητικά τις τάξεις των οργανώσεών του είναι και άκρως επίκαιρο και όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίο. Για την αποφασιστική αντιμετώπιση των αντιλαϊκών κυβερνητικών σχεδίων, για την ακύρωση του χτισίματος ενός νέου ακροδεξιού κράτους δυνάστη, συνυφασμένου με το παρακράτος της μετεμφυλιακής περιόδου, που στοίχισε για τον λαό μας το γκρέμισμά του, θυσίες και δάκρυα.
* Ο Γιάννης Τεκίδης είναι μέλος της ΟΜ. ΣΥΡΙΖΑ νότιου τομέα Κατερίνης

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)